„Georgi valik oli teatud mõttes asjade loomulik käik," räägib poisi isa Tarmo Kõss. „Olles ise lapsepõlves kümme aastat kardispordiga tegelenud, sai ka Georgile juba varases nooruses kardisporti tutvus­tatud," lisas isa.

Oma esimesest kardivõistlust käis Georg vaatamas 3-aastaselt ning esimesed iseseisvad meetrid kartautoga läbis juba aasta hiljem. 5-aastasele poisile soetati vajalik tehnika ja varustus ning alustati süsteemseid kardisõidu treeninguid.

Alustas lasteaiaeas

Juba 6-aastaselt osales Georg esimesel võistlusel, mille eelsõidu lõpetas tubli 4. kohaga. Finaalsõidu starti väike poiss teh­niliste probleemide tõttu aga tookord ei jõudnudki. Mehhaaniku selge möödalask­mine, mis röövis võimaluse heidelda oma esimese poodiumikoha eest, jättis aga ve­rinoorele kardisportlasele kustumatu jälje ning tekitas tõenäoliselt sportliku viha järgmistel võistlustel enda tõestamiseks.

„Loomulikult on lapse­vanemana olnud ääretult hea meel saavutuste üle, mille kulminatsiooniks on poodiumi kõrgeimale astmele tõusmine," rääkis Georgi isa. „Samas suu­rim rõõm on olnud siiski näha Georgi võitlust ise­endaga, kus täiesti lootu­setus olukorras on ta või­meline kontsentreeruma ainult ühele eesmärgile ning allutama oma mõtte ja vaimu eesmärgi saavu­tamisele, isegi kui pisar silmanurgas on vaatevälja segamas. Kõige südika­mad sõidud ei lõpe tihti küll poodiumi kõrgeimal astmel, kuid kasvatavad sõitjameisterlik­kust, sõidukindlust ja usku millegi suure võimalikkusest."

Ebaõnnestumised viisid arengu­hüppeni

Georgi sportlaskarjääri analüüsides võib märkida, et suurimad arenguhüpped on tekkinud eelkõige tänu täielikele eba­õnnestumistele, mis on sundinud Georgi pingutama tavapärasest enam.

Micro klassi Eesti meistri tiitli ja Bal­tic Cupi võidu saavutamisele lisab kaalu kindlasti asjaolu, et Georg on noorimaid osalejaid, kes võitnud selles võistlusklas­sis meistritiitli. Järgmisteks eesmärkideks on tuleval hooajal kohaneda uue masina­klassiga ning seejärel siirduda osalema rahvusvahelistesse sarjadesse. Rahvusva­helise kardispordi võistlusklassides osa­lemine eeldab vanust 13 eluaastast ning kuni vanuse alampiiri täitumi­seni on eesmärgiks lihvida sõiduoskusi ja meisterlikkust noortele mõeldud erinevates Balti ja Skandinaavia meistrivõistluste sarjades.

Eesmärkide saavutamiseks on peamiseks kindlas­ti poisi enda tahe, aga loomulikult ei saa mootorispordi alade juures üle ega ümber ajast ega rahast. Olulisem neist kindlasti on ajakulu. Selle aasta maist oktoobrini tegeleti näiteks koguni 17 nädalavahetust treeningute ja võistlustega, mis jättis vaid mõned võistlusvabad nädalavahetused ülejäänud pereliikmetega koos sisustami­seks. Loomulikult eeldab igasuguse spor­di tegemine tipptasemel terve perekonna jäägitut toetust ja mõistmist.

Õpib tänu spordile kiiremini

Vähem tähtis ei ole kindlasti spordi­tegevuse ja õpingute sidumine, millega Georg on ka suhteliselt edukalt hakkama saanud. Georgi jaoks on spordivõistlustel osalemine kujunenud omaette eesmär­giks, mis mõjutab ka õppetöö tulemusi, sest on iseenesestmõistetav, et kardispor­diga tegelemiseks peab õppimine korras olema. See on nii mitmelgi korral aidanud kiirendada kohustusliku kirjanduse lugemist kui ka teiste kodutööde valmimist, sest võistlustel osalemata jätmine ei tule kõne alla.

„Jättes kõrvale tehnika ettevalmistuse ja häälestamise, on kardisport eelkõige individuaalne spordiala," jutustab Tarmo Kõss. „Individuaalse spordialaga tegele­jad saavad varakult aru, et kõik on kin­ni vaid sinus eneses. Kui meeskondlikel spordialadel saab teatud määral niinime­tatud kehvadel päevadel loota oma mees­konna toele ja abile, siis individuaalaladel oled võistluskeerises ainult sina ise ja mit­te keegi ei suuda sind abistada ja toetada hetkel, kui oled oma järjekordsel sooritu­sel."

Soovime Georgile uusi suuri võite!