Väga korrektne asjaajamine on iseloomustanud kogu selle maja ehitamise käiku, märkis vallavanem Eero Plamus oma sõnavõtus, tunnustades eestvedajaid valla tänukirjaga. PRIA pidi harva kiitust jagama, kuid seltsi raamatupidaja Maie Piisangu töö on neilt tunnustust pälvinud.

Avamispeole kogunes saalitäis rahvast lähedalt ja kaugemalt, sealhulgas ka Soome sõpruskülast Huhmarist. Esmalt andsid väikese südamliku kontserdi Sulu küla (juurtega) lapsed, kõlas ka Eve Tannebergi äsja valminud luuletus külamajale.

Nii see algas

Sulu külavanem Aile Pajula meenutas, et siinne külaliikumine sai alguse seoses Sulu küla 615. aastapäeva tähistamisega 2005. aastal. Selleks puhuks rajati väike laululava koos tantsupõrandaga, kus võeti vastu ka uut aastat. Seal öeldi esimest korda välja, et oleks ikka maja vaja, sest väljas oli päris külm.

Natuke nagu naljaks öeldud mõte jäi kerima ja peatselt andis Velise Kultuuri ja Hariduse Seltsi juhatus tegutsemiseks rohelise tule.

Esimene mõte oli rajada hoone külaplatsi servale näoga jõe poole, peagi sai selgeks, et sellel kohal on palju piiranguid ja maja oleks tulnud kusagile keset põldu. Järgmiseks mõtteks oli koht nn Põikpuu kurvi sisekurvis.

Vallast võeti projekteerimistingimused ja Aleksander Kuruson koostas arvutis variante, milline tulevane palkmaja võiks välja näha. Hakati uurima projekteerimise võimalusi, hinnapakkumine tuli üle 100 000 krooni ja PRIA nõue oli, et see pidi enne taotluse esitamist tasutud olema. Sellist riski ei juletud võtta: mis siis saab, kui ei rahastata.

Uus algus Rehe talus

2007. aastal tuli uus mõte - Rehe maja. Selles talus on perekond Vaikmaa juured. Vahepeal oli maja koos väikese krundiga müüdud linnas elavale sugulasele suvekoduks. Tallinnas käidi omanikuga rääkimas, tema vanus ja elukaaslase kaotus kallutasid otsuse müügi kasuks. Ta oli põnevil ja rahul selle mõttega, et siia tuleb külamaja. Ostubuumi ajal oli teisigi, kellele see hoone või koht huvi pakkus.

Maja oli kehvas seisus, katus sisse kukkunud ja võsa ümberringi. 2007. aasta kevadtalgud olidki enamjaolt võsa raiumine, hoone ümbruse korrastamine, järgnes kahenädalane masinatega töö, mille lõpptulemusena jäi platsile kolm kõrget kehvas seisus müüri, aga ka palju huvitavat, millest sai jätta uude majja ajastu märgid.

Renoveerimisprojekti tegi projekteerija Tiiu Pippar. Algul arvati entusiastlikult, et hakatakse oma jõududega ehitama, aga peagi oli selge, et see käib üle jõu.

2007. aasta suvel toimus paekivikoolitus, mille käigus kolme päeva jooksul laoti üles hoone väljakukkunud nurk. „Esitasime oma esimese taotluse PRIAle. Esimese etapi ehitustöid hakkas teostama Ehitusmeistrite Abi OÜ. Ega ehitada soovijaid eriti palju polnud, omajagu oli neid, kes soovitasid müürid lihtsalt kokku lükata.

Teine etapp algas sama ehitajaga, aga kahjuks tuli enne lõppu nö hobuseid vahetada. Abi saime Vexon Ehitus OÜ-lt ja jõudsime töödega õnnelikult lõpuni. Kolmas etapp sisaldas terrassi ehitust, teostajaks Vexon Ehitus OÜ ja sellega on kõik, mida ehitusprojekt ette nägi, ellu viidud. Selline suur projekt sai õnnestuda ainult tänu väga heale koostööle, tänan kõiki asjaosalisi usalduse, toetuse ja abi eest," kõneles külavanem Aile Pajula.

Velise Kultuuri ja Hariduse Selts pidas tänukirja ja keraamilise kellaga meeles projektiga seotud abilisi. Keraamika ongi üks Sulu külamaja kaubamärke: Piret Marksi käe all toimuvad siin vastavad kursused, õues on ka savipõletusahi. Äsja sai valmis Sulu küla lipp, mille kavandi tegi oma küla mees Margus Valdek.

Ilus žest oli Velise HKSi pöördumine alles aastase Haimre kultuuriseltsi poole, kellele kingiti pakk koduloolisi raamatuid. Neid vastu võtnud seltsi juhatuse liige Eha Kaljusaar tunnustas muuhulgas Vexon Ehitust selle eest, et just kohalik ehitaja on jätnud endast ilusa märgi maha nii Sulu külamajas kui kui ka Haimre rahvamajas.

Raplamaa Partnerluskogu juhataja Jaak Vitsur märkis, et Sulu külamaja sai tuntuks juba ehitamise ajal ja seda on tutvustatud mitme riigi esindajatele.

Raplamaa Külade Liidu poolt meenutas Anne Kalf, et Aile Pajula käis kunagi sädeinimeste koolitusel ja sellest sädemest on kasvanud suur leek.

Aile ütles pärast, et tema sattus tänamisel valgusvihku, aga see tänu jaguneb Jürgen Kusmini, Velise Kultuuri ja Hariduse Seltsi, kogu küla ja oma pere vahel, kes kõik on Sulu külamaja valmimiseks suure panuse andnud. Märjamaa valla külavanemate ühenduse poolt soovis Peeter Paunmaa, et iga tera, mis Sulu külas külvatakse, annaks rikkaliku saagi. Naaberkülade poolt kingiti suur kell.

Raplamaa muinsuskaitseinspektor Karen Klandorf rääkis, et Sulu külamaja ei ole muinsuskaitse all, aga iga vana hoone, mis korda tehakse, on oluline. Ta avaldas lootust, et siia ikka rahvast jagub. Pererahva sõnul on maja kasutamise vastu nii suur huvi, et suvel peaks iga nädal kaks laupäeva olema, siis jaguks meelepäraseid aegu ehk kõigile. Valgu jahimehed on siia tee juba leidnud ja Rudolf Jeeser kiitis maja head aurat.

Sulu küla bänd mängis mõnusalt jutuajamiste taustal ja slaidikava tuletas meelde külamaja ehitamisloo. Võeti üles ka ühislaul. Sulu küla tegemisi teades kõlasid eriti tähendusrikkalt laulusõnad Eestimaale: kuni su küla veel elab, elad sina ka. Tore oli näha, et nii palju väikesi lapsi silkas ringi ja nautis seda pidu omal moel.