Kihnu laste pillimäng, naiste laul, tormituultes laperdav majaka kasutamisleping, head ja siirad sõnad ning soovid, rõõmsad inimesed ja ootusärevus - kõik see sobis sellesse päeva ja hetke.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare ütles, et nüüdsest saab igaüks kasvõi iga päev tiiru üles majaka tippu teha. „Ma ei imetlegi, et see, kes selle lõpuks ära tegi, oli kihnu naine ja keegi juba ammu ei imetlegi, et see oli Uue-Matu Mare," ütles ta, lisades, et vallavalitsusel on hea meel, et protsess lõpule sai ja ilusa žestina avati majakas just Kihnu UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja kandmise 10. aastapäeval. Vallavanem loodab, et majaka ümbruse platsist saab ettevõtluspiirkond, kus turismihooajal võiks näiteks kohviku avada. „Siin on sulle binokkel, et sa saaksid majaka tipust vaadata, kus Olavi sõidab," ütles ta kingitust üle andes.

Majakas, aga ka Mare, sai omanäolise ning jääva väärtusega kingituse, sest kui oled laulu sisse pandud, siis sinna jäädki. Soometsa Mihkel oli sündmuse puhuks kirjutanud laulu „Mare ja majakas", mille ta Metsamaal kõigi kohaletulnute rõõmuks ette kandis. Mihkel küll vabandas, et hääl olevat ära ja see on ta esimene oma laul, mis publiku ette jõuab, aga etteaste teenis siira aplausi.

„Oi, kuidas meeldis. Nii tore oli," ütles Mare ise, lisades, et tal oli veidi piinlik enda kohta kiidulaulu kuulata.

Mihkli esimene omakirjutatud laul oli soojenduseks Jaan Tätte kontserdile. Tätte mere-, reisi- ja teised laulud sobisid päeva ja õhkkonnaga vägagi kokku. Tätte rääkis, et tema lapsepõlveunistus oli saada majakavahiks ja ta kandis kontserdi lõpetuseks ette paarkümmend aastat tagasi kirjutatud laulu majakast, öeldes vabandades, et see olevat kole. Aplausi järgi seda küll väita ei saanud.

„Kui kõik läheb nagu plaanitud, on väga hästi," rääkis Mare Kihnu Lehele. Ning plaanitud on nii, et majakas käib palju inimesi ja tekib töökoht tublile kihnlasele. Praegu ongi majakas ametis Lehiste Ene (Buravkova), kes Kihnust tööpuuduse tõttu linna kolis. „Loodame, et tal tekib võimalus Kihnu tagasi tulla," lausus Mare. Tuletornis on koha leidnud Kihnu Kauba Maja müügipunkt. Maikuus on tuletorn avatud nädalavahetustel, alates 1. juunist kuni 31. augustini iga päev kell 10 - 16, juulikuus lisanduvad päikeseloojanguõhtud.

Mare loodab, et mööda maailma ringi rändavad tuletorniseltside liikmed ja teised huvilised leiavad nüüdsest enam tee Kihnu ja see võiks saare majandust elavdada.

Majaka avamisele eelnes paar aastat asjaajamist: kirjavahetust, arutelu ja tihti ka vastuseta jäänud küsimusi, lubadusi ning nende täitmata jätmisi. 2011. aastal sai Mare Kihnu Mere Peo ajaks kokkuleppe, et saab pidulised majakasse lubada ja tekkis lootus, et nii see jääbki. Ometi kulus veel peaaegu kaks aastat, enne kui ettevõtmine teoks sai. „Ma ei saanud aru, kuidas üks lihtne asi tundus nii keeruline," lausus Mare. Ta lisas, et kuna tegemist on riigivaraga, siis majandusministeeriumil, rahandusministeeriumil ja veeteede ametil oli igaühel kooskõlastusring ja mõtted, kuidas asjad peaksid olema.

Veeteede ameti Põhja-Eesti navigatsioonimärgistuse talituse juhataja Ego Riener ütles, et majaka avamine tõotab head nii tuletornile endale kui kohaliku kultuurielu edendamisele. Kui tuletornis käivad inimesed, hoitakse korras haljastust, heakorda ja majakat ennast, kuid sarnaselt vanadele majadele on inimesteta majakad hingeta ning kipuvad lagunema ning unarusse jääma. „Inimesteta majakad on hingeta majakad," ütles ta. Ometi on Eestis avatud vaid neli majakat, lisaks Kihnule ka Hiiumaal kolm tuletorni- Kõpu, Ristna ning Tahkuna.

Rieneri sõnul ei ole Kihnu majaks arhitektuurselt eriline, sarnased raudbetoonist ehitised on ka Vormsi ja Vaindloo saarte majakad. „Kui midagi ainulaadset esile tuua, siis külastatavuse poolest on  Kihnu tuletorn kergesti ligipääsetav, turvaline ja ohutu," ütles ta.