Sügis tõi kooli mitmed soopõhisele õppetööle keskendunud koolitused ja ka vastava komisjoni loomise. Mitme kuu pikkused kaalumised on viinud selleni, et jaanuarikuus kinnitatakse kooli arengukava muudatus, mis koolipidaja heakskiidul sätestab: „Laagri Koolis alustab 2014/2015 õppeaastast igal aastal neli segaklassi. Õppetöö korraldatakse poiste jatüdrukute arengut ja funktsionaalseid erinevusi arvestades soopõhiselt."

Neli läbikaalutud alternatiivi

Nii lihtsalt, kui siin mõnel real kirjeldatud, arutelud siiski ei läinud. Alternatiive senisele soopõhistes klassides õpetamise strateegiale oli kooli direktori kohuseid täitva Toomas Artma sõnul tegelikult siiski rohkem.

Laual oli neli erinevat lahendust:
• koolis minnakse üle lahuspedagoogikale 1.-4.klassini (või 3. või 6. klassini), edasi moodustatakse segaklassid;
• kool jätkab senise õppekorraldusega (kaks sega- ja kaks lahusõppeklassi);
• kool läheb üle segaklassidele ning poiste ja tüdrukute erisustele erilist tähelepanu ei pöörata;
• kool läheb üle segaklassidele, kuid osade ainete õpetamine toimub eraldi. Kool ja komisjon jõudsid ühele arusaamisele, et poisse ja tüdrukuid tuleb erinevalt õpetada, aga seda saab teha ka siis, kui klassikomplektid ei ole samasoolised.

„Senise teadmistepagasi prügikasti viskamine ei ole lihtsalt mõeldav," nendib Artma. Toomas Artma sõnul pooldab tema isiklikult soopõhist õpet, kuid möönab, et arvestada tuleb kõikide osapooltega.

„Kool peab töötama sisulises koostöös ja ühtsetes arusaamades kõikide osapooltega. Aga kui lapsevanemate ja osaliselt õpetajaskonna ootused on täna segaklasside suunas, siis ei saa seda eitada," tõdeb Artma. Sotsiaalsed vs akadeemilised väärtused

Samas möönab ta vastuolu, et kui vanemate ootused algklassides on tõesti suunaga laste õhinale ja sotsiaalsetele väärtustele, mida segaklassid soodustavad, siis hiljemalt 8.klassis need muutuvad.

„Siis hakatakse muret tundma akadeemiliste tulemuste pärast, sest gümnaasiumi sisseastumiskatsed on ees," räägib Artma. Ja kuna Laagri Kooli senine pedagoogiline kogemus ning ka paljutsiteeritud PISA-testide tulemused indikeerivad siiski poiste ja tüdrukute erineva õpetamise vajalikkust, jätkatakse Laagri Koolis õpet füüsiliselt segaklassides, kuid valitud ainetes siiski eraldi.
 
„PISA tulemustest selgus, et näiteks 15-aastaste poiste funktsionaalne lugemisoskus on tüdrukutega võrreldes aastajagu tagapool, seega eesti keel võiks olla kindlasti üks selline aine, mida soopõhiselt õpetada," leiab Artma. Need nö strateegilised ained valitakse koostöös õpetajatega välja sügiseks.

Uus süsteem ainult uutele tulijatele

Segaklassidele üleminek toimub sügisest siiski vaid esimesse klassi astujate lõikes, praegu toimivaid klassikollektiive lõhkuma ei hakata.

„Kui kaalusime ühe alternatiivina võimalust näiteks 6. klassist alates üle minna segaklassidele, siis olid nii õpetajad kui lapsevanemad ühisel arvamisel, et seda teha ei ole mõistlik. Kogu aur läheks siis uue koosluse tekitamisele, mitte õppimisele ja õpetamisele," sedastab Artma.

_________________________________________________________________

Vastvõtt Laagri Kooli

Laagri kooli 2014. aasta sügisel esimesse klassi astujate avalduste vastuvõtmine toimub 1-17. veebruarini. Taotlus esitatakse elektrooniliselt e-posti aadressile laagrik@laagrik.edu.ee või paberil Laagri Kooli kantseleisse. Kool teavitab lapsevanemat taotluse kättesaamisest e-kirjaga kolme tööpäeva jooksul.
• Kool edastab laekunud taotluste põhjal koostatud õpilaskandidaatide nimekirja 20. veebruariks Saue Vallavalitsusele taotlustes toodud andmete õigsuse kontrollimiseks.
• Kool saadab vallavalitsuse poolt kontrollitud õpilaskandidaatide nimekirjas oleva lapse seaduslikule esindajale otsuse õpilaskandidaadiks vastuvõtmise/ mittevastuvõtmise kohta hiljemalt 5. märtsiks.
• Kooli direktor moodustab koolivalmiduse hindamiseks komisjoni, kes korraldab (võttes arvesse laekunud taotlustes olevaid andmeid) esimesse klassi astuda soovivatele õpilaskandidaatidele vestluse. Vestlus toimub märtsi viimasel nädalal. Täpne aeg teatatakse lapsevanemale e-kirjaga.
• Koolivalmiduse hindamise tulemusest teavitab kool vanemat e-kirjaga hiljemalt 10. aprilliks. Hindamise tulemusi teistkordselt ümber ei vaadata.
• Kool teavitab esimesse klassi vastu võetud õpilaste vanemaid lapse kooli vastuvõtmisest e-kirjaga hiljemalt 20. aprillil.
KUI SELGUB, ET ESIMESSE KLASSI SOOVIJAID ON ROHKEM, KUI KOOLIKOHTI ON, SIIS ON EELIS ÕPILASEL:
• kelle mõlema vanema või üksikvanema Eesti rahvastikuregistri järgne elukoht on lapse esimesse klassi minemisele eelneva aasta 31. detsembri seisuga Saue vald;
• kes elab Saue valla põhjapiirkonnas (so piirkond, mis jääb Keila-Saue-Laagri maanteest põhja poole);
• kelle vend või õde juba õpib koolis mitte vanemas, kui kaheksandas klassis.
• kui leidub jätkuvalt õpilaskandidaate, kes võrdsel määral täidavad kõiki eelnevates punktides sätestatud tingimusi, siis eelistatakse õpilaskandidaati, kelle ühe vanema tegelik elukoht Saue vallas on olnud pidevalt pikemat aega.