Tallinna koolide elukohajärgseks kooliks määramist võimaldab vastav kokkulepe Tallinna linnaga.

Lisaks sellele on Saue vallal kokkulepe Saue Linnavalitsusega, tänu millele on 20 lapsel võimalik oma kooliteed alustada Saue Gümnaasiumis. Vastavalt Saue Vallavalitsuse määrusele nr 3 (20.12.2011) määrab vallavalitsus igale koolikohustuslikule lapsele elukohajärgse kooli 30. aprilliks. Kõigile neile lastele, kes elavad põhjapool Jälgimäe-Keila maanteed, määratakse elukohajärgseks kooliks Pääsküla Gümnaasium, kui elukohale lähim munitsipaalkool ning lõunapool maanteed elavatele lastele Ääsmäe Põhikool. Vastavat jaotust arvestab ka koolibussisüsteem, mis jääb toimima tänasele sarnaselt.

Info Saue valla elukohajärgsete koolide ja teiste koolide vastuvõtuaegadest pannakse üles Saue valla kodulehele ja ajalehte Koduvald.

Konkreetse kooli kohta leiab infot kindlasti ka kooli kodulehelt. Elukohajärgse kooli määramine ei tähenda, et lapsevanem on kohustatud viima avalduse just sellesse kooli. Lapsevanemal on õigus viia avaldus ükskõik millisesse kooli. Juhul, kui soovitud koolis siiski vabu kohti ei ole, on lapsele koolikoht garanteeritud valla poolt määratud elukohajärgses koolis.

Laagri Kool

Lisaks elukohajärgsetele koolidele ning Saue Gümnaasiumile on väikestel sauevallakatel võimalik haridust omandada ka Laagri Koolis.

Laagri Kool on valla poolt omatava osaühingu poolt peetav erakooliseaduse alusel tegutsev kool ning seetõttu elukohajärgseks kooliks seda ei määrata. Kooli tegevuse aluseks on põhikiri ning vastuvõtt kooli toimub Laagri Kooli õpilaste vastuvõtmise, ühest koolist teise ülemineku ja lahkumise korras sätestatud tingimustel.

Vastava dokumendi leiab Laagri Kooli kodulehelt (www. laagrik.edu.ee) dokumentide alammenüüst pealkirja Laagri Kooli vastuvõtt ja väljaarvamine alt.

Jaanuarikuu jooksul koostavad valla haridusnõunik ja kooli esindajad esmase nimekirja lastest, kes on elanikeregistris Saue valla elanikena ja kes peaksid 1. septembril kooli minema. Lapsed reastatakse vastavalt Laagri Kooli vastuvõtutingimustes ära toodud kriteeriumitele ning moodustub esmane pingerida.

Nimekiri on informatiivne ega oma mingit õiguslikku tähendust. Lõplik nimekiri valmib Laagri Koolile esitatud avalduste alusel nende reastamisel kooli poolt vastavalt vastuvõtueeskirjas sätestatud reeglitele ja tähtajaks.

Esmane pingerida on annab ka esialgse pildi sellest, kus konkreetne laps selles nimekirjas asub ja kui suur on tema tõenäosus sügisel Laagri Kooli pääseda. Kuigi selles etapis veel informatiivne, on see info kindlasti mõnedele lapsevanematele oluline, et planeerida edasisi tegevusi. Vastavalt andmekaitseseadusele ei ole Saue vallal õigust seda esmast pingerida avalikustada, kuid soovi korral võib konkreetse lapse kohta küsida informatsiooni 4. ja 5. veebruaril kella 8.00 - 16.00 Saue valla haridusnõunik Birgit Tammjõe-Tulp´ilt (telefon 654 1154).

2013. aastal avatakse Laagri Koolis neli klassikomplekti esimesi klasse, kuhu mahub õppima 96 last. Kui laps on esialgses nimekirjas väga palju tagapool, on tõenäoline, et ta siiski Laagri Kooli õppima ei mahu ning saab alustada oma kooliteed elukohajärgses koolis või mõnes teises vanema poolt valitud koolis.

Samas on selge, et kõigi nimekirjas olevate laste vanemad Laagri Kooli avaldust ei esita ning ka esialgu nimekirjas tagapool olevatel lastel võib tekkida võimalus siiski Laagri Kooli õppima pääseda.

Hinnanguliselt võib hetkel öelda, et kui üks klassikomplekt avatakse Ääsmäel, traditsiooniliselt soovib umbes ühe klassi jagu õpilasi asuda õppima mõnda Tallinna era- või nn eliitkooli ning ca 15 õpilasele on sobilik alustada kooliteed Saue Gümnaasiumis, siis ca 20 õpilast, kellel võib olla soov alustada kooliteed Laagri Koolis, ei pruugi seal kohta saada. Määravaks saab vastavalt vastuvõtueeskirjadele sellisel juhul eelkõige see, millise lapse vanemad on vallas kauem ametlikult elanud. Sõltumata sellest, kus laps esialgses nimekirjas asub, tuleb lapsevanemal esitada lapse õpilaskandidaadiks võtmiseks kooli avaldus alates 1. veebruarist kuni 17. veebruarini.

Taotluse võib esitada paberkandjal või elektrooniliselt e-kirjaga aadressil laagrik@laagrik.edu.ee. Hiljemalt 5. märtsiks saadab kool lapse seaduslikule esindajale otsuse lapse õpilaskandidaadiks vastuvõtmise/ mittevastuvõtmise kohta. Õpilaskandidaadiks vastuvõetud lastele toimub märtsi viimasel nädalal vestlus ning 10. aprilliks selgub nimekiri lastest, kellel on võimalus alustada kooliteed Laagri Koolis.