Uudselt ja hoogsalt mõjus noorte trummiorkesti etteaste. Väga südantliigutav oli Valgjärve LEIVAKÜLA esitlus, kus laulu „Eestimaa" esitasid erinevate põlvkondade esindajad ja kõik külalised said imetleda meie tublide perenaiste käteosavust ja loovust valla märgiliste hoonete ja objektide vormimisel leivast. Minu poolt isiklikult suured tänud leivaküla tegijatele ja juhendajale Aime Vilule! Tantsuks mängis ans. Mini -MTJ ja õhtujuhiks oli Küla Karla. Esinesid valla isetegevuslased. Tore on tõdeda, et meil on nii palju erinevaid tublisid kollektiive, see on ju meie rikkus! Suur tänu teile kõigile!

30. detsembril toimus AASTALÕPUPIDU Valgjärve võimlas. Etendati D. Ahmetovi lustmängu „Mats von Kartohvel" meie valla täiskasvanute näiteringi esituses, lavastajaks Virgi Plaado. Õhtujuhiks oli Romet Koser, esinesid kohalikud tantsutrupid. Tantsuks mängis Taivo bänd Värskast. Meeldiv, et kohale tuli nii palju rahvast.

Uuel aastal toimus esimene täiskasvanute pidu 27. jaanuaril Saverna Külakeskuse saalis. Selle peoga tähistasime alanud Draakoniaastat ja tantsutrupi Õietolm 4. sünnipäeva. Kuna see oli maskipidu, tahan väga tänada neid, kes viitsisid veidi vaeva näha ja tõesti maskis peole tulid. Arvan, et peo alguse äraarvamismäng oli selle tõttu palju huvitavam ja naljakam - selgus, et mõne maski taga varjas end E. Savisaar või V. Putin, oli veel teisigi tuntud tegelasi.

Tantsutrupp Õietolm esitas väikese ülevaate oma 4 tegevusaasta populaarsematest tantsudest. Selgus, et Õietolmu sünnipäevale on tulnud palju tantsivaid sõpru.

Esimestena astusid üles Nõtked ja Karvased (meeste showtantsutrupp Ruusalt). Nii võrratuid karvaste säärtega väikesi luiki ei ole mina küll enne näinud! Ja millised inimpüramiidid! Pealtvaatajad aplausiga ei koonerdanud, mõni tants tuli seetõttu kordamisele. Järgmised esinejad olid võrgutavaid puusanõkse tegevad kõhutantsijad. Ja siis tulid kaunid baleriinid - 4 tõelist valget graatsiat punaste lehvidega! Sügiskulla segarühm suutis kõiki tõeliselt üllatada!

Kes tahab seda numbrit oma silmaga näha, peab kindlasti tulema 9. märtsil Maaritsasse naistepäevapeole! Lisaks tantsijatele andis täiskasvanute maskipeole hoogu juurde väga hea ansambel - ühemehebänd KONDOR. Selle peo tagasiside on väga positiivne, loodan, et järgmised peod on sama hoogsad ja osalejaid veelgi rohkem.

17. veebruaril oli 5. sünnipäev Valgjärve Valla Avatud Noortekeskusel. Selleks puhuks tegid noored juba eelmisel õhtupoolikul valmis küpsisetordid. 17. veebruaril kell 19.00 said kohaletulnud proovida, kuidas tort maitseb. Toimus viktoriin Eesti ja Valgjärve valla ning noortekeskuse teemadel.

Kõige tublimad olid viktoriinis Valter Kuld ja Märt Hõlst. Tubane suusavõistlus pani proovile meeskonnatööoskused ja osavuse. Ja siis saabus aeg, mil muusikalist külakosti tõi Põlva noorte rockbänd SAMM. Juba kontserdi alguses sai enamusele selgeks, et kõige parem on kaasa elada lava ees. Plaanitud pooletunnine esinemine venis tunniseks, sest kuigi bändil oli kavas 6 lugu, tulid kõik publiku soovil kordamisele.

Kontserdi lõpus said soovijad muusikutelt autogramme küsida ja järgnes disko.

Mõned muljed noortelt:

Saimon:

„ Pidu oli vägev ja tore, oli lõbus ja torti sai süüa nii palju, kui tahad. Väga vägev bänd! Rahvast oleks võinud rohkem olla. Mina tulen järgmine kord kindlasti!"

Jakob: „ Bänd oli väga hea ja tort oli hea. DJ ei olnud nii huvitav, sest pani poole laulu pealt teise loo. Muidu oli pidu tore."

Karl- Johannes.

„Mina vaatasin ainult trumme! Tahaks endale ka !"

Sten- Marius: „ Viktoriin oli kerge ja suusavõistlus äge. Kõige paremad olid ikkagi bänd ja tort!"

