Teine kaalutlus oli strateegiline. Ja seda kava võiks tinglikult nimetada „Tallinn 2012...". Me tahaksime, et Euroopa kultuuripealinna aasta poleks mitte mööduv ürituste sari, vaid niisugune rahvusvaheline sündmus Tallinna ning Eesti ajaloos, mis kinnistaks ja tugevdaks meie positsioone Euroopa XXI sajandi kultuurikaardil. Me tahame, et aasta 2011 kujuneks Eesti kultuurile enese- ja tulevikukindluse kasvu aastaks. Et me sestpeale jääksime söakalt püsima Euroopa kultuurilavale, teades oma väärtust ja julgedes selle väärtuse kehtestada mitte enam kohalikus, maakondlikus mastaabis, samuti mitte üksnes Eesti piires, vaid ka Euroopa Liidu, Euroopa piires. Eesti kultuur on Euroopa kultuuri tähelepanuväärseimaid osi. Meie linnades säilitatakse ning arendatakse Euroopa kultuuri ainulaadsel moel. Me ei tarvitse olla suured arvult, aga me oleme suured oma vaimult!

Tallinna päeval, 15. mail 2009 kirjutasidki üheksa linna volikogu esimehed või linnapead raekojas alla leppele moodustada suhtevõrgustik „Euroopa kultuurilinnad Eestis". Tallinna kutsel olid esmaliitujateks Haapsalu, Narva, Paide, Pärnu, Rakvere, Tartu, Viljandi ja Võru. Hiljem on liitunud Põlva, Valga, Elva ning Otepää, Jõhvi, Sillamäe, Suure-Jaani, Tõrva ja Türi. Kultuurilinnade võrgustik Eestis on uus etapp Eesti kultuuri arengus.


Kultuurilinnade ühisüritus toimub laupäeval, 15. juunil algusega kell 18 Rakvere Rahvaaias. Sündmus on publikule tasuta!