Märjamaa valla külavanemate ühenduse juhatuse esimees Peeter Paunmaa tänas korraldajaid suurepärase vastuvõtu eest. Kiideti ka väga maitsvaid toite. Esines väike laulusolist Agnes Pool, Haimre rahvamaja naisansambel ja Sulu küla bänd.

Esimest korda oli külaliikumise tänupäev kantud ülevallaliste ürituste nimekirja, mille rahastamine toimub otse vallaeelarvest.

Lisaks vallavalitsusele toetas tänupäeva kohaliku omaalgatuse programm. Tänupäeval tunnustati 31 inimese tegevust külaelu edendamisel. Kes tänukirja sai ja mille eest, loe lk 5 ja 6.

Külavanemate ühenduse juhatuse esimees Peeter Paunmaa märkis oma sõnavõtus, et mitmed külad tähistasid mullu külapäevadega oma aastapäeva - nt Tolli ja Teenuse esmamainimisest sai 555 aastat.

Valla heakorrakomisjon valis 2011. aastal Märjamaa valla aasta külaks Haimre küla.

Haimre on alati korras, teeääred ja haljasalad niidetud. Külas on korras park koos pargiteede, sildade ja puhkekohaga. Tiigi kaldal on külarahva eestvedamisel korrastatud pargipaviljon (nn Muhamedi kabel), mille juures on korraldatud kontserte. Heas korras on ka võimas jääkelder. Ühiselt tähistatakse tähtpäevi, korraldatakse talguid ja külapäevi. Töökoja teisele korrusele on sisustatud kooskäimiskoht. Külaelanikud hoolivad oma kodukülast ja on alati lahked võõrustajad külalistele ning valmis andma põhjalikku ülevaadet küla ajaloost ja tegemistest. Külaelu edendamiseks ja Kasti- Haimre kandi külade koostöö tõhustamiseks asutati 2011. aastal MTÜ Haimre Kultuuriselts, mis oli Raplamaa aasta tegu 2011 üks nominente.

Mulluse valla külade spordipäeva võõrustaja oli Jõeääre küla. Kaunil jõeäärsel heinamaal sai teoks lõbus ja tegevusterohke päev. Võitja oli seekord Sulu küla, järgmine spordipäev toimub Velisel.

Märjamaa valla külade ühendusel on liikmeid 30, neist 4 MTÜd. Valla 82 külast on külavanem kolmekümne seitsmel. Külavanemaid on 30. Mullu vahetus külavanem Konuveres ja uueks külavanemaks valiti Rein Kärner. Ühise külavanema valisid Alaküla, Altküla, Moka ja Nõmmeotsa küla, nende ees on Urmas Kristal.

Mullu valiti külavanemate ühendusele uus üheksaliikmeline juhatus, kus on esindaja valla kaheksast piirkonnast, pluss Raplamaa külade liidu esindaja.

Mullu mais pidasid uus ja vana juhatus Purga külas Orava talus nõupäeva, kus võeti kokku eelnenud periood ja kavandati tulevikuplaane. Iris Haiba juhendamisel koostati SWOT analüüs meie ühenduse tööst ja iga juhatuse liige sai tegelemiseks oma valdkonna.

Tugevad on sõprussidemed Kehtna valla külaliikumisega. Möödunud suvel käidi külas Kehtna vallas, kus tutvuti Raplamaa aasta küla 2011 Ohukotsuga. Valtu-Nurme külas uudistati LEADER programmi toel valminud laululava. Tutvusime ka Kumma ja Saidapere küla ja Kehtnaga. Toimus koolitus Raplamaa Partnerluskogu tegevustest ja LEADER projektidest.

Sügisel oli ühine õppereis Valgamaale. Märjamaa valla eelarvest sihtotstarbeliste finantseeringute kasutamiseks esitati külavanemate ühendusele 2012. aastaks taotlusi 6906 euro ulatuses (talgute korraldamiseks, külapäevade, jaanipäevade, vastlapäevade läbiviimiseks, küla arengukava koostamiseks, õppereisideks, külakroonikate koostamiseks jne).

Värskelt vastuvõetud eelarves on külaliikumise tegevuste toetussummaks 5504 eurot.

Keeruliseks on teinud rahaliste vahendite taotlemise ja projektide läbivaatamise asjaolu, et ühe aasta jooksul muutis vallavolikogu taotlemise reegleid kahel korral. Uus kord võeti vastu möödunud aasta detsembris. Selle sõnastus on varasemast parem ja mitmed külavanemate ühenduse ettepanekud võeti arvesse.

Kahjuks ei olnud siiani selge, kuidas uus kord rakendub. 23. märtsil saatis vallavalitsus allkirjastamiseks lepingu mittetulundusliku tegevuse toetuse andmiseks MTÜ Märjamaa Valla Külavanemate Ühendusele. Sellest saab järeldada, et ka tänavu hakkavad eraldatud toetussummad liikuma läbi külavanemate ühenduse.

Volikogu kultuurikomisjoni protokollidest (ja muustki) jääb tihti mulje, et valla piir on peale Märjamaa alevit, kus lõpeb seitsmekümne km kiiruspiirang. „Sooviks rohkem mõistmist, et need väikesed kultuurisündmused külades ja tegutsevate taidluskollektiivide tegemised on oluline osa meie valla ja Eesti kultuuriloos," ütles külavanemate ühenduse juht Peeter Paunmaa.