Eesti Külade Maapäev ehk külade parlament on Liikumise Kodukant suursündmus, mida peetakse iga kahe aasta järel erinevas Eesti maakonnas alates 1996. aastast. Maapäeva eesmärgiks on koondada oma liikmed, maakondade külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal.

Täna kell 17.00 kuulutavad Liikumine Kodukant juhatuse esimees Liina Saar ja President Toomas Hendrik Ilves Läänemaal Roosta Puhkekülas avatuks Eesti Külade IX Maapäeva "Tagasi koju!".

5. - 7. augustini toimuva maapäeva teema „Tagasi koju" sügavamaks mõtteks on maapiirkonnast lahkunud elanike, sealhulgas noorte kaasamine maaelu arengusse ja ettevõtluse arendamisse. Samas on tagasi koju ka oma juurte juurde tagasitulek ehk kogukonna vaimse kultuuripärandi säilitamine nii kodus kui võõrsil.

Maapäeva ettevõtmised on hoo sisse saanud juba 1.augustil, mil algasid Kodukandi Koolituskeskuse õppepäevad Läti ja Ukraina külalistele. Eile tutvusid 33 väliskülalist 17 riigist Harju-, Rapla- ja Järvamaa küladega, täna jätkatakse õppereisi Pärnu- ja Läänemaal. Tänane päev algab Avatud ustega Läänemaa valdades, kes võõrusatavad 15 maakonna delegatsioone.

Roostal saab kokku 440 osalejat, korraldajat, külalist ja vabatahtlikku, kes kolme päeva jooksul seavad sihte kaheks järgmiseks Kodukandi tegevusaastaks.

Sündmuse tuumaks on 6. augustil toimuvad mõttekojad, kus käsitletakse nii Ühtset Põllumajanduspoliitikat puudutavaid teemasid kui ka LEADER tegevusgruppide ja kogukonna arengu konsulentide poolt tõstatatud küsimusi. Seekordseteks teemadeks on: kaasamine otsustusprotsessidesse ja koostöö kohaliku omavalitsusega, ajaloopärandi hoidmine ning lugude tähendus kogukonnas, kohalik toit, väikeettevõtlus maapiirkonnas, elu rannakülas, õppiv küla ja kogukonna areng külas.

Mõttekodasid juhivad omal alal tunnustatud spetsialistid, keda assisteerivad Liikumise Kodukant esindajad. Mõttekodades arutletakse konkreetse teema raames nii üksikisiku, küla, maakonna, organisatsiooni Liikumine Kodukant kui riigi tasandit silmas pidades. Maapäevade mõttekodade peamiseks ülesandeks on anda külaliikumisele selged suunad, püstitada reaalseid ülesandeid, leida lahendusteid, teha ettepanekuid riigikogule, ministeeriumidele, kohalikele omavalitsustele ja teistele partneritele.

Maapäeva korraldamise suuremad toetajad on  Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK), Põllumajandusministeerium, Euroopa Liidu Põllumajanduse Direktoraat, Hasartmängumaksu Nõukogu ja Maamajanduse Infokeskus.

Maapäeva avamisel kuulutab Riigikogu esimees Ene Ergma (ühtlasi hindamiskomisjoni esimees) välja Liikumine Kodukant üle-eestilise konkursi Aasta Küla 2011 võitja.

Eesti Külaliikumine Kodukant on mittetulundusühendus, kes seisab oma liikmetega maaelu väärtuste edasi kandmise eest, säilitab ja tugevdab kogukondi, soodustab koostööd erinevate sektorite vahel ning toetub motole „Kogu Eesti peab elama!".