Liisi ja Edith

: „ Bänd oli super! Eriti solist, soolokitarrist ja trummar!" Täname Saverna lasteaeda ja Saverna kooli, kes meid sünnipäeval magusalt meeles pidasid!

21. veebruaril toimus ülevallaline VASTLAPÄEV Savernas. Kuigi ilmataat meid ei soosinud ja lund tuiskas kõvasti, olid kohaletulnud vastlapäevalised rõõmsad ja vaprad. Kelguga tegid kõige pikema liu Saimon Pannik lastest ning Kersti Jürgenson täiskasvanutest. Lumetuubiga liuglesid kõige kaugemale Karl - Johannes Lehtmäe ja Kersti Jürgenson, suusad libisesid paremini Erik-Villem Lehtmäel ja Siret Oraval ning Kersti Jürgensonil. Kõige usinam suusataja oli Keven Mekk, kes sõitis 10 ringi. Palju lusti ja nalja oli mitmemehe suusavõistlusel, kus parima aja saavutas poiste võistkond (Erik- Villem Lehtmäe, Kristjan Juronen, Valter Kuld, Märt Hõlst).

Tõukekelguvõistlusel olid kiiremad Keven Mekk ja Sten- Marius Pannik, täiskasvanutest Merilin Juhkam ja Kersti Jürgenson. Salvokelguslaalomis olid kiiremad Egert Säärits ja Ats Varul, täiskasvanutest Kersti Jürgenson ja Merilin Juhkam.

Huvitav võistlus oli suusavõistlus kaussidega. Võistleja pidi astuma jalgupidi plastkaussidesse, sai kätte suusakepid ja sõit läkski lahti. Parimat stiili näitasid ja kiiremad olid Keven Mekk ja Arne Ermel. Ka „morsajooks„ ehk roomamine prügikotis oli lõbus, selles võistluses olid kiiremad Edith Varb ja Kersti Jürgenson. Tänu Arne Ermelile said lapsed sõita ka lumesaaniga, see oli väga popularne meelelahutus.

Eriauhinna sai Kersti Jürgenson, kes tuli vastlapäevale tõeliselt stiilselt - nõukaaegsetes puuvilladressides ning samast ajast pärit suuskade -saabastega. Külma peletamiseks pakuti Saverna koolimajas kõigile vastlapäevalistele kuuma teed ja vastlakukleid. Tänan tublisid abilisi - Saverna PK õpetajaid, Arne Ermelit, Saima Värtonit, Astra Kittust, Raivo Antsovit, Larissa Uibot! Valgjärve vallas võivad sel suvel küll pikad linad kasvada, selle eest on kõik vastlapäeval osalenud hoolt kandnud, aitäh teile!

23. veebruaril algusega 19.00 toimus Saverna külakeskuse saalis EV 94. aastapäevale pühendatud pidulik üritus. Esinesid „Sügiskulla" naisansambel, plokkflööti mängisid Saverna PK 1. ja 4. klassi õpilased Edgar Kuld, Gerly Piho, Laura Bogdanov, Nele- Liis Väise ja Valter Kuld. Noortekeskuse djembeorkester Mari Rauba juhendamisel esitas toreda rütmipopurrii. Valgjärve vallavanem Kaido Kõiv pidas aastapäevakõne ja andis koos Valgjärve Vallavolikogu esimehe Hegri Naruskiga üle AASTA TEGIJA 2011 tiitli ning preemia Arvo HAUSENBERGILE ja tema perele. Valgjärve Vallavalitsuse aukirjad anti Friedel ja Ülle ANIle, Leo KANNile ja Arne ERMELile. Tänukirjaga tunnustati Gunnar PAALMANit, Maskin Grupp OÜ-d ja Linda VARULit.


Aasta tegija 2011 Arvo Hausenberg

Kontsertosale järgnes teatrietendus. Valgjärve valla täiskasvanute näitering V. Plaado juhendamisel etendas D. Ahmetovi lustmängu „Mats von Kartohvel". Kauni mõisahoone dekoratsiooni eest tänan südamest Krista Varulit ja Tarmo Haljakut!

Mõisamööblit laenutas lahkelt Saima Värton. Loodan, et kuigi Peeter I osatäitja vahetus erakorralistel asjaoludel vaid mõni päev enne etendust, oli etendus nauditav ja seekord ka paremini kuuldav.

Etenduse järel ootas kõiki üritusel osalejad suupistelaud noortekeskuse mängude saalis. Tänan esinejaid ja osalejaid!

