Lapsed valivad poes õhinal uusi päevikuid ning lasteaia õuest kostub juba praegu rõõmsaid kilkeid. Ühesõnaga, puhkused on läbi, algamas on uus hooaeg, mis on täidetud kellaaegade ja rutiiniga.

Perenaistele aga tähendab saabuv sügis kibekiire toimetamise aega. Mõisapäeva kevadiselt köögiviljapäevalt ostetud seemnetest on aiamaal valmimas järjest uued ahvatlevad viljad, mis ootavad korjamist ja purkipanemist. Sel aastal on taas kraami kasvamas nii palju, et jääb oma perest üle ja seda saab ka sõpradega jagada. Või saaks hoopis sõpradelt uusi retsepte ja mõtteid? Just seda on silmas pidanud järjekordne Kostivere mõisapäev, mis leiab sel aastal aset 11. septembril. Seekord keskendume eelkõige toidule ja toidukultuurile, aga mitte ainult. Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse vanemteaduri Ulrike Plathi loeng teemal „Baltisaksa mõisa aiandusest ja söögikultuurist 19. sajandil" on üks populaarsemaid ja oodatumaid toiduteemalisi loenguid Eestis. Saame teada, mida kõike siis mõisaaias kasvatati ja kuidas seda tehti, mis sellest jõudis uudsena toidulauale ja mis kujul ning kuidas olid aiandusega lood Kostivere mõisas. Kokkamisnurgas keedame ja küpsetame professionaalide juhendamisel sügisandidest huvitavaid ja tervislikke roogi. Kindlasti pakub põnevust hoidiste kelder, mis täidetakse just teie toodetega, kallid kostiverelased. Oma hoidistega lubas külla tulla ka Neeme Naiste Rannavalve Selts. Anname välja tiitli „Kauneim hoidis 2011". Vahva oleks, kui võtaksite kaasa omaküpsetatud leiva. Mõisapäeval saab täiendada ka oma talvevarusid. Kuulutame välja aiasaaduste ja käsitöö väljanäitus-müügi. Tulge kauplema ja oma saadusi tutvustama! Avatud on töötoad (savi, õmblus jne). Kuna Rootsi- Kallaverre külla me just tihti ei satu, siis kutsume Rootsi- Kallavere külamuuseumi Kostiverre. Külakostiks lubati kaasa võtta pesukollektsioon eri ajajärkudest.

Päeva lõpetame roopilli meisterdamise ja ühismusitseerimisega Margus Veenre mitmesuguste rahvapillide saatel.

Kostivere mõisa lähiminevikule ja tulevikule mõeldes tekib hinge soe ja armas tunne. See maja ei ole täis mälestusi mitte ainult mõisaaegadest, ta on emotsionaalselt seotud nii mõnegi praeguse kostiverelasega. Härrastemajas on pärast sõda asunud paljude Kostivere aleviku perede esimesed korterid, siin on olnud pikki aastaid mitmete inimeste töökohad. Siin on käidud kinos ja pidudel, seistud palgajärjekordades ja istutud koosolekutel. Mõisapäevi korraldades oleme püüdnud tuua lähemale mõisa minevikku, mõisapäevade kaudu ehitame ja kujundame mõisahoone tulevikku. Meie missiooniks on tühjalt seisev hoone taas elule äratada seltsimajana. Juba on majas tunda uut hingamist ja elu. Sügisest saab mõisas oma kodu Kostivere päevakeskus, siia võiksid tulla huviala- ja käsitööringid. Siin võiks koos käia rahvatantsuhuvilised, lasteteatritrupp, asutada võiks koori. Siin võiks näidata filme, teha kontserte, tantsupidusid. Mõisapäev on ellu kutsutud just selleks, et sõna „võiks" asenduks sõnaga „on". Mõisapäev on meie kõigi ühine ettevõtmine, kus kohtuvad kohalikud ja ümberkaudsed sõbrad ning tuttavad. Meil on koos olla täpselt nii tore ja vahva, kui palju me ise vaeva näeme. Tule ise ja võta ka sõber ja naaber kaasa! Valmista kodus mõni kaunis ja huvitav hoidis ning kirjuta üles põnev retsept.

Kutsume kõiki osalema peo ettevalmistamisel ja kaasamõtlemisel. Selleks tule koos heade mõtete ja tegusate kätega 30. augustil kell 18.00 mõisasse.
_______________________________________

KOSTIVERE MÕISAPÄEV

11. septembril kell 12.00-18.00
• Ulrike Plathi loeng „Baltisaksa mõisa aiandusest ja söögikultuurist 19. sajandil"
• aiasaaduste ja käsitöö väljanäitus ja müük
• kokkamine
• töötoad
• hoidiste kelder
• konkurss „Kauneim hoidis 2011"
• muusikatuba
• moedemonstratsioonid „Pesumood läbi aegade" ja „Vanast uus"
• avatud kohvik Külla on lubanud tulla professionaalsed kokad, Neeme Naiste Rannavalve Selts, Ulrike Plath, Margus Veenre, Rootsi-Kallavere külamuuseum Toetajad: EAS, Jõelähtme Vallavalitsus Mekime ja testime, jagame retsepte ja kogemusi! Tegevust jagub nii vanadele kui noortele.