Samuti on Koch OÜ alkoholi tootja ning ka importija. Aina kasvavasse sortimenti kuuluvad nii erinevad viinad, rummid, liköörid ja palsamid, kui põnevad veinid ning vahuveinid. Aastal 2014 koliti uude ning ajakohaselt sisustatud tehasesse Näpil, kus tänu efektiivsele tehnikale on võtmesõnadeks tootlikkus ning areng.

Keskendun sellest viimasele lausele ja esitan oma küsimused juhatuse liikmele Ivar Grossevile.

Miks Näpile?

Näpi on logistiliselt väga hea asukohaga. Näpi kaubabaasis on vabad tootmiseks sobilikud äripinnad, mis kuuluvad samadele omanikele, mis Koch OÜ. Üks Kochi omanikest elab ise Näpil ja kindlasti on tema sooviks kohaliku ettevõtluse elavdamine ning kohalikele inimestele töökohtade loomine.

Mida tähendab ajakohane sisustus?

Ajakohane sisustus tähendab seda, et sisuliselt on kogu tehas uus – alates mahutitest, veepuhastussüsteemist, lõpetades uute tootmisliinidega. Meie uhkuseks on hõbefiltreerimise tehnoloogia kasutamine, mis on kasutusel vaid väheste Eesti juhtivate alkoholitööstuste tootmisprotsessides, tagades igati konkurentsivõimeliste toodete tootmisvõimaluse.

Kui palju töötab teie ettevõttes Sõmeru valla inimesi?

Koch Näpi tootmisüksuses töötavad tootmisjuht, tehnoloog, lao juhataja, liinioperaatorid ja personalitöötaja-juhiabi. Hooajatöödel kasutame ka abitöölisi. Põhikohaga töötab Koch Näpi tootmisüksuses kaks Sõmeru valla sissekirjutusega inimest, teised on lähivaldadest. Hooajatöödel on tavapäraselt kõik Sõmeru valla inimesed.

Kas ja missugused on suhted Sõmeru vallaga?

Koch on alati avatud koostööks. Seda nii kohalike omavalitsuste kui ka äripartneritega, sealhulgas ka teiste konkureerivate alkoholitööstustega. Eesti turg on niivõrd väike, et eestimaalaste traditsioonilise eneseuhkuse ja viimasel ajal populaarse võõravaenuga väga pikalt äris toimetada pole võimalik. Suhted Sõmeru vallaga on positiivsed. Vallavalitsus on meid märganud ja tänanud ka tänukirjaga.

Kochi toodangusse kuulub palju erinevaid alkohoolseid jooke. Mida neist konkreetselt Näpil toodetakse?

Koch sortimendist kogu kange alkohol toodetakse Näpil. Käsitööõlled toodetakse Tallinnas. Näpil toodetav alkoholi sortiment on pidevas muutumises, hetkeseisuga on püsivalt sortimendis üle 100 erineva ühiku kanget alkoholi. Valikus on esindatud praktiliselt kõik alkoholi liigid – viinad, rummid, gin, liköörid, palsamid, glögi. Tuntuimateks kaubamärkideks on kindlasti Vergi, Koch, Tuletorni, Mulgi, Vao.

Mis on selle töö juures kõige raskem, vastutusrikkam?

Kõige vastutusrikkam on erinevate alkoholi tootmist ja turustamist reguleerivate õiguslike normide täitmine. Alkoholi tootmist ja turustamist reguleerivad väga mitmed seadused ja on sätestatud makse, mis pidurdavad ettevõtte arengut. Siinkohal ei ole me mingid erandid – seaduse ees oleme kõik võrdsed.

Kui suur osa toodangust jõuab Eesti turule?

Enamus Koch toodangust müüakse Eesti siseturul.2015. aastal alustas Koch müüki Läti turule, oleme müünud ka Soome,2016. aasta plaanime alustada eksporti ka kaugematesse riikidesse.

Kas teie kõige n-ö värskem toode on Vao Valge. Miks selline nimi?

Koch kõige värskem toode ei ole Vao Valge. Vao Valge turuletulemine oli september 2015. Kõige värskem toode on meil Koch glögi, mis on seoses talve tulekuga väga edukate müükidega.

Virumaal, Näpil asuva tootmisettevõttena oleme huvitatud ennekõike just kohalike intrigeerivate kohanimede kasutamisest oma toodetel. Vao oli kahtlemata üks kuulsamaid kohanimesid Eestis aastal 2015. Valge viin on olnud kasutusel viina sünonüümina paljudelv arem toodetud toodetel. Vao valge viin etiketi värvilahendus on loodud pigem eesmärgiga eristuda kontrast värvide must ja valge kasutamisega konkurentidest, kes valdavalt kasutavad punast ja sinist värvilahendust kombineerituna valgega.

