Külmakraadid ulatusid kohati üle 30 kraadi ning rekordilisi küttekulusid saime tunda kõik nii kodudes kui ka valla allasutustes. Loomulikult jättis see valla eelarvele ja meie võimalustele jälje, kulutusi on olnud vaja kärpida läbi terve aasta, aga sellest hoolimata suutsime teostada mitmeid suuri investeeringuid. Aasta alguses remonditi Ameerika Saatkonna abiga Puka Keskkooli vanema õppekorpuse katus. See oli üks oluline investeering, sest hoone ehitamisajast pärinev katus oli amortiseerunud ning jooksis mitmest kohast läbi. Toredaks ürituseks kujunes ka kevadel koos saatkonna inimestega katuse vastuvõtmine ja tänutahvli avamine.

Kevadisse aega on juba mitmendat aastat mahtunud ülevallalised koristustalgud. Osalejate hulk oli seekord pisut väiksem, aga palju tööd tehti ära Kuigatsi pargis ja külaplatsil, Aakre pargis ning mitmes Puka aleviku paigas. Talgud on aidanud meie valda muuta kenamaks küll. Aitäh inimestele, kes hoolivad ning panevad töödele käed külge.

Möödunud aastal jõudsid lõpule ka Puka koolipargi korrastamise esimese etapi tööd. Rajatud on teerajad, lehtla, tervisespordipaigad, tiik ja noorte poolt kaua igatsetud rulapark. Pargi uuendamine jätkub kevadel puude istutamisega. Esialgu on küll rohkesti probleeme olnud vandaalitsemisega, aga loodan, et ka need mured lahenevad peagi. Siinkohal tuleb kiita Puka Keskkooli vilistlaskogu ja projektijuht Ants Manglust.

Mitmeid aastaid on käinud vilgas tegevus Kuigatsi külas. Tegeletud on külamaja remondiga ning külaplatsi väljaarendamisega. Möödunud aasta ei olnud selles osas erand. Külaplats sai kiige, lehtla ja haljastuse. Järve kaldale on loodud kena supluskoht. Külamaja remontimisel paigaldati majale uus katus ning tööd jätkuvad nüüd välisfassaadi korrastamisega. Neid tegemisi on vedanud Õnne Paimre ja Kodupaiga külaselts.

Möödunud suvi oli meie noortele varasemast sisukam, sest toimusid kaks suvelaagrit. Esmakordselt toimus ülemaakondlik suvine korvpallilaager Pukas. Treeneriks oli tumedanahaline mees, kes pakkus noortele pinget nii treeneri kui ka inimesena.

Lisaks toimus Puka ja Palupera valla noortele ühislaager, kus kaitseliitlased, politseinikud ja päästeametnikud õpetasid noortele eluks vajalikke oskusi ning teadmisi. Olen kuulnud mõlema laagri kohta ainult positiivseid hinnanguid. Tänu eestvedajatele. Projektide eestvedajaks olid Ants Manglus, Anti Vasar ja Kalev Lõhmus.

Head meelt saab tunda Puka alevikus uue veetrassi ehitamise üle. Tegelikult rekonstrueeriti KIKi rahastamisel Ääre tänavalt Puka Keskkoolini praegune veetrass ja ehitati juurde Pargi ja Koidu tänavate kaudu veetrass kuni Puka Rahvamajani. Nii saime lahendada Puka Rahvamaja veepuuduse mure ning pakkuda rohkem kui kümnele majapidamisele veetrassiga liitumise võimaluse. Oluliselt paranes ka vee kvaliteet Puka Keskkoolis ning vähenes joogivee kadu.

Olulised investeeringud toimusid 2011. aastal Aakre Rahvamajas. Rahvamaja katuse kehvale olukorrale juhtisid tähelepanu mitmed inimesed. Olime loomulikult olukorrast ka ise teadlikud, kuna aga katuse seisund järjest halvenes, esitasime möödunud aastal taas taotluse EASle. Meie suureks rõõmuks saime positiivse otsuse ning katusekatte uuendamine võis alata. Samaaegselt avanes võimalus taotleda CO-kvootide müügist vahendeid hoonete soojustamiseks.

Esitasime taotluse ka Aakre Rahvamaja akende ja välisuste vahetamiseks ning seinte soojustamiseks. Õnneks osutuski Aakre rahvamaja väljavalituks ning saime muuta kogu maja soojapidavaks. Täiendava boonusena saime koos soojustamisega anda majale uue väljanägemise. Tänusõnad tõrgeteta töö kuuluvad eest ehitajatele, projekteerijale, EAS ja ERKS esindajatele.

Kui vaadata tagasi majanduslikult raskele aastale, ei saa kuidagi öelda, et see oleks Puka vallale olnud halb aasta, pigem ikka hea.

Heale aastale viitab ka see, et 2011. aastal valiti Puka alevik Valgamaa Partnerluskogu poolt maakonna kaunimaks kodupaigaks. On hea meel, et väljastpoolt märgatakse meie pingutusi. Kuid kas me ka ise märkame?

Kuna viimastel aastatel on meie vallas korrastatud palju muinsuskaitse all olevaid hooneid ja rajatisi, siis sellest tulenevalt oleme teinud tihedat koostööd muinsuskaitseametiga. Möödunud aastal tänaski muinsuskaitseamet meie valla inimesi panuse eest ajalooliste väärtuste säilitamisel ja korrastamisel. Meie täname omalt poolt hea koostöö eest Valgamaa muinsuskaitse esindajat Mari-Liis Parist. Kokkuvõtteks võib öelda, et nn. "kivisse paigutatud raha" on meie vallas end õigustanud, sest see on loonud uusi algatusi ja toonud ka uusi tegijaid. Näiteks on Puka Rahvamajas ruumide kasutamine muutunud üsna aktiivseks nii kultuuritegelaste kui ka teiste kasutajate poolt.

Uue tegevusena on alustatud aleviku keskuses hoonete remonti, mõnigi tondiloss on saanud kenama ilme. Uued tegijad on ka Pukamõisa söögitares, mis on möödunud aasta lõpust taas avatud.

Soovin kõikidele uutele ja ka praegustele aktiivsetele inimestele edu ja jõudu ning suur tänu kõikidele tehtud töö eest!