on kasutajate arv vähe langenud, aga laenutuste arv kolme aastaga 1729lt 1553ni. Langenud on ka kohallaenutuste arv, sest langenud on külastuste arv. Korraldatud on lisaks laenutamisele ka üritusi ja näitusi.

Tähistati raamatukogupäevi, hõimupäevi, emakeelepäeva ja jõule. Huvitavateks näitusteks olid noore lugeja Sander Schaffriku fantastikaainelised joonistused ja noore fotograafi Triin Kuke fotod. Raamatukogus sai mängida lauamänge, lugeda eesti loomamuinasjutte.

Hea koostöö on lasteaia õpetajate, mõisakooli pikapäevarühma õpetaja ja eesti keele õpetajaga. Tihti on Katrin ise lasteaia rühmi külastanud ja raamatuid tutvustanud. Sageli tulevad lasteaiarühmad raamatukokku. Ja loomulikult käivad õpetajad otsimas materjale rühmatundideks.

Loetavamaks raamatuteks on noorsookirjandus ja kohustuslik kirjandus, näiteks „Meelis", „Arabella" ja K. Altmar "Makaagid ja majad", K. Kurema "Liblika lein". Loetavamad kirjanikud Leelo Tungal, Keitlin Priilinn ja Astrid Lindgren. Laste ajakirjadest on loetavamad Täheke ja Hea Laps. Aktiivsemad lugejad on Berit Kukk, Kaari Aavik, Triinu Sinimets ja Riini Kose.

Katrin Aaviku mured: Fond vajab korrastamist. Oleme proovinud tellida uuemat eesti lastekirjandust. Ruumid vajaksid sanitaarremonti, aga suvel peaks hakatama renoveerima kultuurimajas neid ruume, kuhu ka meie peaksime uued ruumid saama.

E-raamatuid meil ei ole. Blogi on tehtud, lastetöö ei ole seal eraldi kajastatud. Edaspidi proovime lastetööd ka rohkem kajastada. Probleemideks on laste vähene lugemus. Kui ikka õpetaja ei sunni, siis lapsed lugeda ei taha. Oleme eesti keele õpetajatega teinud nii et, enne vaheajale minekut on klass külastanud raamatukogu ja iga õpilane on valinud endale raamatu, mida ta siis õpetajale vastab.

Puurmani kooli raamatukogus töötab 11. aastat Nelli Nõmm.

Ka seal on märgata lugemishuvi vähenemist, loetakse põhiliselt kohustuslikku kirjandust. Väiksemad õpilased käivad pidevalt ruumilisi raamatuid ja loomaraamatute pilte vaatamas. Raamatukogus on toimunud lugemistunde, kus loetakse väiksematele raamatuid /muinasjutte ette.

Lisaks saavad lapsed, kes ise hästi lugeda oskavad, raamatukogutöötajat selles osas aidata. Eriti meeldivad lastele kostümeeritud üritused, kus neid teenindab näiteks Sipsik või loeb muinasjuttu hoopis Nõid. Erinevate tähtpäevade puhul on korraldatud teemakohaseid raamatu-näitusi, kirjanike sünnipäevadel pandud välja vastavaid raamatuid. Aktiivsemad lugejad ja raamatukogu külastajad on algklasside lapsed. Populaarsemad kirjanikud on läbi aegade Astrid Lindgren ja Eno Raud.

Nelli Nõmm: „Uute raamatute tellimisel arvestame õpetajate soove ja kirjandusõpikutes soovitatavate raamatute nimekirjadega. Kui õpilased käivad mõnda konkreetset raamatut küsimas ja seda on veel võimalik tellida, siis oleme nende soovitusi arvestanud ja huvitavad raamatud tellinud. Üldiselt ostame õppekava täitmiseks vajalikke materjale. Suurenenud on raamatukogudevaheline laenutus ehk meil puuduvad raamatud saan võimalusel laenata valla- ja maakonna raamatukogudest. Laste lemmikud on ajakirjad Täheke ja Hea Laps."

