Maaüksuse planeerimine toimub võimalike investorite huvisid arvestades, samuti Kunda sadama arengueeldusi- ja vajadusi silmas pidades. Maaüksuste kasutusse andmine toimub kas enampakkumise- või eelläbirääkimistega

Keskkonnainvesteeringute keskuses (KIK-is) jõudis lõpule vooluveekogude seisundi parandamisele suunatud taotlustehindamine ning rahastusotsuse sai neli projekti, sh Kunda tsemenditehase paisu kalapääsu rajamiseks Kunda jõele. Projekti esitas KIK-ile IMG Energy OÜ.

2011. aastal toimub kalapääsu projekteerija ning projektijuhi leidmine. Projekti tutvustatakse

pakkumise korras. Senise praktika käigus omandatud kogemusi arvestades seatakse hoonestusõigus võimaliku ehitustähtajaga, mis kahandab huvi investeeringuteks vahendamise eesmärgil.

Kunda linn on sadama kõrval asuvat maa-ala taotlenud enda omandisse üle 10 aasta. Tootmisala vastu on huvi üles näidanud erinevate tootmis- ning laomajandusega tegelevate ettevõtete esindajad. Seni on arendamist takistanud ala riigi reservmaaks olek.

Kunda piirkonda on viimase 10 aasta jooksul tekkinud palju uusi ettevõtteid. Suurimaks investeeringuks oli Estonian Celli tehase rajamine, mis on ka ühtlasi Eesti kõigi aegade suuruselt teine välisinvesteering. Uute töökohtade teket on mõjutanud Kunda sadama taasavamine 1994. aastal.