Väikelapse arengus on suur tähtsus sotsiaalsel arengul, et laps saaks endaga hakkama ja suudaks emast nututa lahkuda. Suur tähtsus on ka kodust kaasa võetud mänguasjadel.

Tore on näha, kuidas meie lapsed tulevad juba meelsasti lasteaeda. Mõningaid tagasilööke annab haiguse tõttu puudumine – siis on mõnel päeval jälle raske vanemast lahkuda. Iga laps kohaneb erinevalt, aga üldiselt oleme palunud emal-isal kiiresti kalli-musi ära teha ja lahkuda. Mida kauem head aega jäetakse, seda raskem on lapsel tulla rühma. Leiame lapsele huvitava tegevuse ja ongi tal rõõmus tuju.

Vaatamata sellele, et tegemist on pisikeste lastega, oleme me üldiselt terved. Vanemad hoolivad oma laste tervisest ja nohu ning köha ravitakse kodus. Laps ei tunne haigena ennast kollektiivis hästi ja nakatab teisi lapsi. Kui meil on tekkinud arusaamatusi, kas köha või nohu on nakkav, siis soovitame pöörduda arsti poole, kes ütleb, kas laps on terve või mitte. Täname perearste selle meeldiva koostöö eest!

Rõõmu teeb, kuidas igapäevased toimingud saavad selgeks päevade ja nädalatega. Eriti arusaadav on see riietumisel. Sügisel ei suutnud enamus lapsi endale sukkpükse jalga panna, aga nüüd on selle oskuse peaaegu kõik omandanud.

Hommikul ja õhtul on kõigil kiire, aga siiski leiab mõni vanem aega ja laseb lapsel ise ennast riidest lahti ja riidesse panna. See on iga, kus laps tahab ise kõike teha. Need oskused, millega laps saab ise hakkama, lubame ikka lastel endil teha, vajadusel abistame.

Meie päevakava kindel osa on õues viibimine ja jalutuskäigud. Sellel aastal jalutame oma territooriumil ja avastame palju uut ja põnevat. Lapse kasvades võtame ette pikemaid jalutuskäike parki. Selleks, et laps jaksaks käia, tuleb lasta tal ise kõndida. Kindlasti saab kiiremini tulles autoga ja laps süles rühmaruumi tuua. Rõõm on vaadata neid vanemaid, kes tulevad koos lastega jalgsi lasteaeda, laps käekõrval ja ka õhtuti jalutatakse koos lapsega koju.

Suur tähtsus on laste arendamisel näpumängudel, luuletustel. Oleme õpetanud neile erinevaid näpumänge. Nii mitmedki vanemad tunnevad niisuguste tegevuste vastu huvi ja küsivad, kuidas seda mängu täpselt mängitakse, laps õpetas neile seda, aga talle polnud see hästi meelde jäänud.

Käelistes tegevustes on lapsele tähtis protsess, mitte tulemus. See tähendab, et anname lapsele võimaluse valida värve, paberile kanda ja nii oma emotsioone väljendada, plastiliini muljuda, rullida, pigistada. Käeliste tegevuste mitmekesisus väikelapseeas arendab peenmotoorikat ja on eeltöö hilisemas kirjatehnikas.

Detsembris oli lasteaias piparkookide näitus-müük. Täname Kaspari, Lisette, Rasmuse, Kenneti, Elika, ja Meribelli emasid, kes küpsetasid piparkooke. Nende müügist saadud raha eest ostsime rühmale uusi puzzlesid.

Täname lapsevanemaid meeldiva koostöö eest ja alati on oodatud ettepanekud, kuidas meie rühmas elu põnevamaks ja huvitavamaks muuta.