Seega võib kujuneda loo­ma maksumus ligikaudu 125 eurot. Kui nüüd arvestada, et aastas peaksime varjupaika viima 10 looma teeb see 1250 eurot. Selle raha võiks hoopis panna laste huviharidusele.

Hulkuvate looma­de korral tuleb sellest in­formeerida vallavalitsust imavere@imaverevv.ee või 5300 8485, tööajal 389 7543. Üldjuhul varjupaik nädalava­hetustel ja väljaspool tööaega välja ei tule.

Loomade omanikke on lihtsam tuvastada siis, kui loomale on pandud kiip, mis on registreeritud lemmik­looma registris. Kui loom  juba varasemast ajast tut­tavam, saab kohe ühendust võtta omanikuga.

2010. aastal käivitus Ima­vere valla lemmikloomade register, kuhu kantakse sisse kõik koerad ja soovi korral ka kassid. Registrisse registree­rib loomi loomaarst looma omaniku avalduse alusel või omanik ise ID- kaartiga. Li­gipääs registile on nii vallava­litsusel, looma omanikul, ve­terinaaril, varjupaigal kui ka politseil. Koerte kiibistamine ja registreerimine teeb lihtsa­maks hulkuva koera omani­ku leidmise.

Suurem probleem on kassidega ja koertega just külade keskustes. Mitmed loomaomanikud ei koris­ta oma looma väljaheiteid. Selline tegevus on seadusega karistatav. Kutsun üles val­laelanikke olema tähelepa­nelikud ja märkama selliste loomaomanike tegevust ning sellest teavitama ka vallava­litsust. Aasta jooksul oleme saanud mitmetelt elanikelt infot hulkuvate loomade kohta ja täname neid, et nad on märganud ja sellest tea­da andnud. Vallavalitsus on teinud ka loomaomanikele märgukirju.

Probleemiks on tekkinud ka loomade jätmine üksinda korteritesse, kus loom siis häirib kaaselanike kodu­rahu. Sellisel puhul oleme sunnitud võtma tarvitusele abinõud ja loomaomanikule tegema trahvi avaliku korra rikkumise eest ning äärmisel juhul tema looma viima var­jupaika, mille eest tasub juba omanik ise.

Vajalikud lemmiklooma alased õigusaktid saate kät­te valla kodulehelt.

Olgem siis hoolivamad oma neljajalgsete sõprade eest ja austagem oma valla kaaselanikke!