Kaiu raamatukogu juhataja Külli Kahl ütleb, et neil veel lugerit ei ole ja pole ka kindel, kas selle soetamisest jõud üle käib.

Pealegi eelistavad maainimesed endiselt seda päris raamatut, mida saab käes hoida ja lehitseda. Kui vaadata Kaiu raamatukogu eelmise aasta laenutuste top kümmet, jääb rõõmustavalt silma, et sinna mahub eranditult eesti autorite looming.

Külli märgib, et sealsetele lugejatele pakuvad ka palju huvi elulood ja käsitööraamatud. Päeval, kui raamatukogus juttu ajamas käisin, oli juhataja just lõpetamas eelmise aasta aruannet ja nentis, et nii lugejaid kui ka laenutusi on aasta jooksul veidi vähemaks jäänud. Aastal 2011 oli lugejaid 288, 2012. aastal aga 272. Külli arvab, et selle erinevuse puhul võib rolli mängida ka inimeste elukohavahetus ja igavikuteele minek.

Rõõmustava uudisena tõi ta aga välja, et lastelaenutuste arv on oluliselt suurenenud. Võrreldes 2011. aastaga on see tõusnud 238 laenutuse võrra. Seda mõjutab kindlasti ka kohustusliku kirjanduse laenamine, aga lapsed on ka muidu usinad lugejad.

Kaiu raamatukogu kõige eakam lugeja saab sel aastal 88-aastaseks. Peamisteks laenajateks on naised, mis ei tähenda aga sugugi, et mehed raamatuid ei loeks. Naised on lihtsalt tragimad kohal käijad ja võtavad ka koju meeste jaoks lugemist kaasa. Kõige rohkem rahvast käib tavaliselt esmaspäeviti.

Muredest rääkides ütleb Külli, et paraku jõuavad raamatud raamatukokku palju hiljem kui kauplustesse, aga inimesed sooviksid uusi raamatuid kiiremini lugeda saada.

Ka raamatukogudele eraldatav raha teeb veidi murelikuks. Ta ütleb, et vald on siiski väga toetav ja raamatutele eraldatav raha jäi ka sel aastal samaks, perioodika osas aga veidi tõusis. Küll aga vähenes sel aastal riigitoetus.

Külli räägib, et maaraamatukogud ei ole pelgalt raamatulaenutuse kohad, vaid neil on täita ka oluline sotsiaalne roll, sest see on koht, kus maainimesed saavad kokku. Kaiu raamatukogus toimuvad ka piiblitunnid Juuru kirikuõpetaja Tauno Kiburi osavõtul, samuti eelistavad algklassid raamatukogu mõnusas õhkkonnas sageli oma tunde läbi viia.

Kui tihti juhataja ise end raamatu taha lugema unustab? „Loen tavaliselt siis, kui tuhin peale tuleb, siis naudin mõnusat ajaviitekirjandust," naeratab Külli. 

Kümme enim laenutatud raamatut Kaiu raamatukogus aastal 2012:
„Meresoolane maasikmari", A. Sepp
„E-armastus", E. Tohvri
„Lõhkine", H. Kaljund
„7x7", V. Kersna
„Leidmata", M. Ernits
„Tagurpidi valed", L. Jaanimaa
„Õnneõiteta sirelid", H. Pets
„Kaubamaja", A. Kull
„Ussikuninganna Egle", H. Pets
„Isapuhkus", M. Soonik