Peamiseks keskuseks peale Risti on valla elanikel ikkagi Haapsalu, kus rahuldatakse need vajadused elutarbeliste, kaubanduslike, kultuuriliste ja meditsiiniliste teenuste järele, mida koduvallas ei ole võimalik rahuldada.

Praeguse valla asustus on koondunud kahte suuremasse asulasse - Risti ja Piirsalu. Peale suurmajandi lagunemist vähenes Piirsalu osatähtsus ühiskondliku keskusena.

Aastatel 2004 - 2006 on aga Piirsalu asula osatähtsus valla elus hakanud tõusma ja seda just aktiviseerunud seltsielu toel.

Risti valla ühiskondlik, administratiivne, toomis- ja elukondlik keskus on Risti alevik.

2011.aasta oktoobris ja novembris viidi läbi Risti valla külade koosolekud, et saada rohkem teada külade tänase olukorra kohta ja selgitada välja külaelanike vajadused ja ootused. Kõigil koosolekutel osalesid Tiina Ojamäe, Lea Lai, Ene Sarapuu. Koosolekutest võttis osa Risti vallavanem Rein Kruusmaa.

27. oktoobril Risti alevikukoosolekul Käsitöömajas tõdeti, et arengu eestvedajaks on Risti Rahvaselts. Seltsi käsutuses on käsitöömaja, kus on inimestel võimalik tegeleda erinevate harrastustega. Eriti positiivne on, et huvitegevust püütakse pakkuda ka meestele (restaureerimine, puidutöö jm). Koosoleku üheks eesmärgiks oli saada uued sisendid Risti aleviku arengukava uuendamiseks. Olukorra kaardistamiseks ja vajaduste selgitamiseks viidi maailmakohviku meetodid kasutades läbi arutelu kolmes töögrupis.

Arutelude küsimused olid: Mis on Ristil olemas? Küla tänane olukord, annab ülevaate küla ressurssidest, inimestest jm. Kuhu tahame jõuda? Küla vajadused, tulevikupilt. Küla elulised vajadused ja elukeskkonna puudused jm. Vajadused, soovitav pilt tulevikust. Kuidas eesmärki saavutada, mis takistab, mis soodustab?

Inimesed soovivad näha oma kodukohta heakorrastatud turvalise elukeskkonnana, kus on piisavalt töökohti (ettevõtlust), elamispinda ja erinevaid tegevusi nii lastele kui ka täiskasvanutele. Võimalused, kus ja millega saaks sisustada vabaaega ja tegeleda erinevate hobidega. Oluliseks küsimuseks on - mis aitaks tuua juurde uusi elanikke (peresid lastega)?

Koosoleku tulemusena saadi Risti alevi arengukava uuendamiseks algmaterjal, millega saab edasi töötada töögruppides ja ümarlaudadel.

2. novembril toimus Rõuma külakoosolek. Elanikud olid külakoosolekuks kokku kutsutud Risti vallamajja. Külal ei ole ühistegevuseks loodud organisatsiooni. Puudub ka külavanem. Küla poolitab Risti alevik.

Koosoleku eesmärgiks oli saada teada, mis on külas hästi ja mida on vaja ette võtta, et elu parem oleks. Inimesed tõid välja mitmeid kitsaskohti - teede halb olukord külas, vähene informeeritus jm. Sooviti talusilte, teadetetahvlit, ühistegevust. Koosoleku tulemusena valiti kaks küla kontaktisikut Miralda Ulejeva ja Helgi Vaarpuu.

Otsustati korraldada ühine jaanipäev. Inimesed olid rõõmsad, et neil oli võimalus tulla kokku ning ühiselt oma probleeme ja võimalusi arutada. Sooviks jäi, et selline ühine koosolek võiks toimuda vähemalt kord aastas. Peeti oluliseks võimalust arutada asju koos vallavanemaga.

3.novembril Jaakna külakoosolekuks olid külaelanikud kokku kutsutud Risti vallamajja. Kui Rõuma külas elanikud teadsid üksteist ja naabreid, siis Jaakna küla inimestest osa nägi üksteist alles esmakordselt. Külaelanikel oli hea meel, et neid oli kokku kutsutud. Koosoleku eesmärgiks oli saada teada, mis on külas hästi ja mida on vaja ette võtta, et elu külas parem oleks. Ka siin külas oli mureks teede olukord ja lisaks veel karjääriga seonduvad küsimused. Rein Kruusmaa ja Sirje Selart tutvustasid keskkonnamõjude hindamist seoses Jaakna III kruusakarjääriga. Koosoleku tulemusena valiti Jaakna külale külavanem Piret Riis.

6. novembril toimus Piirsalu külakoosolek sealses rahvamajas. Piirsalus tegutseb aktiivselt Piirsalu Küla Selts. Selts on eestvedajaks ühiste ürituste korraldamisel ja külasse investeeringute hankimisel. Koosoleku eesmärgid olid sisendite saamine Piirsalu küla arengukava uuendamiseks ning küla veebilehe uuendamine. Piirsalus on olemas aktiivne Piirsalu Küla Selts juhatuse esimees, kes on ka külavanem. Küla toimib ühtse tervikuna. Koosolekul tehti grupitööd teemadel - Küla tänane olukord, küla vajadused, tulevikupilt ning kuidas eesmärgid saavutada?

