Meeleavaldusel osalejad allkirjastasid pöördumise, mis saadetakse keskkonnaministrile, regionaalministrile ja RMK keskkonnakomisjonile:

"Pöördume Teie poole sooviga võimaldada maapiirkonna elanikele seaduslikku elukeskkonna kaitset elamute juures teostatavate lageraiete eest. Mets on väljaspool linnu, eriti hajaasustusega piirkonnas elavatele inimestele elukeskkonna osa, lageraie on aga väga tugeva keskkonnamõjuga metsamajanduslik võte, kusjuures mõju ulatub sellest konkreetsest kahjustunud platsist kaugemale. Lageraie põhjustab ökosüsteemi muutust, muuhulgas müra- ja tuuletõkke kadumist, tuulekoridoride teket jne, kuid ka koduümbruse miljöö ja maapiirkonnas tegutsevate ettevõtete ettevõtluskeskkonna hävimist vähemalt kümneks aastaks. Elukeskkonna hävimine põhjustab inimeste eemaldumist maapiirkondadest, hoogustab noorte lahkumist küladest ja pärsib regionaalset arengut.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) Eesti metsa suurima majandajana kasutab Harjumaa metsaülema Andrus Kevvai sõnul raieviisina 95% lageraiet. Mõistame, et riigil on hetkel raha vaja ning lageraie on odavaim viis puidu kättesamiseks, kuid oleme seisukohal, et kodude ja suvilate ümbruses ei tohiks lageraie olla valdav metsamajandamise viis.

Teeme ettepaneku, et eluhoonetega piirnevatel aladel kehtestataks nn turvatsoon, kus võib lageraiet teostada vaid hoone omaniku nõusolekul. Palume leida võimalus motiveerida RMKd kodude ja suvilate vahetus läheduses kasutama teisi raievõtteid. Riigi käitumine oleks oluliseks eeskujuks ka erametsa omanikele.

Mustjõe külas Anija vallas toimus 20.jaanuaril meeleavaldus koduõuedesse ulatuvate lageraiete vastu, sealhulgas ajaloolise Mustjõe kõrtsitalu hoonete kõrvale plaanitud lageraie vastu. Meeleavaldus toimus põhjusel, et läbirääkimised ja ettepanekud RMKle ei ole andnud tulemusi ning RMK ei loobu lageraiest kohalike elanike vastuseisust hoolimata."
Foto: Evika Eljas