Segased tunded olid, see oli liiga ootamatu, nagu välk selgest taevast. Ma ei ole kunagi sellise tiitli peale mõelnud. Et ma Kohila valla aasta emaks saan, sellest sain kaks nädalat varem teada. Aga Raplamaa aasta ema tiitlist sain teada seal kohapeal. Väga ülevad tunded olid, pisarad jooksid ja ...

Tegelikult on uhke tunne, et sind on märgatud. Südame tegi soojaks see, et kandidatuuri seadsid üles inimesed väljastpoolt perekonda. See on eriti armas. Tahan siinkohal väga tänada Raili Bachmanni ja Edith Maasikut ning kogu tunnustamiskomisjoni, kes mind selle väga suure aunimetuse vääriliseks pidasid.

Mida su pere selle peale kostis?

Lapsed olid eriti õnnelikud. Mees ... eks ta natuke aega mõtles, aga muidugi on ta ikka uhke ja rahul.

Tulid Kohila valda elama siis, kui sinust sai Hageri kooli õpetaja?

Ma tulin 2000. aastal tol ajal Sutlemas asunud Hageri kooli õpetajaks ja sain endale siis 3.-4. liitklassi. Eks valikuid oli tol ajal teisigi, aga mina tundsin esimesest hetkest, et see on just see koht, kuhu ma tahan tulla. Kuna mees töötas Tallinnas, aga on pärit Raplast, siis otsisingi töökohta just siinses piirkonnas. Abiellusime 2001. aastal.

Millisest kodust sa pärit oled ja mida sa oma vanematelt kaasa said?

Meil oli tavaline keskklassi kodu, kus olid väga kindlad reeglid ja ma olen selle üle väga õnnelik. Minu vanematele oli tähtis, et ma saaksin kõigega ise hakkama ja praegu arvan, et ma saangi.

Mul olid kodus oma kindlad kohustused ja nüüd on minugi kodus nii, et lastel on kindlad asjad ja tegemised, mille eest nad vastutavad.

Viljandi kodus oli nii, et mina pidin õhtuks söögi tegema ja vast tänu sellele ma oskangi süüa teha. Ema oli kella viieni tööl ja kui ta koju tuli, siis oli meil söök valmis.

Mul pidi ka õpitud olema ja alles siis sain välja. Nüüd ma olen õnnelik selle üle, et meil selline kodukord oli, sest tänu sellele oskan kodu korras hoida, süüa teha jne.

Kui kuhugi läksin, siis pidin sellest teada andma. Kuna tol ajal mobiiltelefone polnud, tuli jätta kiri. Samamoodi on ka praegu minu peres. Kui kuhugi minnakse, tuleb helistada ja öelda.

Meie peres peeti tähtsaks sidemeid vanavanematega. Nüüd olen ka oma lastele rääkinud, et vanavanemad on väga olulised.

Ma olen pärit mõnusast kodust, kus oli tähtsal kohal hoolivus ja armastus. Minu vanemate eesmärk oli, et me vennaga saaksime edaspidi iseseisvalt hakkama.

Kas vahel kodus pahandusi ka tegid?

Venda kiusasin ... arvan. Muuks ei jäänud aega. Ei mäleta vähemalt. Ma elasin koolis väga aktiivset elu ja kodus polnud aega lollusi teha.

Oled osav patsipunuja, kas see huvi tuli tütarde sünniga?

Mu kunagine unistus oli saada juuksuriks. Aga kuna ma ei julenud juukseid lõigata ja tegin ainult patse, siis jäi see tee kahjuks pooleli.

Naabritüdrukust sai juuksur, minust ei saanud. Kindlasti on tüdrukud ka põhjuseks olnud. Mulle meeldib, patsipunumine on mõnus tegevus.

Mis teeb sind õnnelikuks?

Õnnelikuks teeb mind see, kui mu laste, mehe ja vanematega on kõik hästi. Õnnelikuks teeb ka see, kui lähed hommikul kooli ja klassist vaatavad vastu säravad silmapaarid. Ma soovin, et ka nemad saaksid tulevikus kenasti hakkama ja et neil oleks lai silmaring.

