Kõnniteelt kokkukogutavat lund võib kühveldada kõnnitee serva, jalakäijatele tuleb jätta 1,1 meetri laiune käiguruum ning jätta lumehunnikute vahele tee, kust vesi sula saabudes kanalisatsioonikaevudesse saaks joosta. Kui see pole võimalik, tuleb kõnnitee lumi paigutada oma kinnistule, igatahes sõiduteele seda loopida ei tohi.

Juhime kinnistuomanike tähelepanu veel kinnistul kasvavatele puudele. Lume raskuse all võivad puud murduda ja eriti ohtlikud on männid, mille okstele koguneb lund rohkem.

Libedusest lahti saamiseks tuleb kasutada 2–6 mm läbimõõduga graniit- või paesõelmeid, spetsiaalset kauplustes müüdavat jääsulatajat.

Ligipääsutee jäätmemahutitele peab olema piisava kandevõimega ja tasane ning talvel lumest ja jääst puhastatud.

Jõulukuuski ei tohi panna prügikasti ei tervelt ega tükeldatult. Jõulukuuskede maja prügikonteineri kõrvale panek ning nende äravedu tuleb kindlasti kokku leppida oma jäätmevedajaga. Töö jõulupuuna lõpetanud kuuski on võimalik viia ka jäätmejaama. Vajadusel võib korteriühistu jõulukuuskede jaoks tellida jäätmekäitlejalt ka suurema ajutise konteineri.

Tänavapuhastus – kes teeb mida?

Kommunaalamet organiseerib ühistranspordi liiklusega seotud tänavate ja ühistranspordipeatuste puhastuse. Linnaosavalitsus tellib puhastustöid kõigil ülejäänud oma haldusterritooriumil olevatel tänavatel.

Lumekoristustööde üle valvavad linnaosade heakorraspetsialistid. MUPO-le on võimalik teatada purikatest või hooldamata tänavatest telefonil 14410.

Telefonil 1345 saab teatada Tallinna tänavatest, kus lumi on ettenähtud ajal koristamata või libedatõrje tegemata.

Jääpurikad, lume eemaldamine katustelt ning teedelt

Tallinna linna heakorra eeskiri näeb ette, et kinnistu või ehitise omanik on kohustatud kõrvaldama ehitiselt lund, jääpurikad, varisemisohtlikud kivid, plaadid jms ning tagama tööde ajal tänaval ja kõnniteel ohutu liiklemise, piirates tööde teostamise koha ajutise piirdeaiaga. Piirdeaia paigaldamine ei vabasta samas jääpurikate eemaldamise kohustusest.

Samuti on kinnistu ja ehitise omanik kohustatud teostama heakorratöid kinnistuga või ehitisega külgneval puhastusalal. See tähendab seda, et kinnistu või ehitisega külgnev kõnnitee peab olema iga päev kella 07.00-ks koristatud. Talvel tuleb kõnnitee puhastada lumest ja jääst ning kõnniteel peab olema teostatud ka libedusetõrje.

Et katustelt jääpurikate ja lume eemaldamist loetakse avariitöödeks, pole tarvis selleks linnalt eraldi luba küsida. Samas võiks töödest teada anda linna abitelefonile 1345, et oleks ülevaade, kus on jalakäijate liikumine raskendatud. Katuselt alla kukkuvad jääpurikad võivad majast mööduvatele inimestele tekitada eluohtlikke vigastusi ning kahjustada võib saada inimeste elu ja tervis.