Kas Sinu ettevõtlus piirdub ainult marjakasvatusega rabas?

Jah. Aga hakkab laienema väljapoole seda raba. Nimelt ostsin rabamaad ka Pärnumaale, kus on paremad tingimused ja sinna läheb suurem tootmine. Siin rabas on rohkem katsetamine ja kollektsioon.

Kui suur on Su pere osa selles ettevõtluses?

Olen oma lastele öelnud, et nad ei pea ühe kapriisse vanamehe soove täitma. Aga nad aitavad ikka.

Kui palju on Sul praegu toodangutandvat pinda ja kas see kõik on raba?

Jah, kõik on mets ja raba. Toodangut tuleb praegu umbes 15 hektarilt. Siin rabas annaks ehk laiendada 20 hani.

Mitut marjaliiki Sa kasvatad?

Põhiliselt kolme – jõhvikas, kännasmustikas (kõrge) ja ahtalehine mustikas (madal). Kännasmustikas on meie oludele külmaõrn ja kapriisne, aga ahtalehise kohta ütleks, et Eestis polegi teist nii kindlat marjaliiki.

Kui suur on Su aastane marjatoodang?

On olnud aastaid, kus sain 500 kg, aga olen saanud ka 15 tonni, nii et väga palju sõltub aastast.

Kas oled saanud kogu toodangu realiseerida?

Ei ole. Möödunud aastal jätsin ca 4 tonni mustikaid ja tonnijagu jõhvikaid korjamata, sest hind oli nii madal ja tööjõud on kallis.

Kuhu läheb Su toodang?

Põhiline varuja on Tallinna turg, kus see jagatakse müüjate vahel laiali ja maksimum on 500 kg päevas. Olen proovinud ka kauplustekettides, aga nemad soovivad saada liiga suurt vaheltkasu ja ei tasu ära.

Kas oled ka eksportinud?

Ise otse ei ole, aga mõned vahendajad on saatnud mõne tonni välja.

Kas Su ettevõttes on ka väliskapitali?

Ei ole ei väliskapitali, ega ka võlga.

Oled rääkinud ja kirjutanud, et võtab aastaid, enne kui selline tegevus tasuma hakkab. Kas nüüd juba tasub?

Erilist kasumit marjatoodangust ei saa, ära kuidagi elab. Tasuv oli istikute tootmine Lätile, kus riik hüvitas marjakasvatajatele taimede hinna. Siis tuli tulu hästi. Ka Venemaal ollakse huvitatud istikutest, aga vene bürokraatiast on liiga raske läbi murda.

Kas oled kõik 20 aasta jooksul tehtud kulutused tasa saanud?

Mul ei olnud õnneks raha, mida siis kulutada ja kalleid vigu teha. Odavaid vigu olen teinud küll. Ma pole kulutanud palju raha, vaid palju aega, ja raha olen tagasi saanud. Nüüdseks on tekkinud tase, kus enam hätta ei jää. Minu eelis on, et mul on ligi 7000 seemikut, mis on väga erinevad, ja see annab garantii, et osalt ikka saan toodangut. Tänavu suvel kasutasin esmakordselt moodust, kus pakkusin inimestele võimalust korjata endale marju odava hinnaga. Kui mustikas poes maksab 120 krooni, siis siin korjas ta 10 krooni eest kilo marju ja see moodus tasub ära. Palju kulutusi jääb tegemata.

Kas Sa kasutad ka väetisi ja kemikaale?

Järjest vähem. Mustikas ja jõhvikas on ju puhtalt turbataimed ja pinnakihis lagunev turvas annab ise piisavalt toitaineid. Umbrohi aga nii happelises keskkonnas ei kasva, seega konkurenttaimi peaaegu ei ole. Jõhvikal kipub esimestel aastatel tulema marjamädanik, siis tuleb kevadel pritsida, aga näib, et sellest olen üle saamas.

Kas see austav tiitel ka midagi materiaalset kaasa tõi?

Materiaalset tõi see mulle 1000 eurot stipendiumi vanas eas.

Rannu Vallavalitsus avaldab tänu ja sügavat lugupidamist kõigile teotahtelistele ja alati abivalmis ettevõtjatele, eriti aga Ajaotsade perefirmale ja Toomas Jaadlale, kes on toonud tuntust koduvallale, pakkunud oma abi ja toetust vallaüritustele ja head nõu kõigile. Edu teile!