Austria loodus on võrratu! Meie, tasase maapinna inimesed, vaimustusime ümbritsevatest mägedest. Vaatamata sellele, et piirkond ei asu Alpide kõrgeimas osas, olid vaated lummavad. Lisaks suurepärane ilm - saime terve nädala suvepikendust.

Leobeni Reaalgümnaasiumis õpib ligi 400 õpilast. Koolis on traditsioon valmistada õpetajate ja õpilaste ühistööna kevadeks ette temaatiline etendus. Selle aasta teemaks oli "Meie põlvkond" ja projektis osalejatel õnnestus näha üht proovi. See oli huvitav kogemus ja pani kohe mõtted liikuma eeloleva jõulupeo peale. Austerlased olid varmalt valmis meile ka oma rahvatantse õpetama. Ega ühe pärastlõunaga ikka samale tasemele ei küündi kui kohalikud varasest lapsepõlvest peale harjutades. Elevust ja naeru oli õppimise juures rohkesti. Märkasime, et kohalike noorte hulgas oli popuraarne kanda rahvalikus stiilis rõivaid. Nädala lõpus alanud laadal olid paljud mehed-poisid tiroli pükstes ning naised- tüdrukud traditsioonilistes põlledes- vestides.

Elamusterohke oli ekskursioon Erzbergi. See on arvatavasti maailma suurim rauamaagi avakaevandus. Esmalt tegime peatuse ja imetlesime vaadet oru teiselt nõlvalt. Kuna tegemist on töötava kaevandusega, siis erilist lootust lähemale saada polnud. Aga siiski - kui kaevurikiivreid ja kummimantleid jagama hakati, tundus asi põnevamaks minevat. Kohalik legend pajatab osavatest meestest, kes ojas näki kinni püüdsid. Enda vabastamiseks õpetas näkk mehi rauda kaevandama. Elamuse esimene etapp oli kaevurirongiga mäe sisse kihutada ja külastada vanadesse kaevanduskäikudesse rajatud mäemuuseumi. Saime selge ülevaate kaevurite raskest ja ohtlikust elukutsest. Edasi läks veelgi huvitavamaks - saime sõita maailma suurima „taksoga"! Kaevanduseauto, mille rehv on kõrgem kui täiskasvanud inimene, korjas kogu grupi kasti ja sõit läks vinka-vonka mööda mäekülge üles. Kohati tundus, et auto rohkem enam ei jaksa, aga mootor oli tubli ja autojuht osav. Ülevalt mäe otsast avanes unustamatu vaade nii all laiuvale kaevandusele kui ka puutumatule ümbrusele.

Külastasime ka Austria suuruselt teist linna Grazi. Grazi vanalinn kuulub alates 1999. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse. Aastal 2003 oli Graz Euroopa kultuuripealinn. Sellest ajast pärinevad ka tehissaar keset jõge ja kummalise välimusega moodsa kunsti muuseum. Iidse kindluse kellatorni juurde sõitsime mäetrammiga.

Projekti viimane kohtumine toimub kevadel Ungaris. Näidend võlumetsa eksinud karupojast on valmis. Koomiks samal teemal vajab värvimist. Lavakujundus ja dekoratsioonid on ungarlaste poolt, meie meisterdame puuduvad käpiknukud. Osad jagatakse kõikide osapoolte vahel ning Orashazas esitatakse ühiselt projektitööna valminud nukunäidend.