2012. aasta eelarve maht oli 3632158 eurot ja täitmine 3539848 eurot ehk 97,5%. Kui heita pilk valla eelarvet iseloomustavatele arvnäitajatele, näeme, et üksikisiku tulumaks moodustab enam kui poole kogu eelarve tuludest.

Suuruselt teine tululiik on mittesihtotstarbelised toetused (riigipoolsed eraldised hariduskuludeks, toimetulekutoetusteks jne). Need kaks on läbi aastate olnud valla suurimad tuluallikad. Näeme, et tulumaksu laekumine on 2012. aastal teinud jõudsa sammu edasi, kuid pole siiski veel saavutanud nn masueelset taset. Mittesihtotstarbeliste vahendite eraldamine on viimase viie aasta jooksul jäänud suhteliselt samaks.

Märgatav tulu laekub veel koolide ja lasteaedade majandustegevusest (lastevanemate makstavad lasteaia toidurahad ja õppemaksud, teistelt omavalitsustelt laekuvad kohamaksud).

Investeeringute kogumaht 2012. aastal kasvas ja jõudis 17,5%-ni kõikidest tehtud kulutustest. Investeeringud võib tinglikult jagada kolme suuremasse kategooriasse:

1. Teenused, infrastruktuur ja hooned ning turvatunde suurendamine.

2. Kultuuri ja sport.

3. Projektid, mis tagavad valla sotsiaal-majandusliku tasakaalustatud arengu. Eelmisesse aastasse jäi valla kaugkütte üleviimine graanuli ja puiduhakke küttele valla mõlemas katlamajas, mis andis võimaluse osutada tarbijale suhteliselt soodsamat soojateenust.

Paikusel teostas valla soojaettevõtja SW Energia OÜ tööd omavahenditega, Seljametsas tehti need tööd vallalt ja KIK-ilt saadud rahadega (valla osa 34 tuhat eurot).

Kokkuvõttes läksid suurimad investeeringud siiski valla teedel ja tänavatel tehtud töödele - 92763. Välja ehitati Seljametsa kergliiklustee II etapp ca 500m ulatuses maksumusega 51,7 tuhat eurot, Vaskrääma- Servaku tee pindamistööd maksid ligikaudu 35 tuhat eurot, Paide mnt kergliiklustee ja Reiu silla 24 valgustuskohaga valgustuse rajamine 27,6 tuhat.

Päevakeskuse katus renoveeriti suuresti projektirahadega, valla osa oli 27,9 tuhat eurot.

Suuremateks investeeringuteks võib lugeda veel ka Kodara põigi veetorustiku ehitust - 18079 eurot, Reiu vabaõhulava geoloogilisi uuringuid ja ehitusprojekti eskiisi koostamist - 13224 eurot ning Keraamika, Seljametsa ja jõekalda tee piirkonnas vee ja kanalisatsiooni rajatiste eelprojektide koostamisele kulunud 10628 eurot. Loetelu võiks jätkata pisemate töödega, nagu Kalmistu keskväljaku väljaehitus jne.

Kultuurile ja spordile tehtud investeeringud olid 2012. aastal skatepargi ehitus 38000; rannavõrkpalli väljaku rajamine 6513 ja staadioni renoveerimine 3108 eurot.

Tulevikku, st projektidesse suunatud investeeringud olid Paikuse Põhikooli spordi- ja tervisekeskuse ümberprojekteerimine 25245 ja Seljametsa Lasteaed- Algkooli lasteaia projekti valmimine 20292 eurot.

Omamoodi investeeringud on kindlasti ka Pärnu- Seljametsa-Tammuru- Vaskrääma bussiliini käivitamine kaks korda päevas, maamaksumäära tõstmisest loobumine, korraldatud jäätmeveo hanke lepingu sõlmimine jäätmemajanduse teenuse kasutamiseks - tegevused, millest perspektiivis tõuseb kasu paljudele vallaelanikele.

Äsja võttis volikogu vastu 2013. aasta eelarve.
Jooksvaks aastaks on põhitegevuse kulud, investeerimis- ja finantseerimistegevus kokku ligi 6,59 miljonit eurot. Kolme miljoni euro võrra suurem eelarve, kui oli 2012. aastal kätkeb endas miljonilist toetust ning ligi kahe miljoni euro suurust laenu spordi- ja tervisekeskuse ehitamiseks.

Loodame valla tulubaasi kujunemisel suuremale laekumisele, kuna riik tõstis seoses maamaksu kompenseerimisega omavalitsusele laekuva tulumaksumäära seniselt 11,4%-lt 11,57%-le.

Kõigest 2013. aastal eesootavast täpselt aga juba edaspidi.