Kui tahta otsida seoseid, siis pigem tahame rõhutadas eda, et viin oma olemuselt on valge jook pimedal ajal. Koch tootjana ei võta siinkohal mingeid poliitilisi poolt ja vastu seisukohti, mistõttu pole meil ka selle nime kasutamisega probleeme. Vao valge viin ei jäta kindlasti kedagi ükskõikseks. Kuidas iga tarbija toodet Vao valge viin enda jaoks tõlgendab, on juba igatarbija enda otsustada.

On teil ka alkoholivabasid tooteid?

Praegu alkoholivabasid tooteid sortimendis pole, kuigi oleme juba mõnda aega planeerinud joogivee pudeldamist. Seoses kiire tööperioodiga on sellega alustamine edasi lükkunud.

Mida arvate Eesti alkoholipoliitikast? Kuivõrd see mõjutab teie tegevust?

Alkoholipoliitika ja selle karmistamine, kui selline, on väga subjektiivne mõiste. Küsimus on mida karmistada. Kontrolli tõhustamine – nii salaalkoholi vastu võitlemisel, kui ka jaekaubanduses testostude tegemine on igati vajalik meede. Kindlasti peaks igasuguse karmistamise lõppeesmärgiks olema alkoholi tarbimise kultuuri parandamine.

Käesolev alkoholipoliitika, mida viiakse ellu eesmärgiga vähendada alkoholitarbimist ja kättesaadavust, sellisel kujul ennast minu hinnangul ei õigusta. Seda on näidanud juba kehtivad piirangud – reaalselt igasugune tarbija (sh ka edasimüüja) ostukäitumise piiramine tekitab pigem vajaduse soetada varusid, mis tegelikult vastupidiselt soovitule (piirata tarbimist) tekitavad ahvatluse/vajaduse varusid realiseerida. Hea näide on iga-aastased aktsiisitõusud, kus kogu kaubandus hullub varude etteostmisel enne aktsiisitõusu, et siis soetatud varudest hiljem pärast aktsiisitõusu tingitud hinnatõusu arvelt kasumit teenida. Samuti on ka kodustes majapidamistes– ostetakse n-ö igaks juhuks baarikapp täis ja kui baarikapp on täis, on ka oluliselt suurem ahvatlus seda konsumeerida ja muuhulgas ka oht veel laste/alaealiste jaoks, kellel tekib kodus suurem juurdepääs alkoholile, mida on hulgi varutud ja mille üle reaalselt arvestust pidada ei jõuta.

Iga päev toidupoodides, kus alkohol müügil, näeme ka enne kella 22.00 kordades rohkem rahvast järjekordades kui päevasel ajal (kui piiranguid pole) ja seda ka nädalavahetustel, kui inimesed pole päeval tööl – seega pole see hetkel toimiv konkreetne meede minu hinnangul kuidagi efektiivne.

Missugust toodet ise eelistate? Soovitate? Miks?

Kui küsida loojalt, mida ta eelistab, siis iga looming on tehtud ju heas usus ja lootuses teha parim võimalikest. Kindlasti saame julgelt väita seda, et kõik meie tooted on väga head ja kvaliteetsed, maitsed on inimestel aga erinevad. Praegusel, lumisel talvel soovitame kindlasti Kochi glögi, mis on saadaval nii klaaspudelis, kui vägagi nägusas 1,5 liitrises BIB pakendis. Viinadest on meie lipulaevaks Vergi Premium ja Koch Organic. Kindlasti oleme Eestis unikaalne alkoholitööstus, kes toodab nii kanget alkoholi kui ka väga populaarseid käsitööõlusid, mis on uus ja kasvav trend juba viimased paar aastat.

Mida arvate väitest: “Kui ei ole surmatõbi, siis saab ikka viinast abi”?

Kõiki vanarahva tarkuseid ei tasu alati väga sõnasõnalt võtta. Viin on kindlasti põhjustanud aegade jooksul väga palju traagilisi sündmusi. Samas on viin aidanud kurba meelt rõõmsamaks muuta ning teatud juhtudel on võimalik ka viinaga meditsiiniliselt ravida – desinfitseerimine, viinasokid.

Vastaks sellele küsimusele nii, et viin on tarkade inimeste jook, mida saab kasutada nii seespidiselt kui välispidiselt – üledoseerimine võib kaasa tuua aga letaalseid tagajärgi.

Kokkuvõttes võib seega tänada hr Ivar Grossinit jagatud info eest ning soovida tegijatele jõudu tööle, lugejatele aga tarkust tarbimisel.