Allpool tutvustab Merle Tarrend põhilisi koerte ja kassidega seonduvaid probleeme.

Külades hoitakse koeri lahtiselt, nad hulguvad ringi, hirmutades lapsi, seades ohtu ratturid jne.

Eeskirja kohaselt:

Koera või kassi on lubatud pidada elamus ja kinnisel territooriumil selle omaniku loal, kusjuures territoorium peab olema piiratud nii, et loom sealt omal tahtel välja ei pääse. Pidades koera ketis, ei ole tarastamine kohustuslik, kuid tuleb välistada looma ärajooksmise ja inimestele või teistele loomadele kallaletungimise võimalus.

Omanik peab tagama, et koer või kass ei häiriks ega ohustaks kaaskodanikke.

Omanik kannab täielikku vastutust kõigi koera või kassi tegudest tulenevate tagajärgede eest, välja arvatud juhul, kui koer kaitseb omaniku territooriumi või koera kasutatakse kuritegeliku tegevuse takistamiseks.

Tiheasustusaladel, s.o alevikes ja suuremates kü lades teeb muret kassiomanike suhtu mine. Nimelt lastakse kassid ööseks välja. Nii nad käivad ja toimeta vad võõral maal, häirides põhiliselt eramajade omanikke.

Eeskirja kohaselt: Koera või kassi pidamine korterelamus ei tohi häirida teiste elanike rahu. Omanik on kohustatud oma koera või kassi reostuse koristama.

Koerte ja kassidega jalutatakse avalikes kohtades, põhiliselt kergliiklusteedel, laste mänguväljakutel ja supluskohtades. Koerad on enamasti lahti, reostades väljaheidetega rattateid, laste mänguväljakuid, supluskohti.

Eeskirja kohaselt on koera- ja/või kassiomanikul keelatud:

viibimine koera või kassiga supluskohas (1. maist kuni 1. septembrini), kalmistul, kaubandus- või toitlustusettevõtte territooriumil, turul, spordi- või mänguväljakul ning haridusasutuse kasutuses oleval territooriumil, v.a selleks ette nähtud kohad;

lasta koeral või kassil reostada koridori, trepikoda, treppi, lifti, hoovi, tänavat ja muud avalikku või üldkasutatavat kohta. Kui koer või kass on eelnimetatud kohti reostanud, on looma omanik kohustatud kohe koristama.

Järelevalveta kassi ja koera peetakse hulkuvaks loomaks ning Võru linna koerte ja kasside varjupaik peab ta kinni püüdma.