Ameerika suursaatkond toetas 2010. aastal meie raamatukogu Ameerika teabenurka 5000 dollariga, mille eest ostsime raamatuid, ajakirju ning korraldasime üritusi. Ka Poola saatkond andis meile üle hulga raamatuid Poola kohta, raamatuid annetasid veel Rahva Raamat, Andras, Innove, RMK, Eesti Pank, Kaitseliidu Saaremaa Malev ja kümned eraisikud. Aitäh kõigile!

Rõhk kirjanduslikel teemadel

Raamatukogu seisukohalt võiks ju ehk kõiki aastaid lugemisaastateks nimetada. Seepärast on väga meeldiv tõdeda, et lugemisaasta sõnumit kandsid edasi ka väga paljud teised asutused. Samuti kajastati meie ettevõtmisi ajakirjanduses ja läbi aasta ilmusid “Meie Maas” raamatukoguhoidjate lugemissoovitused-raamatutvustused. Lugemisaastal olid meil peatähelepanu all nii avalike loengute kui raamatukoguhoidjate koolituspäevade korraldamisel just kirjanduslikud teemad. Huvilistel oli võimalus kuulata tõlkija Triinu Tamme väga häid loenguid prantsuse kirjandusest, psühholoog Maria Teiverlauri loenguid biblioteraapia ehk raamaturavi võimalustest, ajaloolase Jaak Valge põnevat ja intrigeerivat ettekannet “Tunnen graniidi, raua, kivimassi ja Neeva karastavat mõju“: Eesti kirjanike poliitiliste hoiakute kujunemisest 1930. aastatel“ ja Tartu Ülikooli keelekeskuse juhataja Tiina Katteli emotsionaalset esinemist leedulaste ja leedu kirjanduse teemadel. Ka meie maakonna raamatukogutöötajad lugesid ise leedu kirjandust ja suvine reisisiht oli Leedumaa.

Külalisi ja üritusi mitmeid

Aastal 2010 läheb meie raamatukogu kroonikasse Ameerika teabenurga 5. sünnipäev. Toimus vahva fotokonkurss “Minu Ameerika”.  Kutsusime lugejatega kohtuma Epp ja Justin Petrone'i ning Olev Remsu. Avasime eraldi Ameerika teabenurga kodulehe. Olid vahvad üritused! Aasta jooksul külastasid meie raamatukogu mitmed külalised Ameerika saatkonnast: suursaadik Michael C. Polt koos abikaasaga, kultuuriatašeed Helene N. Tuling ja William O’Connor. Samuti need toredad inimesed, kellega pidevalt koostööd teeme: Aita Ilja ja Tiiu Vitsut. Ühel õdusal aprillikuu õhtul oli kohtumine Kätlin Hommik-Mrabtega, kes tutvustas raamatut “Minu Maroko” ja rääkis islamist. Joodi ka marokopärast teed ja vaadati filmi. Sel aastal käisid kirjanikest külas veel Ilona Martson, Ilmar Tomusk, Contra, Kai-Mai Olbri, Vahur Afanasjev, Tarmo Teder ja Olavi Ruitlane. Kõik kohtumised on olnud toredad ja harivad.

Muide, lugemisaastal sündis ka üks rekord! Nimelt toimus oktoobris kohtumine Contraga, millest sai osa 209 inimest ja see on seni meie raamatukogu korraldatud kõige suurema osalejate arvuga üritus.

Lasteüritustest

Meie raamatukogu pöörab suurt tähelepanu tööle lastega ja erinevate lasteürituste korraldamisele. Aasta alguses tutvustati Nukitsa konkursi raamatuid ja sõideti ka Tallinnasse Nukitsa konkursi pidulikule lõpetamisele. Märtsis tähistas lasteosakond ajakirja “Täheke” 50. juubelit näituste ja raamatututvustusega. Emakeelepäeval käis lastega kohtumas “Tähekese” peatoimetaja Ilona Kivirähk. Aprillis kutsusime külla kirjaniku ja keelemehe Ilmar Tomuski ja tähistasime ülemaailmset lastekirjanduse päeva.

Suur sündmus mais on Kuressaare linna sünnipäev. Traditsiooniliselt oleme kutsunud külla linna tuntud inimesi ja seekord luges ning jutustas lastele näitleja Aarne Mägi. Suvel olid raamatukogus näitused “Eesti lasteillustratsioon” ja “Suur muinasjutunäitus”, lisaks ka väljapanekud suvelugemisest. Sügisel alustas lasteosakond üritustesarja teemal “Õppimine seob põlvkondi”. Koos laste ja vanaemadega räägiti sellest, mida on neil teineteisele õpetada. Koostöös Saare arhiivraamatukoguga eksponeerisime vanu kooliõpikuid. Detsembris toimub aga rida üritusi lastele jõulutoas. Muinasjutuvestja Kadri Allikmäe viis läbi armsad üritused lastele teemal “Vanaemade lugusid”.

Huvitavaid näitusi on läbi aasta palju olnud. Detsembris avas Poola saatkonna kultuuriatašee Slavomira Borowska-Peterson poola kunstnike Ewa ja Pawel Pawlaki lasteillustratsioonide näituse, mida saab selle aasta lõpuni vaadata meie maja II korruse fuajees. Veel on välja pandud näitus “Pühadekaarte läbi aegade” ja raamatuväljapanek “Jõuaks, jõuaks jõulud tulla”. Avatud on ka vanu aegu meenutav jõulutuba.

Minu ülevaade meie lugemisaastast sai üritustekeskne, kuid ka raamatukogu põhitegevused toimisid endiselt. Iga päev külastas meie osakondi ca 500 inimest. Ka maakonna teistes raamatukogudes toimusid läbi aasta haaravad ettevõtmised. Kolmel raamatukogul täitusid ka juubelid: Kihelkonna raamatukogu 130, Liiva raamatukogu 100 ja Laimjala raamatukogu 85.

Raamatukogud jätkavad lugemise populariseerimist ka siis, kui lugemisaasta lõpeb. Oluline on, et tempokal ajal, mil lugemine on vähenenud, ei muutuks see keele- ja kirjaoskuse õppimise ja ka hingehariduse saamise viis vaid väheste inimeste hobiks.

Üks Hiina vanasõna ütleb, et kui „Sa pole kolm päeva midagi lugenud, muutub Sinu jutt igavaks.“ Seepärast leidkem ikka aega raamatute lugemiseks! Ilusat jõulukuud!
______________________________________

Raamatukogu pühade ajal:

23. dets. 10-16

24.- 26. dets. suletud

31. dets. ja 1. jaan. Suletud

Viivisevaba 20.-30.detsembril 2010. Raamatute tagastamisel kustutatakse kõik viivised!