Ka Piirsalus tulid esile samad probleemid: teed ja nendega seonduv, ettevõtluse turgutamise vajadus jne. Koosoleku tulemusena kaardistati märksõnad kolmele esitatud küsimusele, et nendega jätkata tööd töögruppides ja ümarlaudadel. millised võimalused on panustada küla arengusse elanikel endal.

Iga osaleja kirjeldas oma võimalusi, kuidas kaasa aidata küla arengule. Selgus, et meil on suur abivägi: trükiste ja kleebiste disainer, koolieelne pedagoog, võib abistada laste probleemidega tegelemisel, käsitööalased teadmised, lehtede riisumine, rahvamaja teenused, lilleseade, infoliigutaja, koduleht ja arvutialased teadmised, sh arvutiõpe, tomatikasvatus jt aiandusalased kogemused, õmblemisalased teadmised, metsandusalane informatsioon, talumuuseum, aktiivne eeskuju noortele, talgud, eakatele vahendid jm nõustamisabi, fotograafia, kiviaedade ladumine, geoalused jms, ulukilihatoidud, FIE raamatupidamine, teatrikülastuste korraldamine, spordiürituste korraldamine, kirikualased küsimused, kudumine, ettevõtlus, tisler, talgutööd, autoasjandus, talgutööd, projektide kirjutamine, MTÜ- nõustamine, pangateenuste laiem kasutamine internetis ja automaadis.

Selliste oskuste ja teadmistega saab küla paljuski ise oma inimeste ja elukeskkonna arengut kujundada.

9.novembril toimus Kuijõe külakoosolek Künnapa külatoas. Siin külas tegutseb usinalt külaselts.

Koosoleku eesmärgiks oli arutleda vajaduse üle Kuijõe küla arengukava uuendamise vajaduse üle. Koosolekut viis läbi kogukonna arengu konsulent Larissa Mandel. Arutleti töögruppides teemadel - Praegune olukord ja probleemid.

Soovitud olukord, tegevused soovitud olukorra saavutamiseks. Pärast teemade sõnastamist määratleti ka nende olulisus. Suurimaks probleemiks oli külas viitade, külakaardi puudumine. Külas on palju vanuri ja kiirabil on raske orienteeruda, et õige talu üles leida. Teede olukord külas ei ole kiita. Koosoleku tulemusena kaardistas küla oma tänased probleemid. Et jõuda soovitud olukorrani peab olema eestvedaja.

Kokkuvõtteks:

Kõigil Risti valla küladel on palju sarnaseid probleeme. Inimesed külades on ise valmis paljus kaasa lööma kui oleks eestvedaja. Külakoosolekute tulemusel said kaks küla - Rõuma ja Jaakna endale eestvedajad (kontaktisikud, külavanema).

Teede olukord külades ei ole kiita, samuti ühendus keskusega. Mures ollakse ettevõtluse hääbumise pärast. Kuidas leida „rosinat", mis tooks noori peresid juurde.

Üheks ühiseks sooviks oli külade parem tähistus - külaviidad, talude viidad, teadetetahvlid jm. Need on probleemid, mida saaks koos ühiselt lahendada iga küla vastavalt oma soovile. Soovitakse elada heakorrastatud, turvalises, aktiivsete inimestega külas. Oluline on, et Ristile jääksid alles inimestele vajalikud asutused: kool, arst, apteek, lasteaed, päästekeskus jne. Paljud teenused on kättesaadavad külaelanikele ainult Ristil (kauplus, apteek, arst, postkontor, vald jt). Mitmed teenused on täna kättesaadavad Haapsalus. Vallas on tegutsemas mitmeid erinevaid MTÜ-sid ja SA-si, suur hulk elanikest on kaasatud erinevatesse tegevustesse. Korraldatakse traditsioonilisi ja ühekordseid üritusi. Inimeste endi vajadus kokkusaamisteks on olemas ja seda peaks positiivselt ära kasutama.

Külakoosolekutel kogutud materjal on suure väärtusega külade endi jaoks, kuid siit on sihte ja suuniseid ka terve valla arenguks. Külad, kes soovivad uuendada oma arengukavasid, saavad siit jätkata töögruppides ja ümarlaudadel. Ristil ja Piirsalus on plaanis viia läbi SWOT analüüs, et selgitada, mis on vahepeal muutunud ja mida tuleb tulevikus rohkem silmas pidada. Vajalik on seada sihid ja eesmärgipäraselt ning tegeleda nendeni jõudmisega, kaasates oma piirkonna inimesi. Külade arengukavad võiksid tulevikus olla valla arengukava lisadeks, täiendades valla arengukava omapoolsete sihtidega. Aega-ajalt on kindlasti vaja vaadata tehtu üle ja seada uued sihid.

Oli väga positiivne osaleda Risti valla külade koosolekutel, saada uusi kogemusi ja aidata inimestel oma vajadusi ja eesmärke välja selgitada.

Toimunud koosolekute kohta on koostatud protokollid, mis on kättesaadavad Piirsalu küla kodulehel http:// www.piirsalu.ee/.