Eesti kõige võimekam omavalitsus on praeguse seisuga Rae vald. Regionaalministri tellimusel vastvalminud uuringu „Kohaliku omavalitsuse üksuste võimekuse indeks 2011" tulemusi. Suurim punktisumma on 2008-2011 perioodi võrdluses Rae vallal, järgnevad Viimsi vald, Tallinna linn ja Saku vald. KOV-võimekuse esikümnes on pealinnale ja selle naaberomavalitsustele lisaks veel Kuressaare ja Tartu linn ning Ülenurme vald. Suurimad langejad aastate lõikes on Keila ja Pärnu linn. Tulemustest selgub, et enam kui 5000 elanikuga valla või linna indeksi väärtus ületab väiksema elanike arvuga omavalitsuste keskmist taset 8 või enama punkti võrra. Oma kohta on pingereas perioodil 2008-2011 parandanud enim 5000-10000 elanikuga omavalitsused. Suurima tõusu tabelis võrreldes eelmise aastaga on teinud Vastse-Kuuste, Saarepeedi ja Juuru vallad.

KOV-indeks näitab omavalitsusüksuse erinevate võimete summat ehk valdade ja linnade potentsiaali midagi ära teha. Käesolev aruanne analüüsib KOV-indeksi väärtusi perioodil 2008-2011.

Sel aastal koostati eraldi analüüs rahvastiku võimalike arengutrendide kohta kuni aastani 2030. Kohalike omavalitsuste võimekuse uuringuga ja rahvastiku võimalike arengutrendide analüüsiga saab lähemalt tutvuda siseministeeriumi kodulehel www.siseministeerium.ee/haldussuutlikkus .