Sissejuhatuseks ja meeleolu loomiseks kuulasime Erakkonna, mille liige ka Timo on, plaadilt tema luuletusi. Külaline rääkis kolmest geograafilisest punktist oma elus - Lillekülast, kus ta sündinud ja kasvanud on, Tartust, kus ta kohtus inimestega, kes julgustasid teda oma loomingut avaldama ja Läänemaa, kus asub vanemate suvekodu ja kus isa, Rein Maran, on teinud oma loodusfilme. Isa mõju on tunda ka Timo luules, mis on tihedalt seotud loodusega ja tegevusvaldkonna valikus. Nimelt tegeleb Timo Tartu Ülikooli semiootikaosakonnas zoo- ja ökosemiootikaga.

Ida-Eestiga Timol seoseid ei ole, kuigi Vaivarast tuleb üks emapoolse suguvõsa haru.

Timo arvates sõltub inimese olek ja ka kirjaniku kirjutamisviis sellest, kas ta elab liiva või pae peal ehk siis Lõuna- või Põhja-Eestis. Näiteks Hando Runnel kirjutab täpselt nagu Lõuna-Eesti mees.

Timo Marani esimese luulekogu "Põhjavesi" teatud nukrad toonid on seotud Matsalu ja Läänemaa keerulise ajalooga. Seega alustas ta romantilise kirjutajana, kuid hiljem on tema loomingus saanud oluliseks inimese ja keskkonna suhted.

Timo sõnul on igal kirjutaval inimesel see probleem, et elu muutub ja eluaeg ei saa kirjutada nii nagu 20 aastaselt. Siis tuleb leida uued teemad, uus stiil või võtta natukeseks ajaks aeg maha. Proosat on Timo seni kirjutanud vähe, peamiselt semiootika- ja keskkonnateemalisi artikleid, aga see on suund, mille poole ta on liikumas.