Juba meie vanavanaemad tead sid, millist raviteed juua kõhuvalu puhul või millist kompressi teha valutavale põlvele, see kõik oli loomulik. Miks siis meie oleme selle unus tanud ja kas ikka oleme?

Elustiili küsimus

Tõsi ta on, et igapäeva toimetuste keskel on raske meeles pidada, et pea iga oma sammuga otsustame, milline on meie tervis täna, homme või kogu ülejäänud elu. Just need kõige tavalisemad tegevused - mida ja kuidas sööme, kui palju liigume, kui palju viibime värskes õhus, kuidas tuleme toime stressi ja halbade emotsioonidega - määravadki selle, kui terved oleme täna või tulevikus. Sageli arvatakse, et oma tervise eest hoolitsemine tähendab vaid arsti juures käimist. Kaugeltki mitte. Endast hoolimine algab ikkagi oma elustiili ülevaatamisega.

Alustada on lihtne - esmajärjekorras ehk polegi muud kui vaid tähele panna, kuidas me enda eest hoolitseme. Kas sööme siis, kui kõht on tühi või siis, kui selleks aega on?

Kas lükkame pidevalt jalutama minekut edasi, küll halva ilma, küll ajapuuduse ettekäändel?

Kas olete märganud, kuidas tunneb keha ennast siis, kui end siiski kätte võtame ja väikesegi jalutusringi teeme? Kas peale sööki tekib suur uni, mida kohvi juues on võimalik eemale peletada?

Kas hommikuti on mõnus värske tunne või tiksub kuklas pide valt soov, et oleks ükskordki võimalik välja magada? Iseenesest lihtsad küsimused, kuid sugugi mitte alati pole aega isegi neile lihtsatele küsimustele otsa vaadata ja nendest endale vajalikud järeldused teha. Kuid alati ei pea muudatused olema radikaalsed, alustada saab ka tillukeste ja jõukohaste sammudega.

Natuke võimlemist

Lisaks enda ja oma vajaduste märkamisele on oluline end aegajalt mõningate kõrvaliste abivahenditega turgutada.

Massaažid ja loodus teraapiad annavad sageli tuge väsinud või kurnatud organismile, lisaks aitavad kogenud terapeudid nõu anda, kuidas lihtsate ja kättesaadavate vahenditega midagi enda heaks ära teha. Natuke võimlemist, väike massaaž või tassike kosutavat teed võib minema pühkida nii kallaletikkuva väsimuse kui isegi mõne vii ruse.

Selleks, et enda ja oma lähedaste tervist toetada ning abistada lõõgastumisel, pole vaja laialdasi meditsiinioskusi, sageli piisab baasteadmistest.

Kui teil on mõnel erialal juba spetsialististaatus käes, võiks loodusteraapiaid ja enese eest hoolitsemist lisaks õppida. Täna on selleks hea võimalus Krautmani Massaaži- ja Tervise akadeemias, kus leidub lühikursuseid nii algajaile tervisehuvilistele kui juba praktiseerivatele terapeutidele.

Lisaks pakutakse kaheaastast kutseõpet neile, kel soov süviti mõnda teemat uurida. Enda ja teiste tervise eest hoolitsemist pole kunagi hilja õppida!

Huvitavat lugemist terviseakadeemia tegemistest leiab siit: terviseakadeemia.ee.