Sellest romantilisest idüllist puudutatuna asus grupp siitkandi segaseisuslikke mehi teele üle lahe põhjanaabrite juurde. Et minna sauna. Soome sauna, mis pole eestlase jaoks kunagi päris selge asi olnud. Just see selgusetus ja pisike põnevuseuss, lisaks pikaajalised saunakombed tõukasid tagant. Kümme meest läksid põnevuse ja nagu peagi selgus – ka salaplaaniga midagi enese jaoks teoks teha. Kindlam oli sellega algust teha just Soomes, Helsingis. Kui jätta pisisekeldused ja protseduurilised nüansid kõrvale, siis sündis sellel saunatuuril Uimahalli jt saunades Kadrina mõistes uuelaadiline sõpruskond – saunaklubi. Maha peeti Kadrina saunaklubi (KSK) I väljasõiduistung. Kümnest Helsingis olnud kadrinlasest said saunaklubi asutajaliikmed. Ettevõtmise keskseks hingeks oli tollane vallavanem Ain Suurkaev, keda assisteerisid praegune klubi president Ülo Kais, ajakirjanik Rein Sikk, mingil määral kõik, sest võõral maal hoiavad eestlased kokku. Kümme aastat on sellest möödas ...

Ratastel rohkem kui kodus

Saunaklubi põhieesmärgid ja tegevus on kirja pandud mahukas arengukavas. Sellest selgub, et 9 aastaga (kümnes pole veel lõppenud) on osaletud 95 saunaüritusel, nendest 55 on olnud väljasõidud. Väljasõitude eesmärgiks on olnud tutvuda teiste saunakultuuriga, testida saunu, mida on ehitatud kümneid erinevaid variante. Ka isiklike sidemete ja kontaktide loomine on oluline, sest saunahuvilised on nagu ühtne sõpruskond, kel jututeemadest puudust ei tule. Sõidud kaugematesse paikadesse on olnud eelkõige kultuurireisid silmaringi avardamiseks ning ajalooliste paikadega tutvumiseks.

Allpool on valik väljasõitudest, mis annab ka ülevaate klubi tegevushaardest.

Läti saunatuuril 2003. a maikuus oldi külas Radi puhkekeskuses. Sealses saunas pakuti terve seanss saunateenuseid alates protseduuridest järve kaldal ning lõpetades vihtlemise ja teejoomisega. Reisi lõpetasime ekskursiooniga Riias.

Sama aasta suvel oli kokkusaamine skulptor Simson von Seakylliga, kelle rajatud on Kalevipoja skulptuur Neeruti Eesjärve kaldal. Saunaklubi liikmetele anti võimalus panna paika Kalevipoja varbad.

2003. aasta märtsikuus käidi 20 mehega Tallinnas Riigikogu sauna Toompea lossis testimas. Üritusel oli võõrustajaks Riigikogu liige Toomas Varek. Sai käidud kahes eurosaunas, jõusaalis ning istutud ka Riigikogu suures saalis.

2004. aasta jõulukuul leidis aset väljasõiduistung Peterburi, mis oma mastaapsuse ja erilisuse poolest on kauaks meelde jäänud. Külastati kahte luksussauna, toimus suurepärane linnaekskursioon Boris Gorbunovi juhtimisel. Ristleja Aurora tekil tekkis isegi väike mõte tutvuda ka selle legendaarse laeva saunaga, kuid kuna saun oli kütmata ning viisade aeg hakkas peagi ümber saama, tuli sellest ahvatlusest loobuda.

30. väljasõiduistung peeti Türi-Allikul 2005. a maikuus. Seal ei piirdutud üksnes saunaga. Avanes võimalus proovida ka kardisõitu kohalikus klubis. Paljud kihutasid esmakordselt sellel pisimasinal ning said oma esimese kogemuse. Et oli tegemist võistlusega, siis anti parematele välja ka karikad. Võidu pälvis saunaklubi liige Taavi Nurk, teine oli Aare Välk ja kolmas Kaius Kaso.

2005. a lõikuskuu lõpus oli põnev, romantiline reis Vigala jõel ujuvsaunaga. Sumedal ööl liugles laevuke mootoripodina saatel mööda käänulist jõge põlislaane kõrgete kuuskede vahel. Elamusi jätkus mitmeks tunniks.

Linnamehe sauna sai proovitud Tallinnas Reval Hotel Olympia 26. korrusel, kus 17 meest oma leiliraasukese kätte said.

4.–5. augustil viibiti Soomes Heinolas, kus toimus LÖYLY MM 2006. Lühidalt – maailmameistrivõistlused saunaspordis. Tunnustust jagus ka Kadrina esindusele, sest meie mees Aare Välk jõudis tihedas konkurentsis veerandfi naali. Koore riisusid pealt muidugi soomlased. Kokku on Kadrina saunamehed käinud Soomes MM-il neli korda.

