“Kohtusin turismiklastri partneritega, kes rääkisid, et Eesti turistide osas on kõik väga hästi. Kui hakkasin vaatama numbreid, siis statistika ei vastanud kuuldule. Kõnelesin statistikaameti töötajaga, kellel see jäi kripeldama. Ta kontrollis ja tuligi välja, et viga on sees.”

Statistikaameti ettevõtlus- ja põllumajandusstatistika osakonna juhtivstatistik Helga Laurmaa selgitas Põhjarannikule, et tegemist oli kodeerimisveaga.

“Üks Ida-Virumaa majutusettevõte polnud kodeeritud Ida-Viru maakonna koodiga. Andmed muutusid, sest majutusettevõte on Ida-Viru kontekstis oluline tegija. Sellele vaatamata on Venemaa turistide arv Eestis, sealhulgas Ida-Virumaal, vähenenud.”

Põhjaranniku küsimusele, kas tegemist oli eelmisel suvel Narva-Jõesuus avatud spaahotelliga Noorus, mis võis algusest peale minna vale koodiga ja asetab paremasse valgusesse ka Ida-Virumaa mulluse turismistatistika, vastas Laurmaa selliselt, et oletus paistab olevat õige: “Statistikaamet ei tohi anda välja üksikettevõtete andmeid ning seega väidet kinnitada. 2014. aasta andmeid pole muudetud, kuigi ettevõte oli tegutsemise algusest peale kodeeritud valesti.”