Juhtus nii, et mina, Eve Hintsov (Peri) olen pärit Kongutast ja Eduard Taska oli pärit Kongutast. 2004. aastal lõpetasin Eesti Kunstiakadeemia. Ülikooli ajal ja peale kooli töötasin Tallinnas Katariina gildi nahakojas. Seal kohtusin huvitavate ini­mestega ja selgus, et Eduard Taska ateljee seadmed seisid endise ARS-i pinnal. Kuna olin just lõpetanud nahakunsti eriala ja Konguta vald otsis oma suurmeest, siis-ühesõnaga, nii kõik kokku sattus. Hakkas klassi rajamine.

Tänaseks on Kongutas olemas Eduard Taska töötuba, mis on sisustatud temale kuuluvate kuldamispresside ja tööriis­tadega. Selle tegi võimalikuks eelkõige Konguta valla ja kooli huvi. Tollane val­lavanem Agu Kasetalu ja kooli direktor Liina Tamm teadsid, et sellise töötoa loomine rikastab nende koduvalda ja an­nab võimaluse Konguta Kooli õpilastele õppida nahatööd ja köitekunsti. Samuti tegi selle võimalikuks pärijate nõusolek viia vanaisale kuuluvad masinad ja töörii­stad tema kodukohta. Töötuba on samas ka kui Taska muuseum. Kuldamispressid, perforeerimismasin, soonimismasin, 26 mustrirulli, tähelaod, 14 filetti on kõigile huvilistele näha.

Olgu öeldud, Taska masinate toomine Kongutasse võttis terve 2005. aasta!

- Veebruaris sõitsime tollase Na­hakunstnike Liidu juhataja Pille Kivihalli­ga Kongutasse Taska maile. Otsisime üles tema sünnikodu Kobilu külas, külastasi­me meie rahvamaja, kooli, valda.

- Plaan rääkida pärijatega, Eduard Taska lastelastega. Kas oleks olnud või­malik masinad Kongutasse tuua?

- Läbirääkimised vallavanema Agu Kasetaluga. Kiitis köiteklassi idee he­aks. Palju sõnu alguses polnud. Vajasime kõik usku, et projekt teostuks.

- Monika Maivel, üks Eduard Tas­ka lapselastest, oli pärijate esindaja. Al­gasid telefonikõned ja kokkusaamised ja Tallinnas Pärnu mnt. ARS-is käimised. Ni­melt just seal kõik masinad asusidki veel nõukogude ajast.

Maikuuks oli sõlmitud rendileping viieks aastaks Konguta vallavalitsuse ja E.Taska pärijate vahel. Suve hakul algas Konguta Koolis remont, kus eraldati ruum ka köi­teklassi jaoks.

Sügisel tuli vallavanem Tallinnasse kul­damismasinaid ja presse vaatama ning mõõdulindiga üle mõõtma. Oli vaja plaa­ni pidada, kuidas neid transportida, kas mahuvad koolimaja ukseavadest läbi, ega nende raskus lõhu äsja remonditud põrandapinda.

Sellest hetkest vajasime palju usku. Ma­sinad olid väga rasked. Suurim kuldamis­press kaalus pool tonni. Ühes tükis oleks ainult kraana seda tõste jõudnud. Olgu öeldud, et täna seisab see uhkelt meie kultuurilooklassis. Tänu kahele osava­le noorele mehele - Veiko Uibo ja Taivo Toomsalule, sai masin Tallinnas osadeks võetud ja Kongutas jälle kokku pandud.

Pealkirjas mainitud seiklusjutt algabki sellest hetkest. Pidev asjaajamine Tallinna ja Konguta vahel. Kolimisfirma leidmine oli uskumatult raske. Kohapeal käinud firmade esindajad ei võtnud tööd liht­salt vastu. Olevat liialt suur vastutus kul­damispresse transportida. Ajaloolised ja väärikad Krause masinad tekitasi hirmu.

Siiski peale mitme firma äraütlemist leidis vallavanem „AVA Ekspressi", kes töö vastu võttis. Mind valdab tänaseni suur tänu­tunne, kui näen selle kolimisfirma autot tänaval möödumas.

25.oktoobril 2005a. kell 13.00 algab Tal­linnas masinate pealelaadimine.

26. oktoober. Keskpäeval rääkisime Agu Kasetaluga telefonitsi. Muretsesime, sest meil ei olnud infot, mis toimub. Hoolima­ta sellest, et terve päeva ei õnnestunud kolimisfirmaga ühendust saada, jõudsid masinad hilisõhtul kell 23.00 siiski Kon­gutasse. Vallavanema kartused, et nüüd põrutasid masinad kas Rootsi või Emexi poole, osutusid siiski alusetuks. Transpor­dikulud kandis vald. Sündmust jäädvus­tas Tartu Postimees.

TÄNASED TEGEMISED

Konguta Vallavalitsus ning vallavanem Aivar Õun ja koolidirektor Liina Tamm on igati toetanud Taska klassi tegemisi. Nii ideeliselt kui ka finantsiliselt.

-Sel suvel paigaldame Kobilo külla maan­tee serva muinsuskaitse sümboliga tee­viida. Teeviit juhatab Kile taluni, kus on sündinud Eduard Taska.

-Kolmandat aastat järjest toimub Taska päev. Eesmärgiks tutvustada E. Taska pä­randit, õppida läbi töötubade naha- ja köitekunsti. Väga meeldiv tutvus ja koos­töö on olnud Taskade sugupuu uurija Mare Mustaga.

-2012. aastal restaureeris Tartu Kõrgema Kunstikooli üliõpilane Harry Rull kolm Taska kappi oma bakalauruse töö raames ning valmistas juurde ühe puuduva töö­riistakapi. Kiht-kihilt eemladatud värvi alt tuli välja esialgne toon. Kappe on võima­lik klassis näha ning me kasutame neid.

-2011. aastal ostsime kaks vitriinkappi. See võimaldab meil hinnalisi vasktähti, mustrirulle, Taska kullapaberid ning õpi­lastöid säilitada ning kõigile kooli külalis­tele ja õpilastele eksponeerida.

-2017. aastal tähistame Eesti Nahakunst 100. Kui Eduard Taska 1. aprillil, 1917. aas­tal asus Riigi Kunsttööstuskooli nahatöö- ja raamatuköite osakonna õppemeistri kohale.

Seniks aga jätkame lastega nagu ikka as­jade nahkapanemist ning hoiame nende käsi kullas!
Kaks vitriinkappi, milles säilitame, eksponeerime vask- ja tinatähti ning õpilaste töid

Käsipressid. Seintel tahvlid Eduard Taska eluloost.

Taska päev III

Laupäeval, 8. juunil 2013. aastal toimub Tartumaal Konguta Koolis kõigile huvilistele Taska päev.

11.00 Eduard Taska teeviida pidu­lik avamine Kobilu külas.

11.30 Kogunemine koolimajas. Taska õppeklassi tutvustamine. Kuldamispressiga kuldamine. Iga osaleja saab endale valmistada väikese meene. Juhendab E. Hint­sov

12.30 Kohvi ja küpsise paus .

13.00 Paberi marmoreerimine ning vahupaberi valmistamine. Juhendab Tartu Kõrgema Kunsti­kooli meister Maila Käos.

14.30 Päeva lõpetamine

Osalemissoovist teadaandmine ja info: eve.hintsov@gmail.com või helistada telefonil: 56919444

Kohtumiseni Kongutas!

Viis kaunimat mustrirulli.

Laste valmistatud Unicefi käepaelad. Kasutatud nahka ja münte.
Neli restaureeritud Taska kappi.