Teenistuskoerte koolituskeskust polnud Politsei- ja Piirivalvekolledžist just raske leida, sest sellest annab märku haukumine. Muruplatsil käis parasjagu treening ning kõlasid käsklused: "Lama! Võta! Püüa! Tubli!".

Neli ja pool kuud vana belgia lambakoer oli juba teisel koolitusel. "Õpetamine algas kahekuuselt. Esimene kursus vältas nädala ja sellel võtsime läbi teooria. Nüüd on juba praktika," selgitas peaspetsialist, politseikapten Aljo Pärn.

Tema kinnitusel ühendatakse kutsikate õpetamisel mäng, instinkt ja tahe. Politsekapteni sõnul võib seda tegevust võrrelda näiteks kogu pere basseinikülastusega, kus lastel on samuti esikohal mäng.

Tänavu alustas koolitust kümmekond tulevast teenistuskoera.

Parimad väljastpoolt

Kuidas aga politseinikud ning piirivalvurid koolituskeskusesse kasvandikke leiavad? Pärn rääkis, et parimad on belgia lambakoerad ehk malinoisid ning saksa lambakoerad. Narkokoeri õpetatakse reeglina välja springerspanjelitest, labradoridest ning retriiveritest. Tähtis pole tõupaber.

Koeral peab olema tahe ning head instinktid. "Et kõrvad oleksid kikkis ja ja silmad säraksid," lisas Pärn.

Sobivaid koeri otsitakse tavaliselt kas Soome, Rootsi, Taani või Venemaa töökennelitest. "Juba nende isad, vanaisad ja vanaemad on näidanud üles häid võimeid ja oskusi," ütles naine.

Rohkem isaseid

Eestist on samuti koeri võetud, aga siinsed kennelid on veel üsna lapsekingades. Rohkem tahetakse isaseid kutsikaid, sest nendega on vähem probleeme. Emaseid on politsei- ja piirivalveametil umbes 70 koerast vaid kolm-neli.

Aga juhul, kui tulevasel koerajuhil on ikka soov võtta emane koer, siis selle ta ka saab. Tähtsamad kriteeriumid on hea tervis ning tugev iseloom," ütles Pärn.

“Koer peab käima treeneril või juhil vasakul pool,” seletas Aljo Pärn lambakoera õpetades.

Narkokoerte järglane

Koerte õpetamine vältab kuni kaks aastat ning pärast põhikursuse lõppu toimub atesteerimine. Uued atesteerimised toimuvad iga kahe aasta tagant.

Vanuse ülempiiri kehtestatud pole. "Ka üheksa või kümme aastat vanad koerad võivad töötada. Näiteks selle aasta erijälje maailmameistri võistlustel olid esindatud 11- ja 12-aastased koerad," ütles Pärn. "Haistmisele või muudele omadustele selline vanus veel mõju ei avalda. Vaid tagumised jalad võivad koeral väsida."

Vahepeal läks belgia lambakoer puhkama ning trenni tuli seitse kuud vana spanjel.

Tema perenaine Natalja Potaptšuk on töötanud narkokoertega juba aastaid. Koera kaaslased on saanud ka aasta parima narkokoera tiitlid. Nüüd koolitatakse nendele mantlipärijat.

Kutsikas nuusutas küll palli, küll perenaist. Silmad särasid ning saba liikus edasi-tagasi.

Perenaine viskas palli ja kutsikas tormas kiirelt seda kinni püüdma. Lisaks joosti üle takistuste. "Tubli!" kiitis perenaine. "Vahest juba aitab ka. Ega looma tohi ära väsitada," leidis Pärn.