Perearst soovitab vererõhku kontrollida vähemalt korra aastas: „Eriti hoolikalt tasub vererõhku kontrollida, kui suguvõsas on kõrge vererõhuga inimesi või kui varem mõõdetud vererõhu väärtused on olnud piiripealsed.“ Kindlasti on oluline järgida juhiseid ja soovitusi vererõhu õigeks mõõtmiseks.

Südameapteekides üle Eesti on võimalik mõõta oma vererõhku tasuta. Lisaks vererõhu mõõtmisele on soovi korral võimalik tasu eest määrata veresuhkrut, hemoglobiini, kolesterooli ja kehakoostist.

Soovitused vererõhu korrektseks mõõtmiseks

• Koju soovitatakse osta ainult õlavarrelt mõõtvat vererõhuaparaati, mitte randmelt mõõtvaid aparaate, mis kipuvad valesid tulemusi andma.

• Kasutage alati ainult tehniliselt korras aparaati. • Vererõhu täpse mõõtmistulemuse saab siis, kui manseti suurus on õige. Mansett peab katma vähemalt 2/3 õlavarrest.

• Vererõhu mõõtmisel on oluline:

1. Enne mõõtmist istuge 5–10 minutit rahulikult.

2. Pool tundi enne mõõtmist vältige kohvi joomist, suitsetamist ning rasket füüsilist pingutust.

3. Mõõtmiseks toetage käsi alusele, mis on südamega samal kõrgusel.

4. Manseti alla ei tohi jääda mõõtmist segavaid, pigistavaid riideid.

Mõõtke kodus vererõhku kindlatel kellaaegadel 1–2 korda päevas, vähemalt kaks korda järjest, 1–2-minutiliste vahedega. Mitmekordne mõõtmine tagab vererõhu väärtuste korrektse hindamise.

Korrake mõõtmist, kui vererõhu mõõtmise tulemused üksteisest tugevasti erinevad.

• Mõõtke vererõhku esialgu mõlemal käel, sest mõõtmistulemused võivad olla erinevad. Edaspidi mõõtke kodus vererõhku sellel käel, millelt olete saanud kõrgemad vererõhu väärtused.

• Ebaregulaarse südametegevuse korral (nt südame rütmi-häirete esinemisel) võib vererõhu mõõtmine olla häiritud ja sel juhul tuleb mõõtmist korrata. Automaatne aparaat ei anna alati õigeid tulemusi.

• Märkige mõõdetud vererõhu väärtused ja ka pulsisagedus vererõhupäevikusse. See annab ülevaate teie vererõhu ja pulsisageduse väärtustest ning võimaldab arstil muuta vajadusel ravi. Võtke vererõhupäevik arsti või õe vastuvõtule alati kaasa.

• Vajadusel paluge, et perearst, pereõde või apteeker õpetaksid teid õigesti vererõhku mõõtma. Kui teie vererõhu väärtused on normist kõrgemad (optimaalne vererõhk täiskasvanul on 120/80 mmHg), pöörduge kindlasti oma perearsti või pereõe poole.