Mis tuska tekitab?

See, et ei räägita otse, vaid hoopis seljataga. Eks tule ja ütle, kui miski ei meeldi! Tuska teeb see, kui oled midagi plaaninud ja see läbi kukub, ei saa teoks. Kui oled endast kõik andnud ja mingitel pahadel asjaoludel läheb asi untsu. Tuska tekitab ka see, kui sa kedagi usaldad ja ta sind alt veab.

Algklassiõpetajana oled koolis lastele justkui teiseks emaks. Kui nüüd mõelda koolilastele, siis mis oleks see, mida oled märganud ja mis võiks muutuda paremaks?

Lastel on tihti nii, et enne teen ja siis mõtlen. Võiks rohkem enne mõelda ja siis teha. Me kõik teeme vahel midagi impulsiivset, aga lastel juhtub seda eriti tihti. Tehakse tegu ära ja kui hiljem analüüsime, et miks nii, siis tuleb välja, et tegelikult ei tahetudki nii teha. Tegu tehakse mõtlematult. Kuulamisoskus on ülitähtis.

Tõenäoliselt pole kodus seda harjutatud või pole vanematel aega, et teineteist ära kuulata. Lapsed tulevad hommikuti kooli ja oi, kui palju nad soovivad oma elust rääkida. Tahavad oma mured ära rääkida.

Ma saan lõpuks kõik peresaladused teada, aga need jutud jäävadki minu sisse ja kuhugi edasi ei liigu. Mul on praegu väga hea klass, olen laste ja vanematega väga rahul.

Minu sõnum vanematele kõlab nii: kuulake ära mis lastel on öelda! Neil on palju öelda ja õpetada. Mul on ka oma lastelt palju õppida.

Keerulisemad ajad on veel ees. Olen ju ema ametis veel nii vähe olnud. Vanem tüdruk on 12, järgmine saab kohe 11 ja noorim on 9. Laura pealt praegu õpin, ta on teismeikka jõudev tüdruk. Uksed ikka pauguvad, aga seda tuleb võtta kui mööduvat etappi. Me püüame ikka asjad selgeks rääkida.

Kust pärineb teie pere muusikapisik? Tüdrukud laulavad nii kaunilt.

Mina laulsin laulukooris, Indrek pole üldse laulnud, Indreku vanaema mängis akordionit. Võib-olla sellest, et juba väga varakult hakkasin tüdrukutega beebikoolis käima ja nad on kogu oma elu muusika sees olnud. Neile meeldib laulda. Sandral on fenomenaalne mälu laulude peale. Näiteks kõiki Eurovisioni Eesti finaali laule võib ta peast laulda.

Mida te perega koos vabal ajal teete?

Vanemate juures käime, üle aasta käime reisimas, sest päris igal aastal ei jõua. Kinos käime nii palju kui võimalik.

Viimasel ajal oleme avastanud endi jaoks rattasõidu ja ja õhtuti teeme seda kõik koos.

Spordivõistlustel käime palju just kogu perega. Lapsed ise tahavad käia jooksmas. Kõikidel Tartu maratoni jooksuetappidel osaleme, Türi-Paide jooksul jne. Elu käib praegu ikka laste järgi. Seni, kuni neil on huvi ja meil võimalust, toetan nende soove.

Kui nüüd aasta ema aunimetuse saamise juurde tagasi tulla, siis mida sinu 2. klassi lapsed koolis ütlesid?

Me vaatasime lastega koos ETV videolõigu põnnide paraadist läbi ja pärast rääkisime, kuidas see kõik juhtus. Hiljem, kui ma söögivahetunnist tagasi tulin, oli tahvli peale kirjutatud õpetaja Merike on kõige parem õpetaja. Ma arvan et nad on uhked ja õnnelikud. Mina olen nende üle küll.

Mulle tõesti meeldib olla õpetaja ja mulle meeldib olla ema oma kolmele tütrele.