Presidendi eelviimane külaskäik Orule toimus 1940. aasta juulikuu esimestel päevadel, kui ta oli juba Ždanovi vang Kadrioru lossis. See oli nagu jumalagajätu külaskäik. Presidenti saatis tema vanemkäsundusohvitser kolonel Grabbi. Presidendi autot jälgis RO ja NKVD auto. Enne Orule sõitmist tehti veel kõrvalepõige Lääne-Virumaale Rakke vallas olevasse Suur-Tammiku külla, kus ta külastas oma venda, kes oli Tammiku mõisa omanik.

Orul viibis president paar päeva, jalutas pargis ja ehituste juures, vestles inimestega. Viimasel päeval enne lahkumist kutsus ta oma kabinetti Orul olevate kõrgemate sõjaväelaste abikaasad ja oma minia - kokku neli naist. Sõbralik vestlus kestis üle paari tunni.

Veel korra tuli Päts, enne oma lahkumist presidendi kohalt, tagasi Orule. See oli päev, kui korraldati ametlik vastuvõtt punase Varese Moskva nukuvalitsusele. Vastuvõtul oli presidendi poolel ainult kolonel Grabbi. Kui lossi tuli korraldus teha vastuvõtuks ettevalmistused, keeldus presidendi isiklik kokk Paluoja punastele toidu valmistamisest, võttis kepi ja läks parki jalutama. Toidud vastuvõtuks toodi kiiruga Narvast. Peale vastuvõttu sõitis president kohe Tallinna. See oli presidendi viimane käik armsaks saanud Orule.


Olav Vallimäe
Osaliselt kasutatud Stockholmis 23.02.1974 ilmunud Eesti Päevalehe materjale