Tänavu võeti sel moel endi hulka noorim osaleja, 13aastane Karl Joosep Lepik, kes tegi isa Erkki juhendamisel siin oma esimesed käeharjutused. Noorukil oli au heistata teisel päeval linnuse lipp ja reede õhtul sai ta ka „ristitud" ning võeti skulptorite perre. Puupäevade särgi kujundas juba õige mitmendat korda Triinu Mänd.

Puupäevade peakorraldaja Piret Linnamägi ütles, et viimast korda näeme linnusel pinke ja kõlakoda - RMK lammutab need varsti, sest ajahammas on neist juba jagu saamas. Küll aga otsustasid korraldajad jätta alles samuti kehvas seisukorras oleva Varbola Vahvate Vendade püstitatud vaatetorni, millest on saanud linnuse omalaadne sümbol, aga ülesronimise takistuseks on see piiratud lintidega. „Ehk tulevad uued Varbola Vahvad Vennad ja taastatakse kiviheitemasin ja teised objektid, mis linnusele kunagi püstitati," avaldas Piret lootust.

Rapla maavanem Tiit Leier märkis, et puupäevad on tuntud Raplamaalt kaugemalgi ja see üritus sobib väga hästi meie metsasesse maakonda. Märjamaa vallavanem Eero Plamus täiendas, et Rapla maakonna elanikke on nimetatud metsarahvaks või metsaveere rahvaks ja siia sobibki puuga tegelemine.

Plamus on oma viimase aja sõnavõttudes nimetanud kodukandipäevadeks Varbola Puu ja Märjamaa Päevad koos folgiga kui kõige suuremad kohaliku elu sündmused, mis augusti alguses meie kanti arvukalt rahvast kokku toovad.

Varbola puupäevad on toimunud nii suures vihmas kui lõõskavas päikeses. Seekord pani osalejad proovile tugev äike, mis möllas ööl vastu reedet ja vihm leotas telkides ööbinud korralikult läbi. Äike viis ka voolu ja reedel ei saanud kuni kella 17-ni ühtki elektrilist tööriista kasutada, aga seda olnuks juba väga vaja, et töid viimistlema ja lihvima hakata. Peakorraldaja oli juba valmis, et osa skulptoreid transporditakse koos töödega nende koju Orava tallu, aga õnneks tuli vool tagasi.

 „Kõik kunstnikud andsid endast parima. Kasutatav puu oli kvaliteetne ja valmisid väga ilusad tööd. Oli nii naiste figuure kui loomakesi ning suuri postamente ja toole-laudu-pinke. Rahvas tundis seegi kord suurt huvi just tarbeesemete vastu. Tegijad on selle ära tabanud ja valmistavad paljuski just selliseid tooteid, mis ostuhuvi tekitavad," rääkis Piret. 

Oksjonipidaja Elari Hiis suutis kõik tööd maha müüa

XVII Varbola puupäevad kuulutas torupilli ja regilaulu saatel lõppenuks Mari Tammar, kes tänas nii korraldajaid kui ka toetajaid.

Maavanem Tiit Leier kinkis puupäevade peakorraldajale raamatu „101 puud ja põõsast" ning soovis jõudu üritust sama edukalt läbi viia nagu seekordki. Märjamaa vallavolikogu esimees Villu Karu tänas samuti kõiki ning rõhutas, et puupäevad on nagu kahe perekonna ja nende sõpruskonna üritus.

Enne lõputseremooniat andsid kena tunniajase kontserdi taidlejad Kehtnast, Lellest ja Alust ning Varbola noored sõutantsijad.

Pärast tänukõnesid anti väiksed meened suure vaeva näinud skulptoritele ning edasi esinesid ansambel Greip ja Moonshine. tavapäraselt mitmekülgne oli käsitöölaadal pakutu.

Õhtu lõpetas traditsiooniliselt Raul Meel oma tuleetendusega. Ka oksjon, mida juba mitmendat aastat viis läbi Elari Hiis, läks edukalt: ära osteti kõik tööd.

Nende hinnavahemik jäi 25 ja 450 euro vahele, kallimateks osutusid Enrico Peldi ja Sergei Tumanovski taiesed. Kunstnikud olid tulemusega rahul, sest nemad andsid ju endast parima.

Puupäevad kulgesid taas edukalt ja kuigi korraldajate tööpäevad olid ülipikad, oli süda rahul, sest meeskond töötas laitmatult.

Kõik 17 aastat on meeskonnas olnud Vardi metskonna endine töötaja Tõnis Tuubal. Väga suure panuse andsid Märt Linnamägi ja Taavi Ehrpais, skulptorite toitlustajad Ülle Eesalu ja Birgit Ahlberg ning kokkade abilised Annika Linnamägi ja Liis Põder. Pajaka Puidu esindaja Rain Elfenbein korraldas puitmaterjali veo, loetles peakorraldaja kõige suuremaid abilisi.

Korraldajate jaoks kestavad puupäevad mitte neli päeva, vaid järgmise teisipäevani, sest linnus tuleb korda teha ja anda RMKle üle samasugusena nagu see koht oli puupäevade alguses.
____________________________________________________

Täname XVII rahvusvahelise ürituse „Varbola Puu" kordaminekus Teid:

Riigimetsa Majandamise Keskus
Märjamaa Vallavalitsus
Raplamaa Arengufond
Pindi Kinnisvara
OÜ Pajaka Puit ja
Rain Elfenebein
Oniar OÜ
Flexoil OÜ
Kadarbiku talu
Tallinna Karastusjoogid AS
J&E Electric OÜ
Tõnisson ja Partnerid OÜ
OÜ Nädaline
Eremka OÜ
Stora Enso Eesti AS
Rapla Tarbijate Ühistu
FinForest AS
United Loggers OÜ
Metsä Forest Eesti AS
Raikküla Farmer AS
OÜ Wellspa
Timberston OÜ
Eventech OÜ
Lemeks AS
PPN Gargo OÜ ja Riho Pohla
OÜ Landeker
Taig AS
Märjamaa Lihatööstus OÜ
Tammiku Fotoäri
Minu Print OÜ
Aegviidu Puit AS
Nor-Est Wood AS
Orava Talu
Nurme Viljatalu
Alemaa ja Mets
MTÜ Varbola Jahiselts
OÜ Saidafarm
AS Ferax Haiba Kehtna Mõisa
OÜ Karmani äri
Arborest OÜ
Meie Toidukaubad
Vardi Erametsaselts

Eriline tänu kunstnik Raul Meelele, kes on Varbola linnusel 15 aastat tuleinstallatsiooni teinud!

Tänud ansamblitele Greip ja Moonshine!

Aitäh, Kehtna lasteaia Siller väikesed tantsijad, Lelle rahvatantsurühm, Alu segarühm, Varbola sõutantsijad, Mari Tammar, Rapla maavanem Tiit Leier, Märjamaa vallavanem Eero Plamus ja vallavolikogu esimees Villu Karu ning ETV võttegrupp.

Puupäevade korraldajad koos meeskonnaga