Aga mis kõige olulisem - Rabivere jääb silma kui nooruslik küla, sest siin teevad ilma just noored, seda ikka koos vanemate rabiverelastega. Rabiveres on Kohila vallas ringi kappav savihobune ennegi pidama jäänud. Ka 2005. aastal tunnistati see küla aasta külaks.

„Tol ajal korraldasime me pidusid ja kokkusaamisi Hageri rahvamajas," meenutab tänavu Kohila valla sädeinimeseks valitud Rita Torgo. „Siis alustasime ka küla arengukava koostamist ja korraldasime selle raames külas küsitluse."

Vahepeal Rabiveres hoog rauges ja küla elas vaiksemat elu. „Üks põlvkond aktiivseid noori kasvas suureks ja rändas laia ilma kaema," muheles Peep Torgo, kes on ka Rabivere külavanema ametit pidanud.
Küla sädeinimesed Rita ja Peep Torgo. Foto: Jaanus Kõrv
Uus küla ärkamine oli 2012. aasta augustis, mil said kokku 1980-ndatel Rabiveres tegutsenud noored. Koos pandi paika, et külapäev tuleb kindlasti korraldada.

Ja kui rabiverelased juba plaanid paika panevad, siis need ka ühistel jõul ellu viiakse. 2012. aasta oktoobris loodi Rabivere Küla Seltsing. Seltsingu tegevust asusid juhtima Rita Torgo, Ulvi Pähklemäe ja Erki Solvak. 2013. aastat võib Rabivere külaelus küll lugeda väga aktiivseks aastaks.

Veebruaris peeti vastlapäeva Rabivere mõisa ees. Toimusid põnevad võistlused nii suurtele kui ka väikestele, söödi hernesuppi ja vastlakukleid.

Üle-eestilisel talgupäeval „Teeme ära!" korrastati ühiselt oma küla tulevast külaplatsi Ööbiku talukohas.

Maikuu lõpul toimunud kevadlaadal olid müügil taimed, käsitöö ja vanavara.

Möödunud aasta Rabivere piirkonna suursündmuseks võib kahtlemata pidada külapäeva, mille raames peeti spordivõistlusi, vaadati vanu filme ja fotosid.

Olid vahvad käsitöö õpitoad. Kultuuriprogrammis esinesid rahvatantsijad ja lauljad. Tantsu vihuti varaste hommikutundideni. Suurt külapäeva on üldse peetud kolm korda: 1988., 1998. ja 2013. aastal. Vahepeal on peetud veel väiksemaid küla- ja spordipäevi. Sügisel käidi veel Peep Torgo eestvõtmisel Rabivere raba ilu nautimas.

Ka tänavuse aasta plaanid on paika pandud, oodatakse rohkelt osalejaid. Taas peetakse vastlapäeva, kindlasti toimub kevadlaat. Suvel plaanitakse aga korraldada spordipäev.

„Kindlasti tegutseme selle sihiga, et küla saaks oma külaplatsi Ööbiku talukohas," rääkis Rita Torgo. „Praegu veel on riigiomandis see Kurrunurru maaüksus, mida vald taotleb munitsipaalomandisse.

Oluliseks peame ka seda, et Rabiveres oleks pakendikonteiner." Kui külade tänupeol ütlesid rabiverelased, et neid on innustanud teiste külade vahvad ettevõtmised, siis nüüd jääb vaid loota, et Rabivere küla vahvad sündmused innustavad omakorda ka teisi valla külasid tegudele.