Kui kaob elekter, veenduge esmalt, kas probleem on ainult teie majas (korteris). Vaadake välja, kas tänavavalgustus töötab ja kas naabermajades (-korterites) on elekter (elektrivalgustus). Kui mujal on kõik korras, on avarii järelikult ainult teil. Kontrollige üle kaitsmed. Kui need ei ole korras, vahetage uute vastu. Vanu kasutada ei tohi, sest see on ohtlik. Kui vahetatud kaitsmed põlevad jälle läbi, on teie majapidamises ülepinge või kusagil lühis ja välja tuleb kutsuda elektrik.

Kui tänavavalgustus põleb ja ka naabritel on elekter alles, teil aga mitte, kuid kaitsmed on terved, siis on avarii teie sisestusvõrgus – katkenud on elektrijuhe. Kui te avastate, et elektrijuhtmed on katki ja maas, siis ärge neile ligi minge. Viivitamatult tuleb kohale kutsuda elektrik. Kui olete kindlaks teinud, et viga ei ole ainult teie majas, siis on kaks võimalust: helistada elektrivõrkude dispetšerile ja uurida milles on asi või üldse mitte kuhugi helistada ja oodata kuni elekter taastub.

Sügis-talvisel ja kevadperioodil on võimalikud avariid – ulatuslikumad alajaamades ja elektrülekandeliinidel – seoses tugevate tuulte, miinuskraadide ja rohke lumega. Sellest tulenevalt võivad omakorda esineda pikaajalised elektrivarustuse häired linnas.

Et taolisteks ebameeldivusteks valmis olla, tuleks tegutseda järgmiselt. Kõigepealt on vaja enesele teadvustada, et pikaajalise elektrivarustuse puudumise korral katkeb vee- ja soojavarustus, häiritud on kaupluste, lasteasutuste, pankade ja ka teiste ametiasutuste töö. Ei tööta raadio, televisioon ja internetivõrk. Aja möödudes lakkavad töötamast telefonid, sealhulgas ka mobiiltelefonid. Kui teil ahjuküttega maja ja säilinud on pumbakaev, suudate teatud aja suurepäraselt hakkama saada ka ilma elektrivoolu ja sellega seotud mugavusteta. Kui elate aga suures mitmekorruselises elamus on teie olukord tõsisem. Vältimaks suuremaid ebameeldivusi, oleks soovitav omada kodus joogivee tagavara (joogivesi pudelites, 10 liitrit pere peale), vee tagavara WC jaoks (25 l kanistris), toidutagavarasid (konservid) ja veidi sularaha. Kui peres on väikesed lapsed, siis ka lastetoidu tagavara. Hea, kui oleks kodus ka patareidel töötav raadio, taskulamp (parem 2 tk) ja mingi hulk tagavarapatareisid. Samuti oleks hea, kui kodus on olemas küünlad ja tikud, hoida neid kergesti kättesaadavas kohas. Kui teil on olemas eelpoolnimetatud väikesed tagavarad, siis ei olegi asi nii lootusetu.
_______________________

Olulised telefoninumbrid elektrikatkestuse korral:

Eesti Energia rikkete telefon 1343

ELTEL tänavavalgustuse häired 453 3340

Elamu Hooldus 455 7700

Kõik telefonid töötavad 24h