Raudtee jaama krokodill Genagi lugu mängiti koolirahvale ette suure tõe ja südamlikkusega. Vallavanem ise lausa andis Genale hingamise.

Nüüd on Suur Kujur valmistanud Käru kooli juurde koolielu peegeldava taiese.

Et, iga Vasikaga algab maailm uuesti ja iga (kooli)päeva algusega algab maailm uuesti. Täis vasikavaimustust või kahtlusi -kõhklusi, see oleneb juba sellest, kes õpetajaks. Parim on muidugi, kui õpetajaks on oma liha ja veri, või omad vanemad või kriimusilmadega kiisu, metsas kännu otsas. Kuid uhkel kujul on lisaks ussile, vasikat õpetama rutanud ka kotkas.

Maa põlisrahva sümboliks on ikka olnud, võimsa väega ussirahvas, keda siis sageli kullid või kotkad (mitmete riigivalitsejate vappidel), või vallutajate hobused on karistamas, või põrmuks tallamas.

Kui möödakäija kooli seinte vahele ei näe, siis Suur Kujur on koolielu ära tunnetanud. Koolilastest vasikaid soovis vahepeal koolitada/koolutada suur-tark-pehme-USS. Ta pidas kotka(stega) range pilgu all pikka dialoogi ning kasutas omi ussisõnu, täpselt nagu kuju pealt näha on. Kuid hetkel on ta Käru koolist minema roomanud.

Olin lastevanemate koosolekul, kus ta tutvustas e-kooli võimalusi ja tarkvara algklasside arvutamise ülesannete lahendamiseks arvuti abiga. Minu mõte oli küll siis, et nende ülesannete lahendamiseks ei ole isegi mitte krihvlit ja tahvlit vaja, rääkimata mõttetust (laste) arvuti taha aheldamisest. Selliseid ülesandeid lahendatakse nö käigupealt, tuulte ja päeva käes lapsega liikudes või igapäevaseid toimetusi tehes.

Võib olla tõesti on sõgedate vasikatega võidujooksmiseks rangest kotkapilgust kasu. Ning loodetavasti roomab kohale uus tark uss, kes võib olla on nutikam ja õrnem kui kullid ja kotkad oma kõrgis ranguses. Kuid arvan, et uhked kotkad võivad koolitada palju soovivad, vasikatest kasvavad ikkagi mullikad ja kiisulastest kassid. Ja kas neist võimu-vaimu võitlustest ka vasikaile tulu tõuseb?

Edu Käru koolile Vasjade ja Vassilissade (olen vasikaid sedasi kutsunud) koolutamisel.