Sõitsime läbi 10 riigi ja külastasime tee peal mitmeid huvitavaid paiku. Esimestel ja viimastel reisipäevadel saime uneajast tutvuda öise Varssavi, Viini ja Linzi vanalinnadega. Pikemalt peatusime 2012. a. Euroopa kultuuripealinnas Mariboris, õhtu ja öö veetsime Sloveenia pealinnas Ljubljanas, tegime tiiru Postojna karstikoobastes, imetlesime Veneetsia kanaleid, suplesime imekaunis Garda järves ning tundsime Mozarti puudutust Salzburgi tänavatel kõndides.

Festival ise kestis 21.-25. juulini. Kokku oli meil 3 tänavaesinemist, koos kõigi Eesti segarühmadega astusime üles lõppkontserdil ning osalesime festivali rongkäigus. Ööbimispaigaks oli meil Bolzano suur messihall, kuhu majutati umbes 3000 inimest. Magasime põrandal õhkmadratsitel, pesemiseks saime alguses kasutada jääkülma vett, mõne päeva möödudes oli võimalus keeva vee all dušši võtta, kuid vahel õnnestus ka sooja vett saada. Öörahu algas kell 23, aga tuled kustutati ära kell 22. Kes pidutseda tahtis, sai seda teha messihoone siseõues. Hommikusöögiks oli kohvi/tee kõrvale suur sai, lõunaks pakuti kuivpajukit, mis koosnes jälle suurest saiast, õunast ja limonaadist. Õhtul saime sooja süüa, aga ikka koos saiaga. Lõpuks sai see kõik väga koduseks...

Hommikupoolikud sisustasime mägedes matkamisega, õhtuti tutvusime linnaga. Alpide kaunid vaated paistsid linnatänavatelegi kätte, kuid eks hing ihanud ikka kõrgusi. Linna ümbritseva oru veerud on tihedalt täis õuna- ja viinamarjaistandusi. Kõrgemal mägedes peetakse ka loomi. Silmapiiril sinavad majesteetlikud Dolomiidid ning nõlvadel looklevad kutsuvad matkarajad. Selle piirkonna mägede üheks vaatamisväärsuseks on omapärased kuni 15 m kõrgused moreenist püramiidid, mis tipnevad suurte kivirahnudega, meenutades kummalist seenemetsa. Just need suured kivid püramiidide tipus ei lase erosioonil neid päriselt minema kanda.

Bolzano linna kuulsaim vaatamisväärsus on Ötzi ehk jäämees, kelle muumiat eksponeeritakse kohalikus arheoloogiamuuseumis. Ötzi sulas 1991. a. välja Bolzano lähedal asuvast liustikust, kus ta 5000 aastat tagasi oli hukkunud.

Rahvaarvult on Bolzano Tartu suurune, umbes 100 tuhande elanikuga linn. Elanikest ligi veerand räägivad emakeelena saksa keelt ja kolmveerand itaalia keelt. Nimelt toimub järgmine, 48. festival just 20.-24. juulil 2011. a. Tartus. Kolumats soovitab seda melu Tartusse kaema minna, siis saate aru, miks meie sinna kippusime.

Kes asjast rohkem huvitatud, leiab veel infot http://www.europeade.ee/europeade ja Itaalia-reisi pilte saate vaadata Kolumatsi kodulehelt http://ww.kolumats.ee