Saduküla raamatukogus

oli lapsi-lugejaid 2013. aastal 17, eelmise aastaga oli vähenemine 7 lugeja võrra. Kuna õpilased käivad koolis mujal, siis külastavad nad ka rohkem sealseid raamatukogusid. Lasteaiaõpetajad laenutavad ettelugemiseks regulaarselt uusi lasteraamatuid. Kõige loetavam on kohustuslik kirjandus.

Kui valida on, siis mida õhem raamat, seda parem. Kirjaniku nimi pole tihtipeale oluline. Lasteajakirjadest käisid raamatukogus „Täheke" ja „Hea Laps", neid loeti üsna vähe. Loobusin nende tellimisest.

Tublimad lugejad on Vivian Kaarepere, Grete-Johanna Koll, Agnes Rähn ja Mariana Jõgi. Üritusi oli võimalik korraldada niikaua, kuni oli kool. Möödunud aasta kevadpoolaastal toimus 4 üritust Saduküla Lasteaed-algkooli õpilastele. Näitusi ja väljapanekuid raamatukogus uuendame muidugi iga kuu. Nüüd on alles ainult lasteaiarühm.

Kuna lasteaialapsed on enamus liiga väikesed (2-3-aastased), siis raamatuüritusi neile korraldada on keerulisevõitu.

Näitusi korraldasin lastele 6: Nali puges raamatusse. Valik naljakaid raamatuid. (aprill - naljakuu), Palju õnne, kullateraga inimene! (Ellen Niit 85), Oled sa neid raamatuid juba lugenud? (Uued lasteraamatud), Kuidas vaarvanemad elasid (Raamatukogupäevad), Luuletada on mõnus (Hando Runnel 75 ja Kersti Merilaas 100) ning Kõikjal piilub päkapikke... (Jõulude ootel). Oli ka väljapanekuid ja üritusi. Väljapanekuid oli 6: jaanuaris Mida loomad talvel teevad?, veebruaris Õnnesoov isamaale (Eesti Vabariik 95), märtsis Heal lapsel mitu nime: lihavõtted, munadepühad, kevadpühad, ülestõusmispühad..., mais Mai tuli, mai võitis ja päikese tõi (Jutte ja luuletusi kevadest ja emadepäevast), juunis Tõeliselt toredad tegelased (Pettson, Findus, mamma Muu ja Vares Sven Nordqvisti ning Juija Wieslanderi lasteraamatutes) ja septembris Suur sügis seisab taevas maani (E. Niit). (Sügis looduses ja inimeste elus).

Üritused olid Saduküla Lasteaed-Algkooli õpilastele: Emakeelepäeva kirjanduslik viktoriin; Lasteraamatupäevale pühendatud üritus „Üks lugu - mitu juttu"; Märka loodust enda ümber (mai - looduskaitsekuu. Ettelugemine „Täna loeme hiirejutte." Lugesime O. Saare „Hiirepoiss Krips ja rotipoiss Kraps" ning L. Elliku „Hiir Sennimeri seiklused maakodus". Üritustel osalejaid kokku 32. Üritusi oli vähem kui 2012. aastal. Põhjus samuti kooli sulgemine.

Lasteaiarühma lapsed on enamuses liiga väikesed, et peale ettelugemise ja piltide vaatamise muid üritusi teha. Lasteaia õpetajad laenutavad samuti regulaarselt uusi eakohaseid lasteraamatuid lasteaias ettelugemiseks.

Probleem number üks on muidugi raamatute kallinemine.

Sellest tulenevalt saab aasta-aastalt järjest vähem osta uusi raamatuid. Tuntava osa raamatute rahast võtab ära kultuuriperioodika sundtellimine, mis seati sisse eelmise kultuuriministri ajal ning mida ka uus minister kahjuks ära pole muutnud. Arvestamata väikeste külakogude kohalikku lugejaskonda ja tema huvisid, on see sulaselge niigi vähese raha raiskamine.

Nii on kirjutanud kokkuvõtte oma tööst raamatukogu juhataja Inna Kübarsepp.

Kokkuvõtte tegemiseks kasutasin raamatukogude aastaaruandeid ja töötajatele esitatud küsimuste vastuseid.