Mis on tulemas?
Juba 9. märtsil algusega 20.00 toimub NAISTEPÄEVAPIDU Maaritsa kultuurimajas. Lisaks oma valla isetegevuslastele on oodata esinejaid kaugemalt - lustliku näidendiga „Farmis ainult naised" esineb Sulbi külateater, silmarõõmu pakuvad Meeksi Mehed, tantsuks mängib ans Tiigrikutsu. Pilet 2 eurot, saab osta kohapeal. Laudade broneerimine A. Kittuse (mob 5554 4592) või A. Luiga (mob 5669 3686) juures.

15. märtsil algusega 10.00 toimub Laulukarusselli eelvoor Saverna külakeskuse saalis. Huvilised on oodatud noortele lauljatele kaasa elama.

17. märtsil algusega 10.00 toimub Valgjärve piirkonna meeste VÕRKPALLITURNIIR Valgjärve võimlas. Kindlasti on meestel huvitavam võistelda kui tuleb kohale rohkesti pealtvaatajaid-pöidlahoidjaid.

18. märtsil võõrustavad Sügiskulla segarühma tantsijad oma sõpruskollektiive Osulast ja Elvast. Kõiki tantsuhuvilisi oodatakse publikuks kell 14.00 algavale ühiskontserdile Saverna Külakeskuse saalis.

Teisipäeval, 20. märtsil peab Saverna külakeskuse saalis KEVADPIDU seltsing Sügiskuld.

Pühapäeval, 25. märtsil algusega 12.00 avatakse Saverna Külakeskuse saalis harrastuskunstnik Eve Leesmenti näitus, kõik huvilised on oodatud!

2.- 30. aprillini on Valgjärve raamatukogus/ külakeskuses avatud näitus vanadest Võrumaa SUITSUSAUNADEST.

Laupäeval, 14. aprillil atoimub MTÜ Koduküla Valgjärve eestvõttel suur KÜNNIPÄEVAPIDU ÕLLEGA Valgjärve võimlas. Tantsuks mängib Audru Jõelaevanduse Punt.

Esmaspäeval, 30. aprillil algusega 18.00 peame ülevallalist VOLBRIPIDU Valgjärve pargis, külaplatsil. Plaate keerutab DJ Bobo.

Pühapäeval, 20. mail algusega 11.00 toimub ülevallaline KEVADLAAT Maaritsa külaplatsil. Ootame eriti taimede ja istikute müüjaid! Kellel nagunii plaan endale lille,- kurgi- ja muid taimi kasvatada, võiks juba varakult laadale mõeldes veidi rohkem külvata ja kauplema tulla. Platsimaksu ei ole! Eelmistel laatadel on väga hästi läinud piruka - ja õnneloosimüüjatel.

Kui teate kedagi, kes võiks oma kaubaga laadale tulla, tehke julgelt reklaami ja andke teada ka korraldajatele (Astra Kittus, Anu Luiga).

Reedel, 1. juunil kell 18.00 on Saverna külakeskuse saalis pidulik üritus HEA LAPS 2012 Valgjärve valla tublidele õpilastele, nende juhendajatele ja vanematele.

Laupäeval, 2. juunil on Pikajärve mõisas perekond Värtonil plaanis avada LIISU MÄNGUMAA.

Valgjärve valla JAANIPIDU toimub reedel, 22. juunil algusega 18.00 Maaritsa külaplatsil. Kavas erinevad võistlused ja atraktsioonid, kultuuriprogramm. Tantsuks mängib ans. Pankrot.

Saverna KÜLAPÄEV

on plaanis pidada 14. juulil ja Maaritsa 10. külapäev toimub 28. juulil. Valgjärve KODUKANDIPÄEVA ja Valgjärve kooli 245. aastapäeva peetakse 18. augustil.

Kindlasti lisandub üritusi veel. Täpsemat infot kõigi vallas toimuvate ürituste-sündmuste kohta saab valla kodulehelt ja valla kultuuritöötajalt Anu Luigalt (tel 799 8435 või mob 5669 3686, e-mail: kultuur@valgjarve. ee). Valla poolt on korraldatud ühistransport valla jaanipäevale ja jõulupeole.

Seltsing Sügiskuld oganiseerib samuti oma üritustele ühistranspordi. Teistele üritustele saamiseks tuleb rohkem omavahel koostööd teha, kindlasti leidub mõni tuttav või sõber, kes on nõus küüti pakkuma. Püüan ka ise võimalusel abi pakkuda.

Soovitan kõigil suusasõpradel kasutada aktiivselt meie hästihooldatud suusaradu ja tänan selle võimaluse eest Arne Ermelit ning Väino Otti! Vaadake üle oma jalgrattad, rulad ja rulluisud, kevad on varsti käes!

Naeratage, olge sõbralikud ja aktiivsed, siis on maailm elamisväärne paik!