Eesti president Lennart Meri on öelnud „On väga lihtne rääkida juttu, mis kõigile meeldib. Palju raskem on rääkida juttu, mis on tõde". See ütlus kehtima panna ka otsustuste suhtes, mis ei ole nn populaarsed. Tihti on väga raske selgitada, et tuleviku peale mõeldes ei pruugi hea otsus kõigile meeldida. Kui aasta 2010 möödus rohkem õppides ja endale põhiliste asjade selgekstegemisele. Seevastu peatselt lõppev 2011.a oli juba täis nii meeldivaid kordaminekuid kui ka olulisi otsustusi.

Kindlasti olid esialgu rasked minu tegevusvaldkonna hallatavatel asutustel koosseisumuudatused. Need puudutasid eelkõige eraldi valvurite kaotamist ning üleminekut turvateenuseid pakkuvate ettevõtete valvete alla. Muutused tulid ka asutuste igapäevases töökorralduses. Rõõmustab, et linna lasteaiad on saanud endale paremat ilmet. Tänu linna ettevõtetest sponsorite abile on lasteaed Sipsik saanud endale uued rühmaruumid.

Lisaks ootavad ees hoone katuseremont, mänguväljaku ja hoovi piirde uuendamine. Lasteaed Naerulind sai endale uue mänguväljaku ja natuke rühmaruumide värskendust.

On reaalne lootus, et varsti juba kümmekond aastat räägitud lasteaia juurdeehitus saab tõepoolest juba järgmine aasta alustatud. Tahaks tõesti südamest loota, et see nii ka läheb. Pisimuudatusi on ka koolihoonetel, kuid tõenäoliselt peaksid meie koolimajade olukord paranema lähiaastatel, kui käivituvad riiklike projektirahade toel koolimajades osalised renoveerimistööd.

Peab tunnistama, et linna hariduse valdkonnas on olulisemate otsuste tegemise aeg veel ees. Sellest temaatikast oli põgusalt kirjutatud eelmises Paldiski Linnalehes. Ja veelkord luban, et kirjutan arengutest ka edaspidi. Viimastel kuudel on linnas segadust ja rahulolematust põhjustanud Rae tn 38 hoone renoveerimine.

Mitte küll renoveerimine ise vaid asjaolu, et selles hoones asuvate linna raamatukogu, sotsiaalosakonna ja huvikeskuse töö sai oluliselt häiritud. Ajutiste asupaikade ja kolimise virr-varr on päädinud lausa kuulujuttudega raamatukogu sulgemisest jne. Kinnitan, et ühtegi nendest asutustest ei suleta. Peale hoone renoveerimise lõppu kolitakse tagasi oma ruumidesse, mis suure tõenäolisusega on saanud värskema ilme ja soojema olemise. Aga tänasel päeval saab vaid vabandada linnarahva ees nende ajutiste ebamugavuste eest.

Jah, viimaste aastatega on vähenenud linna tulud. Kui kehvemini läheb riigi majandusel, siis kehvemini läheb ka linna majandusel. Seda on eriti tunnetanud mitmed linna poolt toetatavad spordi- ja mittetulundusühingud. Võrreldes aastatega 2007/2008 on toetussummad langenud. Sama saab väita ka erinevate sotsiaaltoetuste kohta. Täpsemalt on hakatud jälgima toetuste saajate vajadusi, sissetulekuid ning muid tegureid. Eesmärk on, et võimalikult palju toetusi jõuaks sinna kus neid tõeliselt vajatakse.

Koostöös MTÜ Abivajajaga käivitus supiköögi projekt. Öömaja on saanud varjupaiga vajajad. Seejuures üllatab supiköögis toidul olevate inimeste arv. Meeldiv koostöö on läbi aastate olnud ka Eesti Punase Risti Paldiski Seltsiga, kelle hoole all on linnas paljud abivajajad.

Kultuurisündmuste tipuks oli kindlasti Harju Maakaitsepäeva korraldamine Paldiski linnas. Vaatamata selle ürituse juba pikale traditsioonile ei ole see kunagi enne jõudnud Paldiski linna. Natuke kahju oli küll ilm soovis tuule ja vihmaga seda üritust rikkuda, kuid arvestades kohalkäinud rahvaarvu, siis ega see päris hästi ei õnnestunud. Teiste kultuurisündmustega on püütud ikka järgida juba sisse juurdunud traditsioone. Tahaks kindlasti muuta ilusaks traditsiooniks juba kahel aastal toimunud esimese advendiküünla süütamise.

See on vaid väga väikese osa kokkuvõte tehtust. Plaane on palju. Alates uuest muusikakooli hoonest lõpetades staadioni ja sotsiaalmajaga. Tähtis on liikuda eesmärkide poole. Kindlasti tuleb järgnevate aastate jooksul tagasilööke, mis sunnivad plaane korrigeerima või lausa muutma. Tahaks südamest tänada kõiki linna tegemisi toetanud ettevõtteid ja sponsoreid.

Teie abita oleks paljud juba täna valmis saanud või juba käivitatud tööd tegemata. Tahaks loota Teie abile ka tulevikus. Paldiski linn ja tema elanikud on igati teeninud ära korras ning hoolitsetud linna, kus kõik oma igapäevamured saab kiiresti, ladusalt ja naeratusega lahendada.

Kaunist ja rahulikku jõuluaega ning kordaminekuid uuel aastal.