Alates 2011. aasta jaanuarist alustab OÜ Prügimees Kuressaare jäätmehoolduseeskirja kohaselt viie ja enama korteriga elamute juurest liigiti kogutud biolagunevate köögijäätmete äravedu. Liigiti kogutud biolagunevad köögijäätmed veetakse AS Kuressaare Veevärk rekonstrueeritud heitvete puhastusseadmetesse, kus neist toodetakse metaangaasi, millest omakorda toodetakse elektrienergiat.

Selleks, et Kuressaare jäätmehoolduseeskirja täitmiseks oleks võimalik planeerida kõige optimaalsemad köögijäätmete veo spetsiaalautode kogumisringid ning et oleks võimalik käivitada heitvete puhasti juures unikaalne biolagunevate köögijäätmete vastuvõtusõlm, on vajalik, et kõik viie ja enama korteriga elamud: korteriühistud, Kuressaare Elamute Hooldus OÜ või teiste hallatavad elamud (kokku üle 240 elamu) muretseksid endale enne 2011. aasta saabumist biolagunevate köögijäätmete liigiti kogumiseks OÜ Prügimees veokitele sobivad pruuni värvi konteinerid. Teiste linnade kogemuste põhjal sobivad selleks kõige paremini 140- või 240-liitrised konteinerid.

Kuressaares on võimalik osta või vajadusel tellida ülalnimetatud mahuga konteinereid mitmest erinevast kauplusest ja ka OÜ-st Prügimees. Teadaolevate andmete kohaselt on kõige soodsama  hinnaga OÜ Prügimees veokitele sobivad 140- ja 240-liitrise mahuga pruunid konteinerid müügil AS Saare Agrovaru kaupluses, Tallinna 63, kus 140-liitrise konteineri hind on 530 krooni ja 240-liitrise konteineri hind on 640 krooni.

Kuressaare Linnavalitsuse 26. oktoobri 2010 korralduse (nr 536) kohaselt kompenseeritakse biolagunevate köögijäätmete konteineri soetajale kirjaliku avalduse alusel, peale OÜ-ga Prügimees biolagunevate köögijäätmete veolepingu sõlmimist ostudokumendi või selle koopia alusel ostetud 140 liitrise konteineri eest 250 krooni ja 240 liitrise konteineri eest 300 krooni.

Mida võib, mida mitte

Biolagunevate köögijäätmete konteinerisse võib panna igasugusid tahkeid pagari- ja kondiitritoodete, liha- ja kala-, või-, juustu-, margariini- jm toidujäätmeid; puu- ja köögiviljade ning muude taimede ja lillede jäätmeid; kasutatud majapidamispaberi, paberist salv- ja käterättide, paberfiltrite, kohvipaksu, teejääke, munakoori ja muid köögis tekkinud biolagunevaid jäätmeid. Biolagunevate köögijäätmete konteinerisse ei või panna aga vedelaid toidujäätmeid (suppi, kastmeid, rasvu, piimatooteid, toiduõli jm); konte, tuhka, suitsukonisid, tolmuimejate kotte, ühekordseid mähkmeid; klaasi, metalli, kilet, paberit, pappi; kilekotte, piima- ning muid joogipakendeid; nn “kassiliiva” või muid abrasiivaineid sisaldavaid materjale ning muid jäätmeid, mis bioloogiliselt ei lagune.

Köögijäätmed tuleb koguda komposteeruvast, biolagunevast kilest või äärmisel juhul ka paberist kotti, näiteks paberist suhkru- või jahukotti. Mugavaim on komposteeruv või biolagunev kilekott ja õhku läbi laskvate avadega kogumisnõu, mille võib panna valamukappi või kinnitada valamukapi uksele. Teiste linnade kogemuste põhjal kulub ühel perel köögijäätmete eraldi kogumiseks aastas kuni 150 komposteeruvat või biolagunevat kilekotti.

Tasuta kotid

Biolagunevate köögijäätmete üheaegse liigiti kogumise alustamise soodustamiseks jaanuarist 2011, annab Kuressaare linnavalitsus igale viie ja enama korteriga elamu perele tasuta köögijäätmete sorteerimise juhendi ja 4 komposteeruvat kotti, mida saab paigaldada korterisse muretsetud biolagunevate köögijäätmete kogumise nõusse. Igale viie ja enama korteriga elamu perele tasuta biolagunevate köögijäätmete sorteerimise juhendi ja korteris olevasse köögijäätmete kogumisnõusse sobivat 4 komposteeruvat kotti saab korteriühistu, Kuressaare Elamute Hoolduse OÜ või muu viie ja enama korteriga elamu esindaja alates 7. detsembrist 2010 igal teisipäeval ja neljapäeval kell 14 kuni 17 Kuressaare linnavalitsusest, tuba 109 või 317.

Kasutades korraliku kogumisnõud, on biojäätmete kogumine lihtne ja hügieeniline. Sellises nõus köögijäätmed ei mädane ega tekita ebameeldivat lõhna. Samuti ei pääse jäätmetele ligi kärbsed ega muud putukad. Kogumisnõusse pandud kotti ei tohi panna liiga suures koguses jäätmeid, samuti vedelaid ega liigniiskeid biojäätmeid. AS Saare Agrovaru kauplusest on võimalik osta soodsalt köögijäätmete kogumise nõusse sobivaid komposteeruvaid kotte, orienteeruvalt 3 - 4 krooni kott.

Selleks, et biolagunevate köögijäätmete kogumiskonteinerid ei määrduks ega levitaks soojal aastaajal ebameeldivat lõhna, on vajalik, et kõik köögijäätmed pannakse neisse konteineritesse komposteeruvates või biolagunevates kottides. Konteinerite sisemuse puhtuse tagamiseks on korteriühistutel ja teistel viie ja enama korteriga elamute haldajatel soovitav muretseda konteineri suurusele vastav komposteeruv või biolagunev kaitsekott. 140- ja 240-liitriste konteinerite jaoks on Kuressaares  kõige odavamad OÜ Green Forest maale toodud komposteeruvud kotid müügil AS Saare Agrovaru kaupluses hinnaga 14-20  krooni kott. Jäätmehoolduseeskirja § 11 lg 4 kohaselt peab biolagunevate jäätmete kogumismahuteid tühjendama regulaarselt, vähemalt kord nädalas. Liigiti kogutud biolagunevate köögijäätmete konteinerite tühjendamiseks alustas OÜ Prügimees alates 1. novembrist 2010 veolepingute sõlmimise ettevalmistamist. OÜ Prügimees aadress Talli 4. Elanikkonna teeninduse telefon 453 1603.

Köögijäätmete sorteerimise juhendid ja komposteeruvad kotid väljastab ning võtab vastu köögijäätmete liigiti kogumise konteinerite soetamise kompenseerimise dokumente keskkonna-spetsialist Karli Valt. Telefon 455 0529; 522 4484. E-mail: karli.valt@kuressaare.ee.

Toetudes 2009. aasta 1. jaanuarist Kuressaare linnas alustatud taaskasutatavate olmejäätmete liigiti kogumise tulemustele, loodab Kuressaare linnavalitsus, et viie ja enama korteriga majade elanike poolt leiab biolagunevate köögijäätmete eraldi kogumise kohustus sama mõistvat ja kohusetundlikku järgimist nagu see on toimunud ligi 2 aastat taaskasutatavate olmejäätmete kogumisel.