"Müüsime koolikaupu, raamatuid ja Leedu keraamikat. Ja teine pool oli siis tööstusmõõteriistad," räägib Ülo Sakala.

Idee alustada enda äriga sai pereisa aasta varem, kui käis Rootsis reisil. Naine olnud ärile vastu, sest eks toona oli selline ettevõtmine piisavalt "hullumeelne".

Kohvriga uut kaupa

Esimene töötajana võeti palgale Marina Viidas, kes on ametis tänaseni. Kaja Sakala töötas veel toonases Ranna sovhoosis. Kui majand tegevuse lõpetas, siis jäi ta ametita ja tuli mehe firmasse tööle.

"Ranna sovhoosi pearaamatupidaja Vaike Eek aitas ja õpetas meid ka. Tänu talle," lisab Kaja Sakala.

Kaupluse- ja laohoone on algusest peale asunud Tabasalu keskuses, endise pioneerilaagri arstipunkti majas.

"Olin siin vist 1970. või 1971. aasta suvel isegi laagris," meenutab Kaja Sakala. "Elama tulime siia aastal 1980, sest majand lubas korterit ja lasteaiakohta." Raamatute ning keraamika müük kestis aastani 1994 ning siis võeti suund tööstusautomaatikale.

"Kohtusin Rootsis Saksa firma Klöckner-Moeller esindajatega. Sain nende käest kaks demokohvrit, kus sees olid käivitite, nuppude, releede ja muud vajaliku näidised," meenutab pereisa. Terve aasta käis Ülo Sakala mööda firmasid, et näidata välismaist kaupa. Toona oli Eesti turul veel valdavalt Vene päritolu asjad. "Paljud head sõbrad pidasid mind kiiksuga meheks. Neid asju on ju kõik poed täis ja sina tuled oma hirmkallite riistadega," meenutab ettevõtja.

Mõõdab, jälgib, kaitseb

1996. aastast kannab firma praegust nime ehk Sakala Tööstusautomaatika OÜ. Samasse aega jääb ka uute töötajate tulek. Tänaseks on tööl neli aktiivset müügimeest.

Mida firma pakub? "Juhtmetest, pistikutest, lampidest ja lülititest olen hoidunud," ütleb Ülo Sakala. Praegu on tema sõnul umbes 220-ruutmeetrises laos üle 4000 nimetuse tooteid. Seda alates releedest, rõhu-, niiskuse- ja temperatuurimõõtjatest kuni salvestatavate isekirjutajate, mootorikaitsete, käivitite ning signaalideni välja. "Moto on selline: mõõdame, jälgime ja kaitseme teie süsteeme," ütleb Sakala. Seadmed on pärit Saksamaalt, Itaaliast, Tšehhist, Türgist, Bulgaariast ja Poolast.

__________________________________________________

Aitab valla ettevõtteid

• Põhilised kliendid on Tabasalus asuval ettevõttel Sakala Tööstusautomaatika OÜ lihatööstusest, puidutööstusest, piimatootjate ning ehitusmaterjalide valmistajate ridadest.

• "Koduvallas on kliendid Tallegg, E-Betoonelement, endine Ofelia ehk praegune Altia Eesti, Frog, Greiner Packaging ja Prolexplast," loetleb Sakala.

• Tooteid pakutakse muuhulgas firmadelt JUMO, Moeller/Eaton Moeller, Fibox, Elko, UWT, ELCA, Sirena ja Pizzato Electtrica.

• Vaata lisa www.sakt.ee.