Olulist rolli mängib siiski eestvedajate olemasolu ja aktiivsus. Märkimata ei saa jätta ka omavalitsuse tuge.

Aktiivseks külaelu käivitusaastaks Vigalas võib pidada 2007. aastat, sest just siis asutati seltsing „Vigala Külade Ümarlaud" ning toimus mitmeid infopäevi, koolitusi, koosolekuid ja väljasõite. Seltsingust sai peagi mittetulundusühing, kuhu kuuluvad Vigala valla külavanemad ja aktiivsed sädeinimesed. Hetkel on külavanemaid ametis 9, neist kaks on kahe küla peale. Külavanemaks olemine on ühiskondlik-vabatahtlik töö nn usaldusamet.

Valla toetusel on traditsioonideks saanud mitmed üritused: valla küladepäev, jaaniõhtud, infopäevad ja väljasõidud. Viimasel ajal on huvi tuntud meie tegevuse vastu väljastpooltki. Aasta 2013 on kohe lõppemas ja siinkohal oleks hea teha väike tagasivaade lõppevale aastale.

Kohaliku omaalgatuse programmi sai esitatud taotlus Vigala kultuuriviitadele, kuid see ei leidnud rahastust. Unistus paigaldada kaks olulist kultuuriviita "Jädivere õpetajate seminar" ja "M. J. Eiseni sünnikoht" leiavad kindlasti oma aja ja rahastuse.

Leader-meetme raames antava projektitoetusega on sisustatud Vigala külade keskuse lava, soetatud siinid ja kardinad. Uued projektiideed on alati teretulnud kõigilt külaelanikelt.

Aktiivsed külad pidasid oma jaanitulesid ning 6. juulil toimus traditsiooniline küladepäev Vana-Vigalas. Koostöös külaliikumise Kodukant osaleti koolitusel „Külavanemad muutuvas ajas" ja Eesti Külade X Maapäeval - "Aastaring külas".

Liikumine Kodukant koostas ka ülevaate 2013. aasta külavanemate ametimärkidest ning andmebaasi nende kandjatest ning meiegi uhked ametimärgid on saanud pildile. Lisaks on muidugi toimunud mitmeid infokoosolekuid ja külade väljasõite ning sel aasta lausa välissõit Lätti.

21. septembril külastasime „Maaema messi" ja Jõelähtme valda ning Rootsi- Kallavere küla, kus võttis meid vastu külavanem ja muuseumi pidaja Priit Kase. 20. novembril toimus infopäev küladekeskuses, kus tutvustati erinevaid projektide kirjutamise võimalusi ja juba 22. novembril kutsus uus volikogu kokku külavanemad, et arutada koostöövõimalusi. Loomulikult on aasta jooksul iga küla omi ettevõtmisi teinud ja neid on ka vallalehes kajastatud.

Igaüks meist saab panustada külaelu edendamisse, eesmärgiks on ju üksteisest hooliv ja toimiv kogukond. Võtmeteemaks on ka enda kuuldavaks ja nähtavaks tegemine. Endast võib alati märku anda ja omi mõtteid kirjutada kasvõi näiteks siin - meie oma vallalehes ja kui on mure või ettepanek vallaspetsialistidele, siis kindlasti tehke seda helistades või kirjutades, sest saunalaval ja koduseintevahel kurtmisest ei muutu midagi.

Mistahes arengu tingimuseks on inimestevahelised suhted ja koostöö. Suured tänud tänastele külavanematele ja aktiivsetele külaelu edendajatele, te väärite tunnustust iga oma ettevõtmise eest!