Kreeka miinimumpension on 450 eurot kuus, aga enamik saab sellest kolm korda rohkem. Alles tänavu mais otsustati seal pensionilt, mis ületab 1700 eurot, võtta tulumaksu. Meie pensionär maksab tulumaksu juba pensionilt, mis ületab 335 eurot kuus. Eesti inimesed pole kunagi nii hästi elanud kui kreeklased.

Eesti riigi valitsejad on kokku hoidnud ja kärpinud kõikjalt, ka omavalitsuste tulubaasilt. Põlva linna eelarve kahanes kärbete tõttu enam kui miljoni euro võrra aastas ja see summa laekus täienduseks riigieelarvesse. Täna võib öelda, et riigieelarve laekub küllalt hea kasvuga ja hinnatõuski toob käibemaksu kaudu riigile täiendavaid vahendeid. Samas kuulsime alles hiljaaegu haridusministri sõnu, et õpetajate palgatõusu vastu polevat tal midagi, aga tõstku seda omavalitsused, kes ju olevatki õpetajate tööandjad. Tõsi ta on, paraku eraldatakse koolide ülalpidamiseks raha vastavalt õpilaste arvule ja mitmed omavalitsused maksavad koolide toimimiseks juba niigi lisa muude vahendite arvelt.

Soomes, Saksamaal ja paljudes teisteski Euroopa riikides on ammu aktiivne arutelu Kreeka ja teiste abivajavate riikide toetamise teemal. Eesti valitsejad on seni suuremat debatti vältinud, aga lubanud toetuspaketiga liituda ja seda kolmandiku aastaeelarve ulatuses. Omavalitsuste tulubaasi taastamine kriisieelsele tasemele oleks kordades väiksem summa, aga võimaldaks linnadelvaldadel oma ülesannetega toime tulla ja elanikele hädatarvilist teenust pakkuda. Vägisi tundub, et Eesti riigimeestele on Euroopa lähemal kui oma rahvas.

Olen küll solidaarsuse poolt, aga väga veider on ühelt poolt vastu võtta Euroopa toiduabi ja seda siin Põlvaski jagada ning teisalt toetada oma rahva rahaga neid, kes meist ju hoopis rikkamad. Või ma eksin ja olemegi märkamatult jõudnud Euroopa viie rikkama riigi hulka?