Ehkki suur osa eesti kirjanikest viibis Helsingis kirjandusmessil, jätkus neid ka traditsioonilisel sügisesel kirjandustuuril esinema lugejatele kogu Eestimaal. Hingedepäeval kohtusid meie linna raamatusõbrad lugemissaalis kohvitassi taga kolme külalisega.

Muidugi pakkus kõige rohkem huvi TEET KALLAS (1943), kes ülipopulaarse telesarja "Õnne 13" tegelaste saatust kujundab ja neile dialoogid vormib. Tekstide valmimisest, koostööst lavastaja ning näitlejatega kirjanik rääkiski. Hiljuti läks eetrisse juubelisaade - 500. osa. Ja lõppu ei paista veel tulevat. Nõnda arvab ka stsenarist, sest nii vaatajate kui näitlejate entusiasm ei näi vaibuvat. Ikka oodatakse laupäevaõhtust pooltundi Eestimaa kodudes suure põnevusega.

Teet Kallas on töötanud ajakirjanikuna, kuid eelkõige tunneme teda viljaka prosaistina, kelle sulest on ilmunud üle 20 teose, nende hulgas romaanid "Heliseb-kõliseb", "Corrida", "Eiseni tänav", "Janu". Paar romaani on lõpetamisel. Kirjanikul on ka ilus hobi: ta on kirglik tulbikasvataja. Kiviõlis oli Teet Kallas esimest korda.

Temperamentse loomuga JELENA SKULSKAJA (1950) on Kiviõlis varemgi lugejatega kohtunud. Teleekraanil näeme teda juhtimas saadet "Batareja". Et kirjanikul on tihedad sidemed Vene kultuuriringkondadega Moskvas, Peterburis ja mujalgi, on tema töö ajakirjaniku, esseisti ja arvamusliidrina olnud tänuväärt venelaste ja eestlaste loomulikul lõimimisel. Ta kirjutab nii proosat kui luulet, samuti tõlgib eesti autorite loomingut. Tõlketöid saimegi kuulda.

Eesti ajakirjanik, kriitik ja luuletaja FAGIRA D. MORTI (1974, kodanikunimega Margit Adorf) on tuntud omapäraste, julgete ja poleemiliste, vahel väga vastuoluliste sõnavõttude poolest mitmetes väljaannetes. "Koolivägivald saab alguse kodust," väidab ta näiteks samanimelises artiklis. Kohtumisel kuulsime tema luulet, mida enamasti iseloomustab sentimentaalsus, dramaatilisus, teatraalsus. Kuulajaile jäid kingituseks mõned luulekogud.

Kiviõli 1. Keskkooli õpilastega kohtus kirjanikest abielupaar HELGA (1934) ja ENN (1933) NÕU, kes saatuslikul 1944. aastal vanematega Rootsi emigreerusid. Praegu on neil kaks kodu - üks ka Tallinnas. Noorte hulgas on eriti populaarsed Helga Nõu teosed „Pea suu!", "Tõmba uttu!", "Paha poiss". Noorsootemaatika ongi põhiline tema üle 20 ilmunud teoses.

Kirjanikud nähtud, ongi käes aeg veeta talveõhtud tarkade raamatute seltsis. Meeldivaid lugemiselamusi!