Tabivere on logistiliselt suurepärase asukohaga, paikneme kahe linna vahel, olemas on hea bussi- ja rongiliiklus. Meil on olemas kõik, mida võiks tahta: kool, lasteaed, kergliiklusteed, kauplused, erinevad teenindusasutused ning viimasel ajal isegi linnas oluliselt haruldasemaks jäänud sularahaautomaat. Ja muidugi kaunid järved. Oleks nagu olemas kõik, kuid korterite müügikuulutused ripuvad järjekindlalt kinnisvaraportaalides ning üsna sama seis on ka hoonestatud kinnistutega.

Müügiajad on pikad ning tihtipeale realiseeritakse oma kinnisvara oluliselt madalama hinnaga, kui seda müüma hakati. Milles siis asi? Momendil on Tabivere alevikus müügis ca 15 korteriomandit - pakutavate objektide ruutmeetri hinnad on vahemikus 350-580 eurot/m².

Eelmise aasta algusest kuni tänaseni on Tabivere alevikus müüdud 16 korteriomandit, mille maksimaalne ruutmeetri hind on olnud 574 eurot/m² ja mediaan 224 eurot/m². Lähtudes neist numbreist julgen öelda, et inimeste ootused on oluliselt kõrgemad kui potentsiaalsed ostuhuvilised oleks reaalselt valmis nende korterite eest maksma. Teisisõnu - korterite eest küsitav hind on liiga kõrge.

Hoonestatud elamumaid on samal perioodil müüdud 13 - maksimaalne hind 80 000 ja mediaan 20 000 eurot. Hoonestatud maatulundusmaid on müüdud 9 - maksimaalne 10 900 ja mediaan 19 500 eurot. Momendil on elamutega hoonestatud kinnistuid avalikus müügipakkumises 16. Hinnad on vahemikus 12 300-110 000 eurot, mõni kuulutus on üleval juba aastaid.

Haritavaid maid on eelmise aasta algusest müüdud 12, hektari mediaanhind on olnud 1600 eurot. Oluliselt on kasvanud nn maa kokkuostjate aktiivsus. Siin juhin tähelepanu sellele, et maid ostetakse kokku ikka sel eesmärgil, et neid vaheltkasuga edasi müüa.

Seetõttu soovitan kindlasti enne müügiotsust pidada nõu asjatundjatega, et leida oma maale vääriline hind. Alles hiljuti märkasin meie vallas üht tehingut, kus omanik oleks ilmselt võinud oma põllumaa eest saada kõrgemat hinda. Mida saaks teha kinnisvara omanik, et tema kinnisvara oleks atraktiivne ja torkaks müügikuulutuste seas silma?

Enamasti algab kõik hinnast. Kuna valdav osa ostjatest vajab ostu sooritamiseks panga abi, siis peab arvestama ka sellega, et kinnisvara turuväärtust määrav eksperdihinnang krediidiasutusele tuleks müügihinnale vastav või ligilähedane. Loomulikult võib esialgne pakkumishind olla pisut kõrgem kui keskmine turuhind. Tavaliselt on aga nii, et kui esimese kahe nädala jooksul ei tunne keegi selle hinnaga kinnisvara vastu huvi, siis on hind tõenäoliselt liiga kõrge. Soovitan kuulata asjatundjate nõu ning mitte kruvida hinda nii kõrgeks, et keegi teie kinnisvara näha ei taha. Selline kuulutus kaotab kiiresti väärtuse ning taolised objektid kipuvad väga pikaks ajaks portaalidesse rippuma jääma.

Korterite puhul on väga oluline hinnamõjutaja elamu seisukord. Seetõttu on aktiivsete ühistutega majades asuvad korterid hinna osas sammuvõrra ees.

Peame meeles pidama, et me ei saa oma piirkonna kinnisvara eest küsida Tartu ja Tartu lähipiirkonna hinda, välja arvatud looduslikult väga atraktiivsed kinnistud. Paraku peab enamus meist linna tööle käima ning sõidukulud on suured. Sellega peaks müüjad nii majade kui ka korterite hindade kujundamisel arvestama, sest seda teevad ka ostjad. Kui aga potentsiaalne huviline on teie poolt müüdavale objektile juba jõudnud, siis kindlasti koristage ja õhutage ruumid, viige koduloom õue jalutama ning koristage trepikoda, parandage väiksemad vead (katkised ukselingid, tilkuvad kraanid jne). Majade puhul on väga oluline krundi hooldatus. Kui tegemist on korteriga, millel on rõdu, siis suvisel ajal lisage kaunite suvelilledega rõdukastid ning talvisel ajal ärge tehke sellest laoruumi. Võimalusel usaldage oma maaklerit ja jätke ta kliendiga omavahele. Ka kliendid ise, eriti pered, soovivad tihtipeale objektil omaette olla. Andke neile selleks võimalus, ülevoolav müügitöö on liiast. Ärge rääkige oma teostamata unistustest: "Sinna tahtsin terrassi teha või siia oli plaanis tiik kaevata". Maaklerina julgen kinnitada, et see tüütab ostjaid, eriti kui see on neil samal päeval juba mitmes objekt vaadata.

Hea on kui lauale on jäetud vähemalt üks talvine ja üks suvine kommunaalarve. Ärge varjake puudusi, rääkige neist ausalt. Kui krundil on lagunenud hoone või elamu asub suure maantee ääres, siis andke sellest märku juba oma kuulutuses, nii selekteerite välja inimesed, keda sellised asjad ei häiri ja te ei raiska nende inimeste aega, kellele see kindlasti vastuvõetamatu on.

Maaklerina olen klientide käest küsinud, miks nad välistavad potentsiaalse kodukoha nimekirjast Tabivere valla. Tavaliselt saan vastuseseks, et "kool on halva mainega" või "ma ei tea, selline imelik koht".

Seetõttu peaksime mõtlema, mis siis valesti on ja miks meie kodukohta teised sama kõrgelt ei hinda ja siia hea meelega tulla ei taha või miks meie kinnisvara on madalama hinnaga kui teistes analoogsetes piirkondades. Miks olemuslikult suhteliselt sarnased piirkonnad nagu Puhja, Nõo ja Kambja vald ning Tartu valla Lähte ja Äksi piirkond inimesi rohkem köidavad ning miks nad neis kohtades on valmis oma tulevaste kodude eest oluliselt kõrgemat hinda maksma?

Soovin kõikidele kinnisvaramüüjatele edukaid tehinguid, ostjaid aga julgustan meie valda tulema ja jääma.