2012-2013. aastatel õnnestus valla omandisse saada kõik Kotka tee alused maatükid ning esmakordselt Saue valla ajaloos viidi kahe maatüki osas läbi ka sundvõõrandamismenet lus. Järgmiseks oluliseks küsimuseks oli ühisveevärgi ja kanalisatsiooni küsimuse lahendamine. Kotka tee ääres asuvad mitmed olemasolevad elurajoonid (nt Poku ja Pardi tänava piirkond) ja veel rohkem asub seal kavandatavaid elamupiirkondi, kus on kehtestatud detailplaneeringud, mille elluviimist takistab ühisveevärgi- ja kanalisatsioonivõrgustiku puudumine. Ehitades tee välja ilma ühisveevärgi ja kanalisatsioonita, tähendaks see kas väljaehitatud tee võimalikku üleskaevamist mõne aasta pärast või siis seda, et puudutavate trasside pärast jääks piirkonna areng aastateks seisma. Ilmselgelt ei ole kumbki lahendus ei mõistlik ega soovitav. Vee- ja kanalisatsioonitorustikud peaks välja ehitama üldjuhul vee-ettevõtja, ning ehitus saaks reeglina toimuda liitujate poolt makstavate liitumistasude eest. Tasu maksjate arv on hetkel aga teadmata ning seetõttu on piirkonna vee-ettevõtjaks määratud ASi Tallinna Vesi tütarfirma Watercom OÜ teatanud, et tema ei ole investeeringute tegemisest huvitatud. Kujunenud olukord on aga järjest enam jalgu jäämas teistele piirkonnaga seotud projektidele. Et patiseisust pääseda, on vallavalitsus käesolevaks hetkeks asunud seisukohale, et vee ja kanalisatsiooni eelvoolu vähemalt rekonstrueeritava teelõigu alla peaks välja ehitama vald. Seejärel oleks võimalik piirkonna vee-ettevõtja välja vahetada, luues eelduse edasiseks normaalseks arenguks.

Vastava ettepaneku teeb vallavalitsus volikogule ning hiljemalt juunikuu volikogu istungil peaks küsimus saama põhimõttelise lahenduse ning vallavalitsus volituse ühisveevärgi ja kanalisatsiooni ehitamiseks. Algses investeeringute kavas torustike ehitamist ette ei nähtud, eeldades, et küsimuse lahendab piirkonna veeettevõtja koos arendajatega ja seetõttu ei kajastu see vallaeelarves. Tegemist on suuremahulise rahalise otsusega.

2013. aasta asfalti veel ei too

Ühisveevärgi ja kanalisatsiooni ehitus tähendab seda, et 2013. aastal Kotka tee mustkatet veel ei saa. Pärast torustike paigaldamist kaevatakse välja ja asendatakse tee ebapüsivad aluskihid (iga kohalik elanik teab, milline „keemine" toimus tee all 2013. aasta kevadel). Põhieesmärgiks on saavutada see, et tekib korraliku alusega tee, millele võib lagunemist kartmata mustakatte peale ehitada. Vastasel korral kujuneb iga-aastane laguneva teekatte hooldus väga kalliks ega pakuks rõõmu kellelegi.

Aluskihtide asendamise järel kaetakse tee purustatud asfaldiga ja silutakse. Tööde läbiviimiseks viiakse läbi riigihange ning tööd toimuvad 2013. aasta augustisseptembris. Projekteeritud asfaltbetoonkatte ehitus kavandatakse järgmiste aastate eelarvetes.

Vallavalitsus on seisukohal, et kuigi vee- ja kanalisatsiooni ehitus võtab 2013. aastal asfaltkatte ehituseks võetud raha, on see samm õige ja arvestab piirkonna tulevase arenguga.