Sama aasta septembris olid Maardus Eesti meistrivõistlused saunaspordis, kus esikoha ja meistritiitli võitis kadrinlane- KSK liige Aare Välk, Aivar Truuver sai tubli kolmanda koha.

Ligi aasta hiljem peetud Maardu lahtistel esivõistlustel sai esikoha ja Maardu meistri nimetuse KSK liige Raivo Puusepp.

Osavõtt Kuressaare merepäevadest on alati põnev olnud, kuid koos saunavõistlusega on see ülipõnev ettevõtmine. 2007. a augustis peetud Saare leilivõtmise lahtistel meistrivõistlustel Raiekivi Säärel oli väljas 5 Kadrina meest ning tulemused olid meile edukad. Saaremaa meistriks 2007 tuli Mati Mets, kolmas oli Aare Välk. Kolm nädalat hiljem kihutasime Viinistust kaatriga, kapteniks ja tüürimeheks Andres Nukk, Mohni saarele sauna. Seal liitusid meiega saarevaht ja saarepiiga. Ka nii võib.

2008. aastal sai teoks saunareis Moskvasse, kus käis meie klubi esindus, giidiks Indrek Kalja, klubi liige. Käidi ära Venemaa pealinna ühes esinduslikumas, Sandunõ luksussaunas, mis tegutseb juba tsaariaegadest.

2010. aasta jaanuaris astus üle Kadrina sauna läve Viru õlletehase direktor Ott Licht. Õigesse kohta tuli – kes veel paremini oskavad hinnata õlle headust ja kosutamisvõimet kui saunaklubi mehed, kes leilisooja kere mahajahutamiseks jahedat õlut pruugivad. Muidugi mõõdukalt. Meie meeste heakskiitu Viru õllele oli direktoril muidugi meeldiv kuulata.

23. veebruaril 2010 oli külas (saunas muidugi) kaitseminister Jaak Aaviksoo. Küsimuste rahet sadas igast vallast – Lätist laenatud tankist kuni Vabadussõja samba valmimise keerdkäikudeni välja. Isegi Kadrina lasketiir oli jutuks (millal siis veel!). Üks viimaste aegade sisukam saunareis viis KSK mehed Pihkvasse. Sellest on aasta tagasi. Et meiega oli kaasas maavanem, siis kulges nii mõnigi asi oodatust ladusamalt ning vestlusringi poetasid end ka sealsed nö prominendid. Iidne Pihkva pakkus hulgaliselt vaatamisväärsusi, samas ka võrdlusmomente Eestiga. Olime ju alles ühe mütsi all ja laulsime ühte ja sama hümni. Ei hakka siinkohal naabrite kohta midagi heietama, küll aga tajusime kõikjal vene omapära ja rahva külalislahkust. Mälestuseks jätsime pihkvalastele tunnustava tunnistuse ehk ATTESTAADi nr 2 hea leili, saunatavade ja nostalgia hoidmise eest Pihkva linna üldsaunas nr 2.

Loomulikult ei ole siin toodud näited ammendavad, et saada ülevaade Kadrina saunaklubi meeste põnevatest rännakutest. Kuid selge on see, et kuumade keriste tõmbejõul on selline võlu, et sellest mittehoolimine võib isegi tervisele halvasti mõjuda. Kadrina KSK sõpruskond on kümne aastaga fi ltreerunud tõelisteks saunafännideks, ihult ja hingelt.
________________________________

V A R I A

• Alates aastast 2001 on Kadrina saunaklubi tegevust kajastatud Eesti meedias enam kui 50 korral.

• Üheksa aasta jooksul on osaletud 95 saunaüritusel, nendest 55 olid väljasõidud erinevatesse saunadesse.

• Saunaklubil on 19 liiget, nendest 12 on Kadrinast. Viiel KSK liikmel on kõrgharidus, kahel keskeriharidus ja kaheteistkümnel keskharidus.

• Kadrina sauna on külastanud ja esinenud ülevaatega oma valitsemisalast 11 vabariigi valitsuse ministrit. Lisaks nendele on KSK külalisteks olnud tuntud poliitikud-Riigikogu liikmed, maakonna juhid, külalised Soome saunaklubidest, kes on andnud meie saunale kiitva hinnangu.

• Lisaks oma põhifunktsioonile on saunas toimunud palju erinevate teemadega mõttetalguid. Talgujuhiks ja mõttevahetuse innustajaks on olnud Eesti Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk.

• KSK tegutseb Põhikirja alusel. Põhikiri on vastu võetud 14.septembril 2008. Samal päeval on ka vastu võetud otsus luua senise Kadrinasaunaklubi asemele MTÜ Kadrina Saunaklubi. Saunaklubil on oma arengukava aastateks 2009 – 2015.