(7) Kohaliku omavalitsuse tasandil kaitstav loodusobjekt võetakse kaitse alla:
1) kehtestatud üldplaneeringu või detailplaneeringu alusel volikogu määrusega;
2) ilma planeeringut koostamata volikogu määrusega. LKS (§10 (7))

Kõikide kaitstavate loodusobjektide kohta tuleb teha kanne Keskkonnaregistrisse vastavalt Keskkonnaregistri seadusele (RT I 2002, 58, 361) ja Keskkonnaregistri pidamise täpsustatud korrale (RTL, 25.01.2005, 14, 129). Keskkonnaregistri volitatud töötlejaks on määratud Keskkonnateabe Keskus.

Hetkel on Keskkonnaregistrisse kantud 15 kohaliku omavalitsuse tasandil kaitstavat loodusobjekti, kuid ilmselt on selliseid objekte rohkem. Registrisse kantud objektidega saab tutvuda Keskkonnaregistri avalikus teenuses aadressil http://register.keskkonnainfo.ee/. Sealt tuleks liikuda teemasse „Kaitstavad loodusobjektid“ ja otsingus valida tüübi järgi välja „kohalikud kaitstavad objektid“.

Juhul kui olete kaitse alla võtnud kohalikke loodusobjekte, palume edastada info kaitse alla võetud objektide kohta Keskkonnaregistrisse kandmiseks Keskkonnateabe Keskusele. Vastavalt Keskkonnaregistri pidamise täpsustatud korra § 23 ja 24-le on registrisse kandmiseks vaja kohaliku omavalitsuse poolset kirja, koos alusdokumendiga, millega objekt kaitse alla võeti ning objekti piiri. Kõige parem on kui Teil on piir digitaalsel kujul MapInfo, ESRI vms formaadis. Andmed tuleks edastada aadressile Kaire.Sirel@keskkonnainfo.ee.

Keskkonnaandmete kasutamise võimalustest

Keskkonnateabe Keskuse hallata on keskkonnaregister ja selle mitmed sidussüsteemid. Kuigi valdav osa keskkonnaandmeid on avalikuks kasutamiseks kõigile kodanikele, siis osade andmete kasutamine on õigusaktidega piiratud. Sellistele andmetele ligipääs on võimalik registreeritud kasutajatel salasõna abil. Kasutajaks registreerimiseks palume ühendust võtta Keskkonnaregistri osakonna spetsialisti Nele-Brita Purikuga nele-brita.purik@keskkonnainfo.ee.

Üheks keskkonnaregistri sidussüsteemiks on Eesti Looduse Infosüsteem (EELIS), kus muuhulgas hoitakse ja valmistatakse ette loodusobjektide andmeid, mis kuuluvad Keskkonnaregistrisse, kuid see andmebaas sisaldab infot ka muude loodusväärtuste kohta (nt pärandkultuurobjektid, Eesti Ürglooduse Raamatu objektid jm). Kohalikul omavalitsusel on võimalik sõlmida EELIS-e kaardikihtide kasutamise leping, millega lepitakse kokku regulaarne andmeedastus (kord kuus). Võimalik on saada uuendatud ruumiinfot oma territooriumile jäävate kaitstavate loodusobjektide, veekogude jm loodusväärtuste kohta. Juhul kui olete huvitatud andmete kasutamisest, siis võtke ühendust Keskkonnateabe Keskuse looduskaitse osakonnaga.