Alustasime rongiliikluse taastamiseks ettevalmistusi. Moodustasime Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee ja rongiliikluse taastamise nõuandva komisjoni. Algatasime maakonnaplaneeringut täpsustava Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee teemaplaneeringu, mis on raudtee projekteerimise aluseks. 

Lääne maavanem võttis vastu „Tuuleenergeetika" teemaplaneeringu mille eesmärk on analüüsida strateegilisel tasandil tuuleenergeetika arendamise võimalusi Lääne maakonnas.

Likvideeriti asutused Haapsalu Lastekodu ja Palivere Laste- ja Noortekodu. Teenuseid hakkas osutama Haapsalu Linnavalitsuse poolt loodud sihtasutus Haapsalu Hoolekandekeskus, lastekodulastele valmis viis uut peremaja.

Avati  kuus peremaja psüühilise erivajadustega inimestele (Uuemõisa kodu), avati De la Gardie õendus- ja  hoolduskeskus (SA Haapsalu Haigla)

Asutati riigigümnaasium - Läänemaa Ühisgümnaasium (valmib 2013). Kullamaa ja Lihula gümnaasiumid alustasid mittestatsionaarse õppe andmist. Suleti Tuudi kool Lihula vallas ning plaaniti sulgeda ka Metsküla kool. Viimane jäi kogukonna tugeva ja aktiivse vastuseisu tõttu ära ning leiti võimalusi kooli kestmiseks.

Helsingi mardilaadal oli teemamaakond sel aastal Läänemaa. Hea koostööprojekt, mis vältas aasta ning kaasas esinevaid organisatsioone ja inimesi nii Läänemaalt kui mujalt. Selle aasta suurim turundusüritus (laata külastas umbes 15 000 inimest). Samuti korraldati väiksem Läänemaa tutvustusüritus Rootsis. Loe pikemalt siit.

Maavalitsus sai 95 aastaseks ja koordineeris selle aasta viimasel kvartalil maavalitsuste tööd.

Üle aastate korraldati Läänemaa õpilasmalev. Huvi oli suur ning malev õnnestus igati. Loe pikemalt siit.

Millised olid aastal 2012 tähelepanuväärsemad inimesed või ettevõtmised teie maakonnas?

Tähelepanuväärne on väike Vormsi vald, kes sel aastal avas multifunktsionaalse külamaja, veab SMART Vormsi projekti (innovatsioon, tehnoloogia, arendustöö, säästvad lahendused), planeerib lennuvälja, käimas on bensiinijaama ehituse projekt, tegid vallale lipu, said telemeditsiini seadmed jms. Sissekirjutuste järgi ei ole Vormsi enam väikseim vald Läänemaal.

Sel aastal toimus Haapsalu esimene rahvusvaheline joogafestival,  mis kuulutati Lääne-Eesti Turismi aastakonverentsil regiooni parimaks  turismiteoks.

Selle aasta inimesi ehk sädeinimesi tunnustasime sügisel. Sädemete säde on Mirje Sims, kes on Haapsalu käsitööseltsi eestvedaja, Haapsalu salli edendaja, pitsifestivali korraldaja. Loe pikemalt siit.

Euroopa parim noor kokk Krestina Õun on Haapsalu Kutsehariduskeskuse vilistlane. Loe tema kohta pikemalt siit

Aasta lõpul lõi laineid väike üliharuldane lind rebassidrik, kes meelitas Haapsallu rohkelt linnuvaatlejaid üle maailma.

Tublid koorid Do-Re-Mi ja Canzone osalesid edukalt rahvusvahelistel koorifestivalidel ning võitsid kõrgeid kohti.

Müts maha Tiit Mesila ja Ago Ruusi ees, kes on juba 10 aastat vedanud rahvusvahelist Matsalu loodusfilmide festivali.

Mida ootate aastalt 2013?

2013. a prioriteet on saada Riispere-Haapsalu raudtee projekt üleriigilise transpordi investeeringute kavasse.

Loodame, et Läänemaal sünnib uus suur vald, mis tänu kompetentsi koondumisele ja suurenemisele suudab tulevikus pakkuda paremaid elutingimusi elanikele, seeläbi vähendades väljarännet Läänemaalt.